Emberközpontú világítás és a cirkadián ritmus

A Human Centric Lighting (HCL), azaz az emberközpontú világítás koncepciója szerint a mesterséges fényforrások színhőmérsékletét a napfény szabályos napi váltakozásához, egyúttal az emberi cirkadián ritmushoz kell igazítani a fizikai és pszichés egészségünk érdekében.

Mi az a cirkadián ritmus?

A cirkadián ritmus, vagyis a „napi biológiai óra“ a szervezetünkben zajló fizikai, mentális és viselkedésbeli változásokat jelöli. Saját belső, időmérő rendszerünk vezérli, amely elsősorban a fényre és a sötétségre, tehát a napfény 24 óra alatt megfigyelhető változásaira reagál. 
Ezek a ritmusok befolyásolhatják az alvás / ébrenlét ciklusokat, a hormontermelést a testhőmérsékletet, a vérnyomást és több fontos testi funkciót. A rendellenes cirkadián ritmust kapcsolatba hozták az elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval és számos fizikai és mentális betegséggel.

Színhőmérséklet és cirkadián ritmus

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a napfény a kora reggeli órákban alacsonyabb kelvin értékű, azaz melegebb színhőmérsékletű. A délelőtti órákban a kelvin érték és a fény intenzitása is emelkedik, amelyre a szervezetünk magasabb éberségi szinttel reagál. Mindez a délután során folyamatosan mérséklődik, majd a délutáni órákban tapasztalható alacsonyabb fényerősség és a melegebb színhőmérséklet előkészíti az éjszakai alvást.

A színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek. Minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál „kékebb”, minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál „vörösebb” lesz a színe. 

HCL kontra mesterséges megvilágítás

Az intelligens, vezérelhető világítási rendszerek és fényforrások korában szakítanunk kell az elavult gyakorlattal, amely az otthonok és munkahelyek világításakor kizárólag annak teljesítményére koncentrált. Tudományos kutatások alátámasztják, hogy ha egy adott helyiségben végzett tevékenység (munkahely, hálószoba, nappali stb.), összhangban van a fény cirkadián ritmusnak megfelelő színhőmérsékletével, úgy nagy mértékben javítható az éberség, a koncentrációs képesség, a hangulat és a közérzet.

Fényforrások színhőmérséklete

A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, jele K. 

A gyártók a csomagoláson kelvinben jelölik az adott fényforrás színhőmérsékletét, amelyet három csoportba sorolhatunk: meleg fényű (2700-3000 K), semleges fényű (3500-4100K) és hideg fehér fényű (5000-6500 K). 

Okos világítási rendszerekkel a napszaknak, az adott helyiségben végzett tevékenységnek, valamint a hangulatunknak megfelelően állíthatjuk a fényforrások fényerejét, színhőmérsékletét.