Emberközpontú világítás a gyakorlatban

Debreceni Róberttel, a Luminis világítástervező mérnökével az emberközpontú világításról és az új HCL lámpacsaládról beszélgettünk. Róbert már évek óta foglalkozik a Luminisnél világítás tervezéssel minden területen, legyen az iroda, sportcsarnok, konferenciaterem, üzlethelyiség, hotel vagy lakóépület.

Mit jelent az Emberközpontú Világítás és milyen előnyökkel jár a megvalósítása?

„A napszakok váltakozásával a természetes fény színhőmérséklete és a hullámhossza is változik.  Alaphelyzetben a biológiai óránk ennek megfelelően szabályozza az éberségünket, energia szintünket, anyagcserénket.

Azonban irodai környezetben, ha nincsen elég természetes fény, a mesterséges megvilágítás megváltoztathatja a biológia ritmusunkat. A világítás élénkíthet vagy le is nyugtathat.

A megrendelők számára az emberközpontú világítás azt jelenti, hogy hatékonyabbá teheti a munkavégzést, elősegítheti a figyelem fenntartását, ki tudja nyújtani a koncentrált órák számát. Az olyan irodákban, ahol van ablak, ott főleg a téli órákban van létjogosultsága, amikor kevesebb a napsütéses órák száma.” 

Mennyire trend ez most a világításban?

„Az emberközpontú világítás koncepciója nem egy újkeletű dolog. A fénycsövekkel is kísérletezgettek már, ott különböző színhőmérsékletű csöveket raktak egymás mellé, azok arányát módosították. Az új LEDes technológiával és a különböző vezérlésekkel viszont már sokkal könnyebb megoldani.

De még nem túl elterjedt a gyakorlatban, mert beruházást igényel, vezérlést kell kiépíteni és egyelőre még nem alap típusok az erre alkalmas lámpatestek – bár az előnyükkel már régóta tisztában vagyunk. A Lumininél is már 5 évvel ezelőtt tartottunk workshop sorozatot, melynek ez volt a központi témája.

De bizonyos területeken, mint például állattenyésztésben, csirke és szarvasmarha farmokon már régóta használják. A 24 órás napot 18-ra rövidítik, így növelve meg a produktivitást a cirkadián ritmussal összefüggésben. A tyúkok több tojást tojnak, a tehenek több tejet adnak.”

Mit érdemes tudni az új HCL lámpacsaládról?

„A HCL – azaz Human Centric Lighing – lámpacsalád emberközpontú világításra lett kifejlesztve. Olyan funkciókat tartalmaz, ami elősegíti az emberközpontú világítási rendszer létrehozását irodai környezetben akár vezetékezés nélkül.

A függesztett változatához vezérlés szükséges (pl DALI vagy Casambi), de az állólámpánál a felhasználás földrajzi helyének megfelelően gyártáskor kalibrálják a lámpákat. Ezekben a lámpákban beépített szenzor van. Automatikusan változtatja a színhőmérsékletet, pl. felhősödés esetén kompenzálja, szabályozza a megvilágítási szintet

Az állólámpa igazi különlegességnek számít, több szempontból is. Egyrészt egy „out of the box” megoldás, nem szükséges semmilyen vezérlést, plusz vezetékelést hozzáadni, ami általában megnehezíti az emberközpontú világítás megvalósítását a projektekben.

Ráadásul az open office terek azon előnye, hogy bármikor átrendezhetőek, megnehezíti a világítás tervezést, hiszen a munkaállomások megvilágítása is hasonló rugalmasságot igényel. A rögzített világítási rendszerrel ez nehezen követhető, de ezekkel a szabadon áthelyezhető állólampákkal flexibilis, mégis emberközpontú rendszer létesíthető.”

Ha valakinek felkeltették a termékek az érdeklődését, hogy lehet bővebb információkat megtudni?

Ha bármilyen kérdés lenne, emberközpontú világítással és irodai világítás tervezéssel kapcsolatban is szívesen segítünk. Emailen a bigwhite@luminis.hu címen vagy telefonon is állunk rendelkezésedre. A HCL lámpacsaládról további információ a www.luminis.hu/hcl-office-lampacsalad oldalon található.