DyLOS pixel composer: kreatív tervezés az Obsidian fénypultokkal

A DyLOS elképesztő útja

 

A DyLOS egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a világítás tervezők számára, hogy valós időben grafikusan programozzák és kreatívan vezéreljék a világítótesteket, képes bármilyen médiafájlt vagy hatást leképezni a világítótestekre. A DyLOS az ONYX világításvezérlő szoftver része, amelyet az Obsidian Control Systems fejlesztett ki.

 

De hogyan is született a DyLOS? A történet kalandos és izgalmas: el kell hozzá mélyednünk a zene és a művészetek világában.

Művészetek és a szinesztézia

A történet egy fontos művészettörténeti pillanattal kezdődik, amikor 1896 a festő Kandinsky először hallotta Richard Wagner Lohengrin című operáját, és rendkívül megindította  a zene által felidézett erőteljes képzet: „Színek jelentek meg az elmémben, a szemem előtt álltak” – mondta, miközben akaratlanul is leírta a szinesztéziát, egy mentális jelenséget, amelyben a hang színélményt idézhet elő.

 

 

 

Vasily Kandinsky

Vasily Kandinsky: A világ népességének körülbelül 2-4 százalékánál előforduló szinesztézia olyan neurológiai állapot, amelyben az öt érzékszerv közül kettő kereszthuzalba kerül. Kandinsky számára ez lehetővé tette, hogy meghallja festményeit, ahol minden szín és forma saját hangot hordoz.

Farblichtflügel: a hang láthatóvá válik

A szinesztézia és Kandinsky művészete ihlette meg Natalia Sidler zeneszerző tanárt is, akik 1999-ben a berlini művészeti egyetemen megalkotott egy hangszert, a Farblichfügelt, mely a zenét színekkel ötvözte, ezáltal új érzékelési élményt teremtett. Natalia az egyetemen találkozott Christian Decker szabadúszó világítástervezővel, az Elation Professional mostani szoftverfejlesztőjével.

Christian így emlékszik vissza: „Natalia érzékelte a kapcsolatot a hang és a szín között. Ő is zongoraművész volt, és hogy könnyebben memorizálja a darabokat megfestette, amit játszott. Az volt az ötlete, hogy más emberekkel tudatosítsa és megtapasztalhassa ezt a fajta kapcsolatot, ezért találta fel a Farblichtflügelt. Együtt kezdtünk el azon dolgozni, hogy a közönség is el tudjon merülni az éppen játszott színekben. Lényegében ez volt a rendszer kezdete, amelyet még akkoriban DyLOS-nak vagy Dynamic Light Operációs Rendszernek neveztem.”

 

Farblichtfügel: a hangszer, mely a színeket hallhatóvá alakítja

A Farblightflügel és a Dylos első előadásának képei 2001ben: A különböző hangok különböző textúrákat és színeket generáltak, amelyek a hangérzetet reprezentáló absztrakt színtájakként halványultak egymásba.

 

Christian informatikusi múlttal rendelkezett, így maga kezdett dolgozni a kihíváson: A piacon akkor még semmilyen megoldás nem létezett arra, hogy a hangot színné alakítsuk, így maga írta a szoftvert, amellyel a MIDI jelet a hangszerről DMX-re fordította a világítótestekhez. De ezzel a módszerrel nem lehetett több hangot egyszerre színként megjeleníteni, ezért áttért a valós idejű grafikus programozásra. Ez akkoriban egy forradalmi gondolat megközelítés volt. 

DYLOS – a kreatív alkotásért

 

„A DyLOS célja a kezdetektől fogva az volt, hogy a  világítást dinamikusabban és kreatívabban tudjuk szabályozni” – mondja Christian. „Olyan eszközt akartam létrehozni, amely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy grafikus térben dolgozzanak ahelyett, hogy bizonyos műszaki paraméterekkel rendelkező különálló lámpákban gondolkodnának. Valamit, ami nem számalapú vagy adatbevitelre összpontosít, ami nem munkaigényes és fantáziátlan. Azt akartam, hogy a tervezők más szempontok szerint gondolkodjanak, összpontosítsanak a fizikai térben létrejövő képekre, és inspirációt kapjanak olyan dolgok kipróbálására, amelyekre korábban nem gondoltak.”

 

A DyLOS útja a 2010-es években a Martin Professionals-nél, majd 2018-tól az Obsidian Control Systems vezérlőkkel az Elationnél folytatódott.

A kompatibilitás, a szinkronizálás, a konfigurálás és a tesztelés után 2020 februárjában a DyLOS az ONYX 4.4 világításvezérlő platform forradalmian új összetevőjeként lépett színre.

 

 

“A tervezőknek korábban minden kemény munkát maguknak kellettel végezniük, fárasztó volt a világításvezérlőt lépésről lépésre programozni. A DyLOS segítségével játékosabban tudják létrehoznia az effekteket. Kevesebb technika és több kreativitás. A DyLOS gyorsan felvázolja az általános megjelenést, ugyanakkor elég rugalmas ahhoz, hogy építsen korábbi munkákra, hogy tovább finomíthassuk az effektek részleteit, módosítsuk, bővítsük őket. És mindez néhány faderre redukálható, amelyeket valós időben vezérelhetünk.”

 

 

A DyLOS segítségével minden, amire egy világítótest képes, leképezhető. „A világításban az a lenyűgöző, hogy minden lámpatestnek megvan a maga egyénisége, amely túlmutat a videóval létrehozható élményen, egy egyedi fizikaiságon. A DyLOS-szal gyorsan programozhatóak a dinamikus fényhatások, amelyek a hagyományos programozással órákat és több száz lépést igényelnének.

 „A DyLOS valóban a művészet és a zene világából ered. Valami olyasmit szerettünk volna építeni, ami játékra és kísérletezésre ösztönzi az embereket, nem csak zene lejátszásra, hanem összetett, magával ragadó vizuális művészeti alkotások létrehozására is.”