Mit gondoltok, mit jelent a CE jelzés?

A CE jelölés (korábban EC jelölés volt) az Európai Gazdasági Térségben értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése. A jelölést 1993 óta használják és azt mutatja, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak és szabadon forgalmazható az EU-ban. Az előírások biztonsági, egészség- és környezetvédelmi tényezőket tartalmaznak A jelzés a CE logót és kapcsolódó négyjegyű számot tartalmazhat, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.

Maga a CE betűk eredete a Conformité Européenne-ből származik, ami franciául az európai megfelelőséget jelenti.

Hol és hogyan látható a CE jel?

A jelnek láthatónak, olvashatónak, kitörölhetetlennek és legalább 5 mm magasnak kell lennie (kivéve kis méretű gépek, berendezések esetén). Ha a terméken magán nem lehet (pl. folyadékokon), akkor a csomagoláson kell elhelyezni.

A logót nem lehet a „CE” betűkkel helyettesíteni. Ha csökkenteni vagy növelni kívánjuk a CE-jelölés méretét a terméken, a két betű arányait meg kell tartani. A CE jelzés alkalmazásának feltételeit a 93/68 1993. július 22-i Európai Bizottsági direktíva tartalmazza. Hazánkban a 79/1997. (XII.31.) IKIM rendelet és a 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet szabályozza használatát.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy bárki és bármilyen terméken elhelyezheti a CE jelzést?

Nem, minden esetben a gyártó feladata, hogy elvégezze az értékelést, elkészítse a műszaki dokumentációt, kiadja a CE-megfelelőségi nyilatkozatot, és ellássa a terméket a CE-jelöléssel. A jelölés jogszerű alkalmazását a nemzeti piacfelügyeleti vagy fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzik.

Használati utasítás

Számos esetben fontos, hogy legyen egy kézikönyv ill. használati utasítás a termék biztonságos használatához. Vannak, amelyek speciálisan szervizek részére készülnek. A fogyasztók számára elegendő az ún. használati utasítás. Ennek tartalmazni kell a használat során felmerülő lehetséges veszélyforrásokat, a nem megfelelő használatból eredő veszélyekre is utalnia kell. A gyártónak tekintettel kell lenni a felhasználó ismereteire, tudására, és ennek megfelelően fogalmazza meg a figyelmeztetéseket. A használati utasítás mindig egyféle felhasználó számára készül.

Visszaélések

Sok más jelölésekhez hasonlóan a CE jelöléssel is visszaélnek. Olyan termékeken is elhelyezik, amelyek nem teljesítik a vonatkozó feltételeket és követelményeket. A piac és fogyasztóvédelmi hatóságok folyamatosan monitorozzák a termékeket, hogy kiszűrjék a jogtalan használatot

Mi a különbség a CE logó és az állítólagos „China Export” jel között?

Jól emlékszünk még a kínai piacok NKIE, MIKE, ADIOS és hasonló kreatív márkaneveire. Felmerült a gyanú, hogy a CE jelöléshez nagyon hasonló jelölést alkalmaznak egyes kínai export árukon, „China Export” fedőnéven. Ez az Európai Bizottság szerint tévhit, városi legenda, ilyen jelölésről nem volt tudomásuk. Ez a CE jelölés helytelen ábrázolásából adódhatott, ugyanakkor kezdeményezték a jelölés közösségi védjegyként való bejegyzését és tárgyalásokat folytattak a kínai hatóságokkal az európai normák biztosítása érdekében


Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport