Galéria világítás

Galéria világítás: Mit érdemes tudni a műtárgyak, festmények és szobrok megvilágításáról

A műtárgyak megvilágításának szempontjai

 

Egy szobor vagy egy festmény jó megvilágítása önmagában is már művészet és tudomány: a jó világítás intenzívebbé teheti a tárgyak, képek ránk gyakorolt hatását, segítheti, mélyítheti a befogadást.

Számtalan dolgot kell mérlegelnünk a választáskor: az általános és a direkt megvilágítás aránya, a sugárzási szögek, az elrendezések, színhőmérsékletek,  a variálhatóságra való igény, a műtárgy karaktere, esetleg fény vagy hőérzékenysége mind olyan szempont, amit a tervezéskor figyelembe kell vennünk. 

 

Töltsd le útmutatónkat a műtárgy világításhoz

 

Világítási kisokosunkkal szeretnénk segítséget nyújtani, hogy milyen szempontokat érdemes – és kell – a tervezéskor figyelembe venni, hogy a legtöbbet hozd ki a gyűjteményedből.

Itt töltheted le ingyenes útmutatónkat műalkotások megvilágításához.


Leggyakrabban választott termék típusok galériákhoz vagy egyedi műtárgy megvilágításokhoz 

Sínrendszerek

A kiállítóterekben leggyakrabban használt megoldás az 1 vagy 3 fázisú sínrendszer, mely rugalmasságban felülmúlhatatlan.   

 

Süllyesztett billenthető mélysugárzók és gimbalos spotok

Letisztultabb, ám viszonylag szűkebb variálhatóságot nyújtó megoldás billenthető, forgatható lámpatesteket választani.

Vitrin világító megoldások

 A vitrinek a helyszűke miatt jelentenek kihívást, de szerencsére mára több gyártó kínálatában elérhetőek a kifejezetten ilyen kis helyek megvilágítására használható mini lámpatestek.

Falmosó lámpák

Falmosó lámpák: nem kell feltétlenül egyesével kiemelni a festményeinket. Aszimmetrikus falmosó fény alkalmazásával egy általánosan megvilágított falfelületet kaphatunk, ahol közszemlére tehetjük képeinket. Így később könnyebben átrendezhetjük festményeinket, bútorainkat.

Képmegvilágító lámpák

 A képmegvilágító lámpák olyan, jellemzően alacsony fénykibocsátással rendelkező, dekoratív lámpák, melyeket közvetlenül a képek fölé helyezhetünk el. Mivel vannak nagyon szép megoldások is, ez akár plusz látványelemet is adhat a falnak. Másrészről  gondolnunk kell az elektromos kiállásokra a falon az ilyen lámpatestek számára

Késelhető lámpák

 Késelhető lámpatestekkel a falra vetülő fénykör alakja tetszés szerint állítható, így akár tökéletesen a kép szegélyeihez is igazíthatjuk.   

Specifikus vagy általános galéria világítási tanácsokkal vagy konkrét világítási tervvel, termék javaslattal is szívesen segítünk akár magánlakásról, akár galériáról van szó. Forduljon hozzánk bizalommal! Keressen bennünket a bigwhite@luminis.hu-n vagy keresse fel kollégáinkat!