Pler csarnok homlokzatvilágítása

A pestszentlőrinci kézilabdázás 2014-ben ünnepelte 30. születésnapját, bár története még régebbre nyúlik vissza. 

A ma is használt, ikonikussá vált mozaikszó, a PLER a Pestszentlőrinc-Elektromos-Rév rövidításből ered, melyet 2003ban vett fel a csapat. Bár a csapat neve és összetétele rengetegszer átalakult az elmúlt évtizedek során, egy dolog mindig állandó volt a klub életében: a bázis, az origó mindvégig a XVIII. kerület maradt.

A Pestszentlőrinci Pler csarnok homlokzatvilágításánál egy már félkész projektbe kapcsolódott be a Luminis csapata.

A homlokzatvilágítás eredeti terve szerint két fő vonal adta a világítás gerincét.

Egyrészről oszlopokon elhelyezett RGBW fényvetők jelentették volna a homlokzat hatásvilágítását.

 

A másik rész a homlokzati elemek közé beépített LED szalagos világítás volt. Ez már kivitelezésre került, azonban a világítás túl volt méretezve és sima On-Off verzió került beszerelésre. Bár az ideális megoldás egy RGBW verzió lett volna, de az újra kábelezés nem volt opció. Így a meglévő LED szalagokhoz illesztettünk vezérlést, ez által szabályozhatóvá, dimmelhetővé vált, hogy ne legyen kápráztató és egyéni effekteket lehessen vele létrehozni. A DMX vezérlés így egyszerre oldotta meg a túlvilágított, kápráztató és a statikus fényekből adódó “unalmas” világítás problémáját.

A másik világítási elem, az oszlopos fényvetők kivitelezésével is fenntartásaink voltak. Az épület kialakítása és sötét szürke színe miatt ez a megoldás nem érte volna el azt a hatást, amit a tervezők megálmodtak a csarnoknak. A színek a sötét szürke háttéren nem érvényesültek volna az elvárásoknak megfelelően.

Erre a problémára egy kreatív hozzáállással tudtunk a megrendelő igényeire szabott megoldást adni:

Oszlopra elhelyezett fényvetők által adott hatásvilágítás helyett lézer videó projektort javasoltunk a világításhoz. A kisebb főbejárat és a szélesebb játékos oldali bejárat homlokzati részének megvilágítását összesen 3 db projektorral meg lehetett oldani.

A játékos oldali bejárat a bolhapiac felé nagyobb, ennek bevilágítására 2 db projektorra volt szükség. Mivel a lézer videó projektorok szinkronizálhatóak, kettő vagy több projektor is futtatható egyszerre, így akár nagyobb felületet, vagy nagyobb fényerőt is elérhetünk vele. Így tökéletes megoldást jelentett a 2 projektor a szélesebb homlokzati részre. A főbejárat szűkebb homlokzatát egy projektor is bevilágította megfelelően.

A lézer videó projektor különlegessége, hogy a többi épületfestésnél használt megoldással ellentétben nem egy statikus álló képet vetít ki, nem egyszerű fényfestés, mikor beszínezik vagy képeket vetítenek ki, hanem videókat, animációkat, interaktív tartalmakat tudunk a felületre kiprojektálni.

Média szerverről működik és teljesen interaktív módon, akár időzítve, akár real time módosítva a kivetített tartalmat üzemeltethető. Bármilyen video, youtube link, interaktív applikációt, játékot stb meg lehet vele jeleníteni, így ideális rendezvények támogatása épületfestéshez, vizuális történetmeséléshez, kiterjesztett valósághoz.

A közönség egy QR kóddal maga is kivetíthet tartalmakat, játszhat a falon a saját telefonját felhasználva pl tetrist, maga rajzolhat ábrákat a falra vagy üzenőfalként, chatként is használható az épület projektorral megvilágított oldala.  A benne rejlő kreatív megoldások számra szinte végtelen.

Ez a projektoros megoldás jelen pillanatban egyedülálló Magyarországon.

A csarnok ez év szeptemberében kerül átadásra, már nagyon várjuk, hogy a közönség maga is birtokba vegye ezt az óriási felületet jelentő interaktív kommunikációs eszközt.