Megszűnő fénycsövek- időben válts LED-re!

2023-ban megszűnt a fluoreszcens fénycsövek gyártása – készülj fel időben a váltásra!

Az Európai Bizottság rendelete értelmében 2023 szeptemberétől betiltották az EU-ban a fluoreszcens fénycsövek gyártását és importját.

Mit jelent ez a gyarorlatban?

T8 és T5 fluoreszcens fénycsöveket érinti elsősorban a rendelet. Az ipari felhasználók, az intézmények és a vállalatok mintegy 40 százaléka használ még hagyományos T8 és T5 fénycsöveket. Azonban ha elfogynak a kereskedőknél a meglévő készletek, nem fogják tudni a pótolni ezt a fajta fényforrást a lámpáikban. Így kellő időben gondolniuk kell a világítás modernizálására.

Mi a teendő?

Ha nagyon szükséges “rövid távra” be lehet készletezni a régi fénycsövekből, de hosszú távon mindenképpen korszerűsítésre lesz szükség.

Bizonyos típusú lámpatestekben a fluoreszcens fénycsövek kisebb átalakítással kiválthatók LED-es csövekkel, de a legtöbb esetekben szükség van a teljes lámpatest cseréjére.

MIért jó ez a cégeknek, intézményeknek, irodáknak is?

A LED-es világítótestek lényegesen hosszabb élettartama és a megnövekedett hatásfok kombinációjának köszönhetően a korszerűsítés néhány év alatt megtérül.

A modern, energiatakarékos LED-es fényforrások kiválóan reprodukálják a természetes fényt, hosszú élettartamúak és hatékonyabb energia felhasználásúak, ami hozzájárulhat az intézményük fenntarthatóságához és a költségek csökkentéséhez.

Ráadásul a LED-ek rugalmasabban igazíthatók az igényekhez is. Színhőmérsékletben, fényáramban is nagyobb a választék.  Az intelligens rendszerek pedig lehetővé teszik az energiatakarékos fényforrások vezérlését.

 

Lehetőségek

Bár minden projekt egyedi szempontok mérlegelését igényli, melyet egy helyszíni felmérés alkalmával tudunk pontosítani, de egy rövid általánosított költség kalkulációval szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a korszerűsítés milyen előnyökkel és költségekkel járhat majd. 3 lehetséges opciót szeretnénk felvázolni.

 

1. Fényforrások cseréje LED-re

A fluoreszcens fénycsöves lámpatestek eltérő felépítésűek, mint LED-es társaik. Gyújtó szerkezetük és elektronikus előtétjük miatt szükséges némi átalakítás, hogy LED-es fénycsővel is tudjuk használni őket.

Ha csak a fényforrásokat szeretnénk LED-es fénycsövekre cserélni, akkor felmérve a jelenlegi lámpákat termék javaslattal és szerelési tanáccsal tudunk segíteni, hogy a megfelelő típusú és teljesítményű fényforrást válaszd, mely a szabványoknak megfelelő, ideális megvilágítási szintet eredményez.

Javasolt példa fluoreszcens csövet helyettesítő LED csőre:

SLV LED tube T8 (16W, CRI 8, 4000K, 1200mm)

 

2. Teljes Lámpatest Cseréje

Bizonyos lámpatestek esetében a LED fénycsövekre való átállás a lámpatest komolyabb átalakítása révén lenne lehetséges. Így a fénycső cseréje helyett szakmailag mi a legtöbb esetben a teljes lámpatest cseréjét javasoljuk.

Ez a megoldás növeli az energiahatékonyságot. A nagyobb hatásfokkal működő beépített LED-es panelek előnyei a jelentős energia megtakarítás, az alacsony karbantartási költségek és az irodai munkavégzéshez ideális villódzásmentes, kiváló minőségű, nem kápráztató fény.

Javasolt példa LED panelre 60×60 cm-es lámpatest cseréje esetén, UGR 19 káprázási indexszel irodai környezetbe, 5 év garanciával:

 SLV PANEL V 600 (34W, CRI 8, UGR19, 3000/4000K) 

3. intelligens világítási rendszerek

Az intelligens világítási megoldások bemutatásával szeretnénk lehetőséget kínálni a világítás teljes körű modernizációjára. A szabályozható LED lámpákkal az egyszerű be és kikapcsolási opciókon túl a lámpatestek akár előre programozható módon működtethetők, akár mozgás és fényérzékelővel ellátva automatikusan a napszaknak, fényviszonyoknak megfelelően a lehető legenergiatakarékosabb módon használhatóak. Statisztikák alapján egy 12 órás munkanapban akár a munkaidő 40%-ban üzemelhet a mozgásérzékelővel felszerelt lámpa csökkentett vagy akár lekapcsolt állapotban, így további akár 40% energiát is megspórolhatunk.

Példa termékek DALI vezérlési rendszerhez:

SLV PANEL V DALI 625  (34W, CRI 8, UGR19)

DALI vezérlőközpont 75 000 Ft + Áfa
DALI fali vezérlő panel 39 000 Ft + Áfa
Mozgás- és fény érzékelő 29 000 Ft + Áfa

 

Mennyit takaríthatunk meg a cserével?

 

 A világításra fordított áramköltségek több mint fele megspórolható új LED-es lámpatestekkel.

Egy kisebb intézményen belül pl. a szokásos 4x18W-os fénycsöves lámpával, 50 lámpatesttel számolva a világítás modernizálása önmagában évi kb. 380.000 Ft megtakarítást jelenthet az áramszámlából.

Kizárólag a megtakarított áramfogyasztással számolva a lámpatest cseréje, a korszerűsítés mindössze 4-5 év alatt 100%ban megtérül!

 

Világítás korszerűsítés: keress bennünket bizalommal!

Fordulj hozzánk: Felmérjük a meglévő rendszert és az igényeknek és szabványoknak legmegfelelőbb világítási tervet készítjük el a számodra. Az általunk képviselt gyártók remek ár-érték arányú lámpatestjei nem csak áram- és karbantartási költséget spórolnak, hanem hiszünk abban, hogy a megfelelő világítás munkatársaink és ügyfeleink mindennapi jólétéhez is hozzájárulnak.

  

Ha szeretnél értesülni szakmai híreinkről, cikkeinkről, képzéseinkről, csatlakozz Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok zárt Facebook csoportunkhoz, hogy első kézből értesülhess híreinkről és eseményeinkről!