Hogy is van ez? Mit is jelent az IP védelem?

A fenti téma a lakossági szektorban sokszor félreértésekre ad okot. Még a lakberendezők, építész ill. belsőépítész tervezők körében is bizonytalan néha a jelölés értelmezése, ezért szükségesnek éreztük a téma átbeszélését és megértését.

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.

A műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) – jelen esetben a lámpatestház – környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód)”, nemzetközileg az IEC 60529 szabvány írja le. A védettség mértékét gyakorlati vizsgálatokkal minősítik.

Az IP kód első számjegye a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. Mi most az első kettővel foglalkozunk részletesen.

A magasabb szám minden esetben magasabb védettségi szintet jelent. A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik.

IP Rating Chart Penglight

Mindazokon a helyeken, ahol magas a páratartalom, azaz nedves vagy időszakosan nedves a környezet, különösen nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra. A nedves helységek általában ipari jellegűek, bennünket inkább a lakásokban előforduló időszakosan nedves helységek pl. fürdőszobák, mosókonyhák ill. külterek, garázsok és előtetők érintenek.

Mind közül biztonságtechnikai szempontból a fürdőszobák a leghúsbavágóbbak. Mivel itt magas a páratartalom, célszerűen ne csak a könnyű szerelhetőséget vegyük figyelembe, hanem a lámpatest és a búra anyagát, felületkezelését. Keressük inkább a jobb minőségű, sokszor magasabb árfekvésű lámpákat, hiszen a közmondás itt is igaz, „Olcsó húsnak híg a leve”.

A fürdőszobában biztonságtechnikai szempontból, a rizikós területek zónákra vannak felosztva az alábbiak szerint

Zóna 0 

Magába foglalja a fürdőkád, zuhanytálca belsejét – példa: vízalatti megvilágítás. Az ilyen esetekben csak alacsony feszültségű világítótesteket alkalmazhatunk, maximálisan 12 V, amelyek felszerelhetők a kád belső részéhez. Ezeknek a típusú világítótesteknek, legalább az IP X7-es védettségi osztályba kell tartozniuk.

Zóna 1 

Magába foglalja a falakat, mennyezetet a kád és a zuhanykabin felett a zuhanyrózsa magasságáig, vagy minimum 225 cm talajtól számított magasságig. A világítótesteknek legalább az IP X5-ös védettségnek kell megfelelniük (fröccsenő víz ellen védett). Ezekre a helyekre megengedett a  különböző elektromos berendezések telepítése (vízmelegítők, fűtött kádak, világítótestek).

Zóna 2 

Magába foglalja az 1-es zóna körüli falakat a talajtól számított 3 m magasságig és 60 cm horizontális irányban. A világítótesteknek legalább az IP X4-es védettségnek kell megfelelniük, beleértve a mosdó feletti világítótesteket is. Ezekre a helyekre felszerelhetőek a különböző lámpák, ventilátorok, vízmelegítők, zuhanyszivattyúk és a fűtött kád tartozékai.  

Zóna 3  

Ebben a zónában megengedett a 230 V feszültségű, önkioldós biztonsági kapcsolóval ellátott konnektorok felszerelése. Minden esetben szükséges az áramvédő kapcsoló (FI relé) 30 mA-nél nem magasabb érzékenységű beiktatása. Ezekre a helyekre felszerelhetők az  IP 20-as védettségű világítótestek.

Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport