Kültéri világítás: 4 fontos alapszabály, amelyet érdemes szem előtt tartani

A lámpatestek kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy kültéren, vagy beltéren kerülnek –e beépítésre. Az alábbiakban a biztonság és funkcionalitás 4 fontos alapszabályát gyűjtöttünk össze,  kültéri alkalmazásra vonatkozóan. 

1. szabály: kültéren csak rozsdamentes anyagból készült lámpatesteket használjunk 

Az eső, a nyirkos hideg és a magas páratartalom könnyen korrodálja a kültéren használt anyagokat, amely károsodáshoz, meghibásodásokhoz vezet. Emiatt különösen fontos, hogy korrózióálló, azaz rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült lámpatesteket válasszon az erkélyre, a teraszra és a kerti világításhoz. Fontos továbbá, hogy a rögzítéshez használt csavaroknak is meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek.

Termék tipp: SLV ENOLA kültéri fali- és mennyezeti lámpák. Letisztult formájának köszönhetően tökéletesen beleolvad bármilyen design-ba. A kiváló minőségű alumínium háznak és magas  IP védelmének (IP65) köszönhetően kiállja az időjárás viszontagságait. Többféle méretben és változatban kapható. 

2. szabály: IP védelem 

A víz nemcsak kívülről károsíthatja a világítótestet. Ha a nedvesség behatol a lámpatest belsejébe meghibásodáshoz, vagy akár akár életveszélyes sérülésekhez is vezethet. Ezért minden kültéri telepítésű lámpának legalább IP44 védelemmel kell rendelkeznie. Egy kerti tó vagy medence közelében ez az érték IP65, vagy annál magasabb kell, hogy legyen.  

Az IP védelemről bővebben alábbi alábbi cikkünkben olvashat:

Termék tipp: ROCCI 125 padlóba süllyeszthető lámpatest kerek vagy négyzet alakban. A rozsdamentes acél burkolat nemcsak korrózióálló hanem IP67-es védettséggel rendelkezik. Ideális választás egy kerti tó, vagy medence közelében.


3. szabály: biztonságos csatlakozás 

Az áramforráshoz történő csatlakozáshoz használt áramkábelek védelméről éppúgy gondoskodni kell, mint a lámpatestek esetében. Mindig győződjön meg arról, hogy a kábelek megfelelőek –e kültéri használatra (különösen földben történő vezetés esetén).

A kültéri lámpák  áramellátó rendszerhez történő csatlakoztatásának szintén vízállónak kell lennie a rövidzárlat és a balesetek megelőzése érdekében. nem

A süllyesztett lámpatestek esetén különösen ügyeljen arra, hogy a mélyedés alatti vízelvezetés biztosítva legyen. 

Sose helyezzük a süllyesztett lámpát mélyedésbe

A süllyesztett padló világítást legjobb, ha vízszintes felületen helyezzük el. Ne felejtsük el a kavicságy készítését sem kb 45 cm mélységben. Ez segít, hogy az eső és talajvíz hamarabb elfolyjon.

A dobra való telepítés nem jelent problémát – mindaddig, amíg a talaj vízelvezetése megoldott.

4. szabály: funkcionalitás 

Egy kültéri lámpatest kiválasztásánál nem csak a védelmi szempontokra hanem a funkcionalitásra is gondolnunk kell.  Más-más célt szolgál egy jelzőfényként használt süllyesztett padlófényszóró (amelyeknek adott esetben egy jármű súlyát is el kell bírniuk) vagy egy bejárat mellé, esetleg az erkélyen felszerelt fali lámpatest.

Termék tipp: AINOS falra szerelhető lámpa érzékelővel vagy anélkül. A robosztus, fali lámpatest nemcsak magas IP65 védelemmel rendelkeznek, hanem a CCT-Switchnek köszönhetően a fényforrás színhőmérséklete is állítható. 

+1. szabály: törekedjünk az egységes designra

Még akkor is, ha több különböző típusú lámpatestet alkalmazunk a kertben, nem kell hogy lemondjunk az egységes design képről. Ha egy család tagjai közül választunk fali, mennyezeti és padló lámpákat, akkor az egységességgel megnyugtató hatást és kellemes hangulatot érünk el a szemlélő számára.


Az SLV kínálatában számos olyan termékcsalád található, amelynek tagjai megfelelnek az eltérő telepítési helynek és a kívánt funkciónak. Az német SLV termékeket kiváló ár-érték arány és magas minőség jellemzi, amelyeket gyors átfutási idővel és 5 év garanciával szállítjuk.

Ingyenes szaktanácsért keresse tapasztalt kollégáinkat!