Weinberg irodaház

A megbízó

 

A Weinberg ’93 Építő Kft. (https://weinberg.hu/) a magyar építőipar egyik meghatározó szereplőjeként ünnepli harmincadik évfordulóját, amely alkalmából új irodaházukat avatták fel Sárospatakon.  Az új épület nem csak a vállalat folyamatos növekedését és fejlődését szimbolizálja, hanem a zempléni régió építőipari innovációjának is fontos mérföldköve. Az irodaház modern kialakítása és környezettudatos megoldásai tükrözik a Weinberg ’93 Építő Kft. elkötelezettségét a minőség és a fenntarthatóság iránt.

 

A projekt

A történelmi Malomkőgyár területén lévő korábbi gyár és iroda épület területi megosztottsága az operatív munkavégzést nehezítette, ami a vállalat vezetését arra ösztönözte, hogy a különböző funkciókat egyesítse egy helyszínen. Az új iroda tervezésekor kulcsfontosságú szempont volt, hogy az épület harmonikusan kapcsolódjon a meglévő gyártócsarnokhoz, és hogy a cég vezetése, valamint a gyártásirányítás ismét közös helyen történhessen.

Az új irodaház kivitelezését a Buildext Kft. végezte, és az épület 1100 négyzetméter alapterülettel büszkélkedhet. A komplexum a legmodernebb építészeti és mérnöki megoldásokat vonultatja fel, beleértve a BIM-alapú tervezést és projektmenedzsmentet is. Az új irodaház modern kialakításával nem csak esztétikai, hanem funkcionális egységet is képez a korábbi épületekkel. A régi és az új épületet egy híd köti össze szimbolikusan és fizikálisan is. A tervezés során a modern irodaterek mellett nagy hangsúlyt kapott a dolgozói kényelem és a munkavégzés hatékonyságának növelésére is, amit a legújabb technológiájú automatizált világítási és gépészeti rendszerek is támogatnak.

Az épület belső kialakításában az acél és üveg dominanál, amely a cég ipari tevékenységét tükrözi, ugyanakkor a modern irodatér barátságos atmoszféráját a tudatos szín- és anyaghasználat, valamint a különböző akusztikai megoldások is erősítik. A belső terekben alkalmazott mobil falak rugalmasságot biztosítanak a térhasználatban, lehetővé téve, hogy a kantin és a tárgyalók igény szerint egységes közösségi területté alakíthatóak át.

A világításról

A világítás esetén a hangsúly a jó minőségű, gyorsan szállítható és modern épületautomatikai rendszerrel vezérelhető termékeken volt. És ha minőség és gyors szállítás, akkor nem maradhat ki a projektből az SLV!

A lámpatestek kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítottunk a munkaterek optimális megvilágítására, káprázás mentességére, ami hozzájárul a munkavállalók jobb közérzetéhez és hatékonyság növeléséhez.

A legtöbb lámpatest DALI vezérlésű, mint például az SLV Numinos, Medo, és Fera lámpái, amelyek lehetővé teszik az energiahatékony és rugalmas világítás-szabályozást.

Néhány speciális helyiségben, ahol a mennyezetet akusztikai lamellák díszítik, a Zambelis integrálható lámpatestjeit használtuk.

A Brilumen Oris Slim Pro lámpái szintén DALI vezérlésűek: ez egy különleges kihívás volt, mert az eredetileg tervezett LED panel rögzítése a  légtechnika miatt nem volt lehetséges: így helyette függesztő, mozgatható sodronyú alternatívát választottunk. A közlekedési útvonalak megvilágításához, ahol szintén a rendkívül gyors szállítási feltételek és a minőségi lámpatestek volt az elsődleges szempont, az RZB LED paneljeit ajánlottuk.

 

A képek forrása: https://magyarepitok.hu/

Tervezés BIM alapon

Különösen izgalmas volt számunkra a BIM alapú tervezési rendszerben való közös munka, ahol a különböző szakágak tervei a teljes projektre egy helyen tekinthetőek meg, ezzel számos hibát még a szerelési- beépítési fázis előtt felderítettek. Így az időben adott megoldási javaslatokkal jelentős költség, idő és bosszúság spórolható meg a projekt alatt. A rendszerbe a BulidExt videója érdekfeszítő betekintést ad:

Ha szeretnél értesülni szakmai híreinkről, cikkeinkről, képzéseinkről, csatlakozz Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok zárt Facebook csoportunkhoz, hogy első kézből értesülhess híreinkről és eseményeinkről!