Iroda világítás, hogy az ember legyen a középpontban

Ideális világítás az otthoni irodánkba – kényelem és hatékonyság a HomeOffice-ban

 

A home office kialakítása és fenntartása számos kihívást rejt magában, és az egyik legfontosabb szempont, amit sokan figyelmen kívül hagynak, az optimális világítás.  

A rossz világítás negatív hatással lehet a hangulatunkra, csökkentheti az koncentrációt, fejfájást okozhat, és végső soron sokkal kevésbé hatékony lesz a munkanapunk.

Ezzel szemben a megfelelő világítás védi szemünket, javíthatja a hangulatot és növelheti a termelékenységet. Ráadásul az optimális világítással a villanyszámlán is spórolhatunk. Ebben a cikkben megosztunk néhány hasznos tippet arról, hogyan érdemes a home office-t, otthoni irodánkat, munkaállomásunkat világítani. 

Természetes és mesterséges fények

Általános szabályként a természetes fény a legjobb, amikor csak lehetséges.  Hiszen biológiai ritmusunk a napfény színhőmérsékletének változásához alkalmazkodik – ennek megfelelően alakul produktivitásunk, figyelmünk, koncentráció készségünk is. 

Bár a természetes fény nagyszerű, de nem elegendő egy helyiség megvilágításához – olykor túl erős, máskor túl gyenge, este pedig csak mesterséges világításra hagyatkozhatunk- így szükségünk lesz általános, a helyiséget megvilágító világításra illetve helyi, a munkaterületnek nagyobb fényt szolgáltató világításra is.  

Bár ezeket mesterséges fénnyel tehetjük meg, azonban már van lehetőség a napfény időbeli változásait lekövető világítás – úgynevezett emberközpontú világítás alkalmazására, mely színhőmérsékletben követi a napfény napszaknak megfelelő színét, így nem borítjuk fel vele biológiai ritmusunkat. 

 

A megfelelő fényerő

 

Nem túl fényes, nem túl tompa – de mégis milyen szintű megvilágítás ideális az otthoni munkahelyünk kialakításához? A munkahelyi világításra a DIN EN 12464-1 európai szabvány gyakorlati útmutatást is ad – ez pedig nem csak bürökrácia – a szabványokat és a munkavégzéshez szükséges fényerőt és egyéb körülményeket tudományos alapokon hozták meg. A legfontosabb megvilágítási szabvány paraméterek:

 

Munkaterület (pl asztal lapja, amin dolgozunk): 500 lux

Közvetlen környezet (a szoba általános világítása): 300 lux

Háttér: 100 lux

Folyosók: 100 lux

 

Az utolsó két paraméter főként a nagy terek és létesítmények irodai világítására vonatkozik. Azonban az első kettő pont fontos az otthoni iroda kialakításakor is.

Ehhez először tisztázzuk a használt világítási fogalmakat.

A LUX azt a fénymennyiséget jelöli, ami eléri az adott felületet- tehát ezt az információt nem fogjuk megtalálni a választott  fényforrás vagy lámpa dobozán. A lámpán a Lumen értéket találhatjuk meg, vagyis hogy mennyi fényt bocsát ki a lámpatestünk vagy fényforrásunk, de hogy ebből mennyi éri el az adott felületet, az nagyban függ attól, hogy a felület milyen messze van a megvilágított felület a fényforrástól: minél távolabb helyezkedik el, a felületet elérő fény csökken – ráadásul négyzetesen.

Ha szeretnénk megmérni, hogy az asztalunkon a választott fényforrással elértük-e a kívánt megvilágítási szintet, ehhez letölthetünk pl applikációt a telefonunkra. Hüvelyujjszabályként pedig elmondható, hogy pl. egy 1000 lumenes asztali lámpával (ami kb 80 cm-ról világít) elérhetjük az 500 luxot az asztal felületén. Mennyezeti lámpából 2,7m-es belmagasság esetén, a szoba közepén elhelyezve pedig legalább 500 Lumen fénykibocsátásút kell választaunk, hogy a környezetben a 300 lumen megvalósuljon.

