Közvetlen és közvetett világítás

Egy helyiség megfelelő világítása függ a fényforrás fényáram erősségétől, a világítótestek elhelyezkedésétől, valamint a helyiség adottságaitól.  

A fényforrások kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a színhőmérsékletét és színvisszaadás-képességét, a lámpatest IP-védettségét, a kültéri alkalmazás biztonságos feltételeit, valamint, hogy a megvilágítás közvetett vagy közvetlen módon történjen-e. 

A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) ajánlása alapján a világítási mód szerint a lámpatestek 5 fő csoportba sorolhatóak

CIE jelMegnevezésFényáram mértéke a munkafelületreFényáram mértéke a mennyezetre
AKözvetlen0 – 1090 – 100
BFőleg közvetlen10 – 4060 – 90
CSzórt40 – 6040 – 60
DFőleg közvetett60 – 9010 – 40
EKözvetett90 – 1000 – 10

Közvetlen világítás

Közvetlen vagy helyi megvilágításról beszélünk, ha a fényforrásból származó fényáram 60%-tól 90%-ig terjedő része közvetlenül a munkafelületet világítja, míg a 40%-tól 10%-ig terjedő része a mennyezet felé sugározza a fényt. 

Közvetlen megvilágításra minden olyan tevékenység során szükségünk van, ahol fontos az irányított fény: íróasztal mellett, olvasás, főzés, szerelés stb. közben. Otthoni körülmények között a LED szalagok, az olvasó- és spotlámpák a legalkalmasabbak erre, míg a múzeumokban, galériákban és üzletekben legkönnyebben a különböző sínes rendszerek segítségével irányíthatjuk a fényt, ez által pedig a figyelmet arra, amire szeretnénk. 

Közvetett világítás

Közvetett világítás esetén a fényáram az adott felület legfeljebb 10%-át világítja meg közvetlenül, míg nagyobb hányada a helyiség egészére terjed. Ezáltal egyenletes fény jön létre, éles kontrasztok nélkül. Függesztett lámpatestekkel, állólámpákkal, LED szalagokkal és fali karokkkal különböző hangulatokat hozhatunk létre, amelynek fontos szerepe van a fizikai és pszichés jóllétünk, valamint a koncentráció szempontjából is.  

Egy irodahelyiség vagy lakótér ergonómiájához és funkcionalitásához közvetlen és közvetett fényre is szükség van, ezért egy jól átgondolt világítási tervben mindez megfelelően kombinált és jól átgondolt. 

A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatestek és fényforrások kiválasztásában keresd tapasztalt kollégáinkat! Világítástervezés a Luminis-től!