Színvisszaadás, mint vásárlói élmény 

A vásárlói döntés nagyban függ a környezettől, amelyben születik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minél kellemesebb és élményszerűbb a vásárlás, annál szívesebben és magabiztosabban választja az adott terméket a vásárló.

A megfelelő hangulat megteremtésében a világítástechnikának fontos szerepe van.

Egy fényforrás kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például a színhőmérséklet, -melyet Kelvinben mérünk- ugyanis az egyes árucikkek eltérő értéken mutatnak jól. A hús vagy pékárú meleg fényű megvilágítással sokkal ínycsiklandóbb, míg a hűvösebb fényekkel nagyobb tér-érzetet érhetünk el. Az élelmiszerek, divatcikkek, dekorkozmetikumok és lakberendezési tárgyak eladáshelyi megvilágítása szempontjából a fényforrás színvisszaadási képességének van a legjelentősebb szerepe. 

A színvisszaadási képességet a CRI, azaz Színvisszaadási Index (Color Rendering Index) mutatja meg. Mértéke 0-100-ig terjed. Minél nagyobb az CRI érték, annál élethűbbek és természetesebbek a színek. Ennek megfelelően egy 100 CRI értékű fényforrás a leginkább színhelyes, de már egy 80-90 CRI fényforrás is viszonylag élethűen adja vissza azt a színt, amelyet természetes fény mellett látnánk.

80 CRI alatt a ruhák fakónak, az élelmiszerek állottnak, és minden sokkal színtelenebbnek, szürkébbnek tűnik.   

Az árubemutatásnál és az üzletek megvilágításánál érdemes a világítástechnikában rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználni. Világítástervezéssel és fényforrásokkal  kapcsolatos szaktanácsért forduljon tapasztalt munkatársainkhoz.