Mi az UGR vagy Egységes Káprázási Érték – és miért fontos ezt figyelembe venni tervezéskor?

Az UGR (Unified Glare Rating) egy olyan mérőszám, amellyel a világítás által okozott kellemetlen, vakító káprázás érzet kifejezhető.

Káprázás akkor alakulhat ki, ha a fényforrások erős fénye közvetlenül vagy a tükröződő felületekről jut a szembe. Ez kellemetlen érzés, gondoljunk csak a vakító napra, melytől hunyorognunk kell.

A káprázás érzete nem csak a világítótesttől függ, hanem a szoba méreteitől, a fényvisszaverő felületektől, a lámpatest helyétől is.

Ennek a tényezőnek a leírására létrehoztak egy szabályrendszert, az UGR-t. Az UGR valójában egy bonyolult képlettel kiszámolt viszonyszám, mely a lámpatest fénysűrűsége és a környezet fénysűrűsége közti viszonyt jelöli.

Az UGR értéktartománya 5 és 40 között van. A nagy érték jelentős káprázást jelez, míg az alacsony érték azt jelzi, hogy a csillogás alacsony.

UGR a világítástervezésben

Ahol nagyon fontos szerepe van az UGR értéknek, az az iroda és munkahelyek megvilágítása – (gyakran képernyős munkaállomással kombinálva). Itt a szabvány érték a UGR <19. A nagyobb precizitást igénylő munkáknál (például műhely vagy tervező iroda) még alacsonyabb UGR-érték kívánatos (UGR <16). A közlekedőkön, pl a folyosókon magasabb érték (UGR <28) is megengedett. 

Állandóan kápráztató fényben dolgozni negatív következményekkel járhat: fárasztja a szemet és megnehezíti a képernyő olvasását, csökkenti a produktivitást. Természetesen a fényerőnek elegendőnek kell lennie a munkavégzéshez, de a világítás nem ragyoghat és nem okozhat tükröződést. A vakítással szembeni érzékenység a kor előrehaladtával is növekszik.

Hogyan csökkenthető a káprázás?

A káprázást többféle módon csökkenthetjük:

(1) fényterelő búra, optika alkalmazásával, alacsony UGR indexű lámpatest választásával

(2) a világítási elrendezés vagy környezet módosításával,

(3) a világítási egyenletesség növelésével vagy ha

(3) látótéren kívül helyezzük a lámpatestet, pl indirekt megvilágítást alkalmazunk.  

Bár talán nem gondolunk bele, de pl az állólámpák szövetbúráinak is éppen az szerepe, hogy hogy ezt a fajta káprázást csökkentsék. Ha megtörjük a fényt például egy az ablakra szerelt fehér színű függönnyel vagy egy az állólámpára helyezett búrával akkor ezzel javítjuk a fényforrás UGR értékét. De ugyanezt a káprázást hivatott csökkenteni minden opál lámpabura is. A legfejlettebb technológia ezen a téren a prizmás előtét.

Ha munka-, íróasztal vagy komplett iroda megvilágításához keresünk lámpatestet, érdemes a katalógusokban vagy termék adatlapokon ellenőriznünk a kiválasztott lámpák UGR értékét. Az SLV katalógusában például a munkaállomás megvilágításához szánt termékeknél az alábbi képen látható ikon jelzi az Egységes Káprázási Mutató értékét.