Amit a fényforrásokról tudni érdemes

Fényforrásnak nevezünk minden olyan eszközt, amely fényt kelt. Szemünk az elektromágneses sugárzás 380 és 780 nm közötti hullámhosszúságú tartományát érzékeli látható fényként. A fényforrásokat működési mechanizmusuktól függően 3 csoportba soroljuk

A fényforrások csoportosítása

1. Hőmérsékleti sugárzók

Az 1800-as évek elejétől napjainkig használatban vannak az ún. hőmérsékleti sugárzók, amelyekben működésük során egy izzószál kerül felmelegítésre, egészen addig, amíg az általa kibocsájtott sugárzás a látható tartományban is jelentkezik. Viszont ez alig néhány százaléka a teljes kibocsájtott sugárzásnak. A fennmaradó tetemes rész hőként jelentkezik. Ezért a fényhasznosítása (Fényáram/felvett teljesítmény [lm/W]) nagyon gyenge.

Így bár spektrumuk teljes, de a leggazdaságtalanabbak. Ide sorolhatók az ívlámpák, a hagyományos izzólámpák és halogén izzók.

A hagyományos izzókban a vezető szál szinte mindig volfrámszál, mely semleges gázban vagy vákuumban van. Az Európai Unió energiaosztályozási rendszere a gazdaságtalan minősítése miatt fokozatosan szüntette meg teljesítménytől függően az izzólámpák gyártását.

A döntést az indokolta, hogy az izzólámpák élettartama nagyon alacsony, üzemidejük átlagosan 800-1000 óra közé esik, a fényhasznosítása pedig kb. 15-20 Lumen / Watt.

A használatuk új létesítményeknél nem engedélyezett, azaz tiltólistás. A régi már működő létesítményeknél nem kötelező a cseréjük.

A halogén lámpa felépítését tekintve hasonló a hagyományos izzókhoz, a jelentős különbség a burán belüli gáz, melynek segítségével az izzószálból távozó oldott wolfram képes visszaépülni, így nem történik meg a szálszakadás olyan rövid idő alatt. Valamivel jobb a fényhasznosítása, mint a hagyományos izzónak, így a forgalomból kivont hagyományos izzóknak ez a jelenlegi legolcsóbb kiváltója. 

2. Gázkisülő lámpák

A hőmérsékleti sugárzók rossz hatásfokával szemben megoldást kínálnak a gázkisülő lámpák. Ezekben kis vagy nagynyomású nemesgáz-, illetve higanygőz-gerjesztéssel állítják elő a sugárzást, rendszerint ultraibolya-sugárzást, amit a búra falra felvitt fénypor segítségével alakítanak látható fénnyé.

Jellegzetességük, hogy a kibocsátott fény spektruma nem folytonos, hanem vonalakból áll. Ide sorolhatók a fénycsövek, kompakt fénycsövek, valamint a nagynyomású nátrium, fémhalogén és xenonlámpák (utóbbiak inkább az ipari és közvilágításban használatosak)

3. Félvezetős fényforrások, LEDek

Napjainkban kiváló fényhasznosításuknak köszönhetően nyert teret a szilárdtest világítás, vagy köznapi nevén LED, amely félvezető anyagból készült fényforrás. A LED szó az angol Light-Emitting Diode (=fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A kisugárzott fény egy kis hullámhossz tartományra korlátozódik, s dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, adalékaitól függ. A technológia nagy előnye, a nagyon alacsony teljesítmény felvétel. Napjainkban rendkívül gyorsan fejlődő terület a LED gyártás, így folyamatosan javul a fényhasznosításuk, és implementációjuk bizonyos területekre.

Fényforrások és energia takarékosság

Sokan a különböző fényforrások vásárlásakor az „energiatakarékos égőt” nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják. Érdemes tudni, hogy a fényforrásoknak is van egy komplett, EU-s energiacímke rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, például a hűtőknek, vagy a mosógépeknek. Az EU-s energiacímkét kötelező feltüntetni a csomagoláson.

A csomagolásnak tartalmaznia kell a márkanevet, a modell típusát, energiafogyasztás össze-hasonlítva az azonos kategóriába tartozó termékekkel, valamint a termék élettartamát, illetőleg a leadott fényáramot lumenben.

Ezen kívül helyet kap a kategóriás besorolás. A kompakt fénycsövek általában „A” (legjobb) vagy „B”, a halogének „C” és „D”, a régi izzók pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak. A LED fényforrásokra még nem született egységes osztályozási stratégia.

Láttad már a lakberendezőknek, belsőépítészeknek létrehozott szakmai csoportunkat a facebookon? Csatlakozz, oszd meg véleményedet, referenciáidat, kérdezz tervező szakemberünktől, olvass szakmai cikkeket. Várunk!

https://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport/