280 db Elation Proteus lámpával szerelték fel a Bécsi Filharmonikusok nyári koncertjére a Schönbrunni Kastélyt

Excalibur és Maximus kerítette hatalmába Bécset…

A Bécsi Filharmonikusok éves nyár esti koncertje (Das Sommernachtskonzert) a gyönyörű Schönbrunni kastélyban Ausztria második legnagyobb showja minden évben, csak a zenekar híres újévi koncertje múlja felül.

Idén Jerry Appelt világítástervező és operatőr 280 Elation Proteus lámpatestet használt a nyári koncert megvilágítására a palota parkjában a 80 000 néző és a világ több milliós televíziós közönségének elkápráztatására.

A megvilágítás nem csak a zenekarra és a színpadra, hanem a háttérben a Schönbrunni kastélyra és a környező parkra is kiterjedt. 124 Proteus Maximus, 92 Proteus Excalibur és 64 Proteus Rayzor 760 állt az elismert világítástervező rendelkezésére.

Excalibur – nagy teljesítményű mozgókengyeles Beam
Az évek során a rendezvény egyre több IP65-ös besorolású lámpatestet választott, ilyen például a Proteus termékcsalád is. Appelt így nyilatkozott a lámpákról: „A Proteusszal kapcsolatban számos tapasztalatom volt már nagyszabású projektekben, például a dubai Burj Khalifa-toronynál. Nagyon szeretem, hogy az Elation-nél figyelnek a visszajelzéseinkre. A nagy teljesítmény, a lencse átmérője, jobb színek stb… minden amit kértünk, megvalósult az Excaliburban.”

Az Excalibur hatalmas teljesítménye 260 mm átmérőjű kilépő lencsével és 0,8 fokos sugárzási szöggel 20 méteres távolságban eléri a 20.000 lx megvilágítás értéket – ez hihetetlen fénykibocsátás egy ilyen meglepően kompakt és gyors eszköztől.

Az Excaliburok négyes csoportokban dolgoztak a színpad mögött, a palota tetején, a PA tornyokon és a dombon a közönség mögött.

Maximus IP65 vedettségű késelhető mozgókengyeles profillámpa
A tervező elmondása szerint a projekt során a Proteus Maximus volt számára a meglepetés. Ehhez a lámpatesthez korábban időjárásálló tulajdonságai miatt fordult. „Most sokkal nagyobb távolságokra használtuk őket, mint korábban” – magyarázza. „Nagyon meglepett, hogy mekkora teljesítményt tudnak produkálni a fényerő tekintetében, és nagyon jól néznek ki a kamerán is. Nagyon pozitívan értékeltem az eredményt, beleértve a színminőséget is, és mondhatom, hogy ez az egyik kedvencem.”

Az Appelt az 50 000 lumen fényáramú Maximus LED-profilt használta key light pozíciókban, hogy megvilágítsa a zenekart a ház teraszának elejéről körülbelül 30 méteres távolságból, valamint magának a kastélynak a világításához is ezt használta.

A bemutatón a további világítás a Proteus Rayzor 760 volt, IP65-ös mozgókengyeles LED Wash, amelyet Appelt időjárásállósága és kompakt méretei miatt az épületek homlokzatának és a fák színezéséhez használt.

Az Elation lámpáktól további információ az https://www.elationlighting.com/ oldalon található.

Szakmai kérdésben színháztechnikai területünk szakértője, Czira Attila szívesen nyújt segítséget.