Galéria Világítás – Budapest Contemporary művészeti vásár

A Budapest Contemporary a Kortárs Galériák Egyesületének művészeti vására. Idén szeptemberben a Bálna Rendezvényközpontban került megrendezésre. Az esemény célja a hazai és nemzetközi kortárs művészeti alkotók munkáinak bemutatása volt kiemelkedő galériák együttműködésével. A vásár magas színvonalú szakmai programot kínált, amellyel az érdeklődőket és a fiatal generációt is szerették volna a kortárs művészet világába bevonzani. 

A kiállító galériák egyike a balatonfüredi Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria volt, melynek kiállító termébe a Luminis szállította a galéria világítást. Az együttműködés folytatásaként most a Budapest Contemporary vásáron is segítettünk a műalkotásokat a legjobb megvilágításba helyezni.

Budapest Contemporary vásár galéria világítás

Az átrendezhetőség, a rugalmasan beállítható világítás itt a vásáron is nagyon fontos szempont volt (mivel előre csak a műalkotások típusát tudtunk, a konkrét elrendezés a galéria tulajdonos fejében mindig a helyszínen áll össze) – így egyértelmű volt, hogy a galéria világításban sokszor alkalmazott sínes lámpákban gondolkozunk.

 

A tér közepére egy négyzet alakú sínrendszert függesztettünk, melyen 12db fókuszálható SLV Numinos spot került elhelyezésre.

A kiállított műalkotások elrendezése után segítettünk a lámpatestek beállításában is – a szobrok plasztikusságát effektes fénnyel igyekeztünk kiemelni, míg a festményeknek minél egyenletesebb, becsillanás mentes világítást hoztunk létre. Ebben nagy segítség volt, hogy a Numinos Spotok fókuszálhatóak, így a sugárzás szöge az igények szerint változtatható.

Nagyon fontos szempont volt a lámpatestek színvisszaadása is, hiszen egy műalkotás esetében kiemelten fontos a színhűség – ezt a Numinosok 90-es CRI értéke biztosította.

A látogatói élmény miatt az is fontos szempont volt, hogy ne kápráztasson a sok spot a helyiségben, ne világítsanak közvetlenül a látogatók szemébe mely elvakítaná őket. Így a spotokat méhsejtrácsos előtét lencsékkel egészítettük ki, melyek így a fény oldal irányú szórását lecsökkentették, így sokkal komfortosabb élményt tudunk létrehozni.

A kiállítás összességében remekül sikerült, látogatói visszajelzések alapján a műalkotások szinte kiugrottak a kissé sötétebbre festett falfelületek előtt, a szobrok és festmények részletei életre keltek a látogatók számára – de azt gondoljuk, ez még a helyszínen készült képek alapján is jól látszik.

 

. 

Szobor, világítás, műalkotás világítása, kiállítás világítás

Amennyiben szívesen olvasnál még galéria világításról, figyelmedbe ajánljuk a galéria és műtárgy világításról szóló szakmai cikkünket, vagy személyesen is állunk rendelkezésedre bármilyen tanácsra van szükséges – akár általános világítási kérdésben akár egy konkrét projekt kapcsán.

Ha szeretnél te is rendezvényeken részt venni, oktatásainkról vagy szakmai cikkeinkről értesülni, csatlakozz Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok zárt Facebook csoportunkhoz, hogy első kézből értesülhess híreinkről és eseményeinkről!