Li-Fi: a fény internete

Internet fénnyel: a Wi-Fi után itt az új Li-Fi

Mi az a Li-Fi?

A Li-Fi kifejezést, a “fény internetét” a Wi-Fi mintájára alkották meg a “Wireless”-t a “Light”, azaz fény szóra cserélve. A technológia lényege, hogy a világítótesteket hozzáférési ponttá alakítják, amelyek így nem csak fényt, hanem a fényt használva nagy sebességű internet hozzáférést is biztosítanak egyben.  

Miért van szükség ilyen új technológiára?

Napról napra egyre több eszközünk csatlakozik az internethez, legtöbbször vezeték nélkül.

A vezeték nélküli kapcsolat így mára elengedhetetlen része let az életünknek. Azonban a hagyományos vezeték nélküli Wi-Fi csatlakozási megoldások a zsúfolt rádióspektrumot használják a kommunikációhoz. Ez egyrészről idnőnként egymást zavarhatják, másrészről vannak olyan területek, ahol a rádiófrekvenciás vezeték nélküli kapcsolat nem megengedett.

A Li-Fi rendszer erre ad egy alternatív megoldást, mely nagy teljesítményű biztonságos adatkapcsolatot biztosít. A Li-Fi, akárcsak a Wi-Fi az elektromágneses spektrumon keresztül továbbít adatokat, de nem a hagyományos rádióhullámokkal, mint a Wi-Fi, hanem látható, ultraibolya és infravörös fényt használ. A LiFi potenciálisan gyorsabb átviteli sebességet tud produkálni, ráadásul egyedi fizikális biztonságot is ad. Az első kereskedelmi forgalomban kapható Li-Fi rendszert a 2014-es barcelonai Mobile World Congressen mutatták be, azóta számos termék került már ki a piacra – akár teljes rendszerként, akár utólag a meglévő világítási rendszerbe integrálva is elérhető.

Hol lehet szükség ilyen jellegű internetkapcsolatra?

Olyan helyeken van előnye a Li-Fi-nek, ahol már nagyon sok hálózati jel van, így azok zavarhatják egymást – hiszen a Li-Fi immunis a rádiójel-interferenciákkal szemben, gondoljunk csak több bérlős irodákra, szállodákra vagy forgalmas közlekedési csomópontokra.

Tökéletes olyan helyeken is, ahol a rádiókommunikációs rendszerek tiltottak vagy nem működnek jól pl a rádióhullámokra érzékeny műszerek miatt, mint például kormányzati intézmények, légi közlekedés, ipari üzemek. Illetve kiváló olyan helyeken, ahol extra biztonságra van szükség: a Li-Fi egy fizikai biztonsági védelemmel rendelkezik, hiszen a fényhullámok nem tudnak áthatolni a falakon.

Ráadásul a késleltetés is nagyon alacsony, ami pl VR alkalmazásokkor rendkívül fontos szempont lehet.

A technológia hátrányai

Bár a Li-Fi LED-ek a legújabb szabvány szerint a látható fény spektrumán kívüli infra vörös (800-1000nm) tartományt használják az internethez, így az emberi szem számára nem látható (így a világítótestekbe egy külön LED-et kell építeni, amely a világítástól függetlenül üzemel), de nem illeszkedik pl a mobilkommunikációs felhasználáshoz, mert más fényforrások, pl a nap zavarhatják a fényt.

Illetve a Li-Fi rövid hullámtartománya nem képes áthatolni a falakon, a Li-Fi egyenletes elosztása érdekében az épület minden helyiségébe adót kell telepíteni. Továbbá a nagyobb távolságokat is nehezen hidalja át az új technológia. Így a magas telepítési költség az egyik lehetséges hátránya.

Érdekelnek még hasonló szakmai cikkek? Csatlakozz Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok zárt Facebook csoportunkhoz, hogy első kézből értesülhess híreinkről és rendezvényeinkről!