Fix vagy cserélhető fényforrás?

Új lámpatest vásárlásánál szinte biztosan felmerül a kérdés, hogy foglalattal rendelkező lámpát válasszunk, amibe tetszőlegesen választható és cserélhető a fényforrás, vagy szeretnénk inkább gyárilag LED modullal szerelt lámpát, ami fix, beépített fényforrása nem cserélhető.

Mindkét megoldás rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is, így a döntés inkább személyes ízlés kérdése. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba mindkét megoldással kapcsolatban

Cserélhető fényforrás

A cserélhető fényforrással / foglalattal rendelkező lámpák előnye a rugalmas használat, hiszen ízlésünknek (és a változó technológiáknak) megfelelően választhatunk bele fényforrást. Itt azonban figyelnünk kel, hogy a lámpa jellegének megfelelően döntsünk a fényforrások között, figyeljünk arra, hogy ne legyen alul vagy túlvilágított a tér és megfelelő színhőmérsékletet válasszunk, hogy egységes legyen az otthonunk megvilágítása. Különben közérzetünk fogja kárát látni.

Elsőre általában ezen lámpatestek ára is alacsonyabb – viszont itt ne felejtsük el, hogy még külön hozzászámoljuk a fényforrások árát is a lámpánkhoz, hiszen így lesz összehasonlítható egy beépített fényforrással rendelkező lámpatest teljes költségével.

Beépített fényforrás

Ezzel szemben a beépített fényforrást tartalmazó lámpák nagy előnye, hogy mérnökök által megtervezett, minden mertékben optimális fényt biztosítanak.

A fix, beépített LED fényforrásokkal a leggyakrabban felmerülő aggodalom, hogy ha a LED fényforrás sérül vagy cserére szorul, akkor az egész lámpatestet dobhatjuk ki. Ez a hátrány szerencsére sokszor kiküszöbölhető, hiszen pl. az SLV lámpák fényforrásai szakember által cserélhetőek, vagyis a lámpák javíthatóak.

Ráadásul a lámpák várható élettartama – körülbelül 50,000 óra működési idő – ha átlagosan napi 3 óra bekapcsolt állapottal számolunk egy lakás vagy ház belterében, akkor több mint 50 éves működést garantálnak. A kültéren napi 6 órán át használt LED is 25 éven át fog fény biztosítani. Ráadásul minden SLV lámpatestre 5 év garancia vonatkozik, így a meghibásodástól nem kell félnünk.

1-1 példa cserélhető és beépített megoldásokra kültéri lámpáknál:

Klasszikus és rugalmas

Ha szeretjük a klasszikus megjelenést, akkor a QUADRULO SENSOR fali lámpa E27-es foglalatával remek választás, akár okos fényforrást is választhatunk bele. A beépített szenzor minden mozdulatot rögzít.

Kortárs minimalizmus

Az új QUADRULO kortárs designja elegáns megjelenést ad. A beépített LED szalagok indirekt fénye 3000K-es színhőmérsékletű.

Még több cikk érdekelne világítástechnika témakörben?

Megtalálod az SLV Good Light magazinjában:

Online katalógus lapozó

A magazin letöltése PDF-ben >>

Fedezze fel az SLV Expreience Light applikációt – használatával a megjelölt lámpatesteket virtuális térben elhelyezheti saját otthonában, irodájában, de akár szabad téren is.

Fotózza le okostelefonjával a QR kódot vagy keresse fel az App Store / Google Play áruházat és a telepítéshez írja be a keresőbe: SLV Experience Light.