Hogyan mérjük a LED-ek élettartamát és miért fontos ez a pénztárcánk szempontjából?

A LED-ek egyik előnye (az alacsony energiafelhasználás mellett) a hosszú élettartam. Mivel nincsenek mozgó részeik vagy izzószálaik, amelyek elszakadhatnak, a LED-ek élettartama egészen hosszú lehet. De idővel minden fényforrás fénykibocsátása csökken, legyen az LED, a halogén, fémhalogén vagy fluoreszcens.

Egy LED modul általában nem hirtelen megy tönkre, mint sok hagyományos fényforrás, hanem lassan, fokozatosan csökken a fénykibocsátása.

 

Hogyan tudjuk akkor mégis kifejezni az élettartamot? Erre való a fényáram megtartási tényező.

A fényforrásból származó fény mennyiségét egy adott időpontban a jövőben a lámpa fényáram-megtartási tényezőjének, vagy LLMF-nek (Lamp Lumen Maintenance Factor-nak) nevezik.

A LED-modul élettartamát leggyakrabban úgy határozzák meg, hogy az az idő, amely alatt a fénykibocsátás a kezdeti teljesítmény 70%-ára csökken. Ezt L70-nek is hívják. Azért 70%, mert az emberi szem jellemzően a 30%nál nagyobb fényáram csökkentést képes érzékelni. A lámpa-ipar jelenleg szabványosított LED élettartama L70 = minimum 50 000 óra.

A világítástervezők ezt a tényezőt is figyelembe veszik a világítási rendszerek kialakításakor. Mivel fontos, hogy a fényszint elérje a minimális lux értéket az élettartam végén is, túlméretezik a lámpákat és a világítást. Így a Lux értéke a világítás élettartamának kezdetén magasabb, mint a végén.

 

Egyes termékeink esetében a lumen csökkenése kisebb, mint az ipari szabvány. 50 000 életóra után nem csak 70%-a, hanem 80%-a vagy még nagyobb mértékben is megtartja a fényáramát. Ebben az esetben a világítástervezőnek nem kell annyira túlméreteznie a világítási rendszert. Ha ilyen lámpatesteket választunk, akkor akár a lámpatestek 25%-át is megspórolhatjuk a mennyezet típusától függően. Ez alacsonyabb telepítési költségeket és alacsonyabb energiaszámlát jelent. Így a LED-es lámpatestek tényleges élettartama fontos a projekt költséghatékonyságának szempontjából.

 

Már értjük az “L” értéket, de mit jelent a “B”?LED élettartam görbéje

A “B” azaz “By” meghibásodási hányadot jelöl.  Pl. a B50 érték azt jelzi, hogy a deklarált L-értéket (mondjuk a fenti példánál maradva L70) a LED-modulok legalább 50%-a eléri, a fennmaradó 50% pedig alacsonyabb lumenértékkel rendelkezhet. A B10 érték azt jelenti, hogy a LED-modulok minimum 90%-a teljesíti a megadott L-értéket, és csak 10%-a rendelkezik alacsonyabb fluxusszinttel

 

Mit is jelent ez akkor a gyakorlatban?

Például az L90B10 50 000 óránál azt mutatja, hogy a LED-lámpa a kezdeti lumen 90%-át tartja meg, és csak a LED-ek 10%-a nem érte el a 90%-os fénykibocsátást.

A L70B50 azt jelenti, hogy a lámpa LED-jeinek csak 50%-a képes 50 000 óra után még mindig kibocsátani a kezdeti lumen érték 70%-át.

L70b50 vs L90B10 LED élettartam mutató

Tehát az L70B50 esetén a fényromlás gyorsabb, mint az L90B10-nél.

 

Az adatok alapján a L100B0 lenne a legjobb minőség, de ilyen, soha tönkre nem menő LED nem létezik. Tehát a jó minőségtől a rosszig az alábbiak a jelölések: L90B10, L80B10, L70B50.

További kérdésed is lenne? Szakértő kollégáink szívesen segítenek!

Keressen bennünket: bigwhite{kukac}luminis.hu

Érdekelnek még hasonló szakmai cikkek? Csatlakozz Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok zárt Facebook csoportunkhoz, hogy első kézből értesülhess híreinkről és rendezvényeinkről!