 

 

Káprázásmentesség

Szemünk nagyon hamar elfárad, ha a világítás kárpáztató – vagyis a lámpatestből érkező fény közvetlenül a szemünkbe világít. Hunyorgunk tőle, ami fejfájást, rosszkedved okozhat. Így a közvetetten világító (pl falról visszaverődő), megfelelő szögbe beállított és/vagy káprázás mentes prizmával ellátott lámpatestek egész napos irodai munkát nagy mértékben megkönnyítik.

Szintén fárasztó a villódzó fény – melyet sokszor közvetlenül nem is érzékelünk, ám mégis fárasztja a szemünket és az idegrendszerünket is – így érdemes jó minőségű fényforrást vagy lámpatestet választani a munkavégzéshez.

 

Költségtakarékosság: Jelenlét érzékelő

Bár nem is figyelünk oda sokszor, de többször elhagyjuk a munkaállomásunkat a nap közben- legyen ez egy kávé vagy teaszünet, egy ebéd, el telefonos megbeszélés, mely alatt szívesebben sétálunk fel alá a lakásban – ilyenkor nem is gondolunk a világítás lekapcsolására. Egy jelenlét érzékelővel ellátott lámpa viszont valós energia megtakarítást jelenthet számunkra, ha olyankor lekapcsolja a lámpa önmagát, amikor nincs szükségünk a világításra. 

A munkafelület direkt megvilágítása

Az asztal vagy munkafelület közvetlen megvilágítására a legjobb egy funkcionális fény, egy asztali vagy hely hiányában egy mellette elhelyezett állólámpa.

 

Emberközpontú világítás az otthoni irodánkban

 A HCL (human centric ligting vagy emberközpontú világításhoz tervezett) állólámpák belső órájukkal és fényérzékelőjükkel színhőmérsékletben követik a napfény napi ritmusát, így segít megőrizni egészségünket. Káprázásmentes előtétje, villódzásmentes kiváló LEDjei védik a szemünket. Egyedileg állíthatjuk a lefelé és fölfelé irányuló fényerőt és igény szerint a színhőmérsékletet is, jelenlét érzékelőjével és hatékony LED-jeivel pedig hosszú távon jelentős költségeket spórolhatunk meg. Mivel önmagában megálló állólámpa, utólag is, külön  szerelés nélkül installálhatjuk vagy bármikor áthelyezhetjük.

További kreatív ötletek az otthoni “jól-léthez”

  • A világítás legyen a közvetlen és a közvetett világítás keveréke: a szoba általános világítása mellett legyen egy, a munkaterületet megvilágító lámpánk.
  • Ha tehetjük, az  íróasztalt tegyük az ablakhoz, oldal irányban beforgatva. Így elegendő fény esik a munkaterületre anélkül, hogy kápráztatna, belevilágítana a monitorba. Ugyanakkor időnként az ablakon kinézve, a távolba révedve pihentethetjük a szemünket és az elménket is.
  • Alkalmazuunk többféle lámpatestet a világításhoz, hogy hangulatunknak és a napszaknak megfelelően variálhassuk őket. Viszont figyeljünk, hogy ha egyszerre használjuk őket, azonos színhőmérsékleten világítsanak, különben zavaró hatást érhetünk le, ha keverjük a meleg és a hideg világítást egy térben
  • Az egyedi fényszigetek – egy hangulatos megvilágított kép a falon, LED-es állólámpa a sarokban vagy egy lámpa a polcon kellemes hangulatot és jó fókuszpontot adhat a szobának.

Specifikus vagy általános galéria világítási tanácsokkal vagy konkrét világítási tervvel, termék javaslattal is szívesen segítünk akár magánlakásról, akár galériáról van szó. Forduljon hozzánk bizalommal! Keressen bennünket a bigwhite@luminis.hu-n vagy keresse fel kollégáinkat!