Szempontok egy iroda világítás tervezésénél

Az irodai világítás tervezése számos kihívást rejt: illeszkednie kell a design koncepcióba, viszont e mellett nagyon fontos funkcionális feladata van: hiszen a jó vagy éppen rosszul megtervezett megvilágítás hatással van az ott dolgozók teljesítményére, egészségére és hangulatára. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a tervezés során?

A megvilágítás erőssége

A belső téri munkahelyek megvilágítási igényeit a MSZ EN 12464-1:2012 belső téri munkahelyekre vonatkozó szabvány rögzíti.  A szabvány foglalkozik többek között a fénysűrűséggel, megvilágítottság mértékével és káprázással is. Hüvelykujj szabályként a képernyős munkahelyek esetén 500 lux megvilágítás az elfogadott.

Ügyelni kell, hogy a munkakörnyezet ne legyen se túlvilágítva, se alul világítva és ne lépjenek fel túlságosan nagy különbségek. Az emberi szem a fénysűrűségre és annak változásaira érzékeny. Ha állandó adaptációra kényszerítjük a szemet (sötétből világosba, vagy világosból sötétbe) az kifáradáshoz, pontatlanságokhoz vezet.

Ma már szinte minden irodai munkahelyen a képernyőn végzett munka van jelen a legnagyobb mértékben. A túl magas megvilágítási szint túl kis kontrasztot eredményez a képernyőn, amely nehezíti a koncentrációt. A túl alacsony megvilágítottság álmosító, nem stimuláló munkakörnyezet hozhat létre, illetve nem alkalmas az íráshoz és papír alapú olvasáshoz. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az idősebb munkavállalóknak több fényre van szükségük, mint a fiataloknak.

Káprázás

Munkahelyek esetén különösen fontos, hogy a világításnak nem szabad “vakítania”. Azt, hogy a lámpatest mennyire képes káprázást okozni, az UGR-értékben (“Egységes Káprázás Értékelési Skála”) fejezzük ki. Irodában 19 UGR-érték ajánlott, mely közvetett világítással is elérhető vagy közvetlen megvilágítás esetén a lámpatestet különböző búrákkal vagy diffúzorokkal láthatjuk el, amelyek használatával a megfelelő UGR érték elérhető.

Színhőmérséklet

A világításnak megfelelő színhőmérsékletűnek kell lennie. Eddig az irodáknál gyakran 3000 Kelvin színhőmérsékletet használtak. Azonban egyre többször merül fel az igény a napfényhez közelebb eső, hidegebb fehér megvilágításra, amelynek színhőmérséklete 5000-6000 Kelvin, mely növeli a produktivitást és az éberséget.

Amennyiben iroda vagy munkahely világítást tervezne és szüksége lenne tanácsra, világítástervező kollégánk vagy értékesítőink szívesen segítenek.