Hírek & Tudásbázis

 • design

  Noir Hotel Szeged

  A Noir Hotel Szeged szívében helyezkedik el. Különlegessége a recepció nélküli „smart”/„okos” hotel megoldás. A szobákat telefonos applikáció segítségével foglalhatja le a vendég, digitális felületen történik a be- és kicsekkolás, valamint a szállodába és a szobába való bejutás is.

  Boutique hotel nem csak kiváló minőségű bútoraival és nagy gonddal kiválasztott ágymatracaival törekszik a minőségre, világításban is alapos és gondos tervezés előzte meg a lámpatestek kiválasztását.

  A tervezési folyamatban saját világítástervező mérnök kollégánk volt a szálloda belsőépítészének a segítségére. Egyedileg minden szoba világítását megterveztük. A teljes hotel megvilágítását az SLV termékek biztosítják kül- és beltéren egyaránt. A szoros szállítási határidő sem jelentett akadályt, hiszen az SLV lámpák 98%-a európai készletről 2-3 munkanapon belül megérkezik nagyobb projektekhez is.

  www.noirhotel.hu


  A síneken elhelyezett lámpák stílusos, variálható világítást tesznek lehetővé.
  A Somnila olvasólámpa indirekt világítással, olvasó fénnyel és USB dokkolóval
  A Somnila olvasólámpa indirekt világítással és külön kapcsolható olvasó fénnyel rendelkezik, ráadásul külön USB dokkoló teszi kényelmessé a telefon töltését a vendégek számára.

  Az erkélyeken elhelyezett Ainos lámpák szenzoros kapcsolóval rendelkeznek

  no
 • design

  Naturális fények: természetes anyagú kültéri lámpák az SLV-től


  A világítástervezők és belsőépítészek számára mindig kihívást jelent, hogy megoldásaik túlmutassanak a puszta funkcionalitáson. A fény az átfogó tervezési koncepció egyik kulcseleme, hiszen nem csak a funkciója és használhatósága, hanem az általa keltett hangulat is meghatározó.

  “TERMÉSZETES” FÉNY


  Ma a trendek egyértelműen a szokatlan és mindenekelőtt a természetes anyagok felé irányulnak. Különösen igaz ez a kültéri megoldásoknál, ahol a természetbe való belesimulás még fontosabb.

  A nehéz anyagok, mint a kő vagy a beton is megtalálható a természetes lámpa alapanyagok között, de a finom légies üveg is új megjelenést kap. Lássuk milyen természetes megoldásokat kínál az SLV a kertbe?

  Nehéz súlyú versenyzők: a kő

  Mi lehet eredetibb és természetesebb a bazaltkőnél? A nehéz anyag, amely szó szerint közvetlenül a földből sarjad ki, utánozhatatlan hatást kelt. Egyszerre hordozza magában a forrásának – a magmának – a pusztító erejét és szilárd formájának – a bazaltnak – a hűvös stabilitását. A bazalt a legelterjedtebb kőzet nem csak itt a Földön, de bazaltkőzetek a Holdon, a Marson és más bolygókon is megtalálhatóak.

  Az SLV LISENNE lámpacsaláddal most becsempészheti ezt az elemi anyagot a kertjébe. A bazaltkő adja ezeknek a kültéri lámpáknak a szilárd alapját.

  A könnyed üveg burák gyönyörű kontrasztot alkotnak a masszív kővel. A füstüveg a gyertyafény és a tüzek hangulatát idézi – az üveg mögött azonban a legmodernebb technológia lapul. Ez a szokatlan kombináció állólámpaként, függő és fali lámpaként is lenyűgöző.

  Az SLV ARROCK sorozat hasonlóan rendkívüli kombinációt alkot. Modern megjelenésben a természetes kő és a rozsdamentes acél párosul. A szögletes kialakítás kiemeli a kő masszív karakterét, és ehhez az indirekt fény is hozzájárul.

  Amikor a természet átveszi az irányítást: lámpák rozsdás hatású acélból

  Nem csak a természet teremtő ereje vihető be a kertbe fény és lámpa formájában. Vizuálisan a pusztulás erejének is megvan a maga varázsa. Valószínűleg ez a leglenyűgözőbb a tenger fenekén hagyott hajótestek fotóin. A természet apránként olvasztja magába vissza a fémet, amely a vörösesbarna rozsdán keresztül válik szemmel láthatóvá.

  A hanyatlásnak ezt a jelképét azonban már régóta megfordították, és ma már valami új létrehozására használjuk. A rozsda már nem bomlik le, hanem teljesen új design elemeket hoz létre a kertben. Attól sem kell tartani, hogy ez rövidebb élettartamot jelent majd a lámpák számára, hiszen a rozsda-hatást nem az idő és az időjárás okozza, hanem ezekben az esetekben mesterségesen váltják ki.

  Az SLV RUSTY® családban a felhasznált FeCSi acél kémiailag kezelt, hogy megteremtse a család rusztikus báját. Így a lámpák varázsütésre illeszkednek a kert natúr képébe, ugyanakkor az anyag szokatlan formájának köszönhetően szemet gyönyörködtetnek.

  A természetesség szimbóluma: a fa

  Míg a bazaltkő és a rozsda hosszú utat járt be, mire a lámpák anyagaként megjelent, a fa már messze előttük jár. A fa maga az eredet. A fa nemcsak megjelenésében, hanem tapintásában és illatában is a természetesség szimbóluma. Mert növényként a fa már csak ilyen. Ez a természet, és így magát az életet képviseli.

  Történelmileg a fa az egyik legrégebben használt alapanyag és sokrétű funkciót tölt be, vegyük csak fontosságát az épületekben vagy az energiaforrások terén. Fenntartható nyersanyagként már nem képzelhető el nélküle az emberi civilizáció.

  Az SLV FLATT sorozat ez előtt a történelem előtt tiszteleg. Fa hatású belső felületével egy darab természetet visz a kinti területekre. Itt azonban nem valódi fát használnak, a hosszú élettartam jegyében egy alumínium lemez kapott fa megjelenést.

  A világító panelt antracit színű alumínium ház keretezi. Lapos, nagyon szögletes kialakítása kiemeli a belső “fa” mintázatot.

  Az SLV online katalógusát a kültéri lámpákról megtalálod itt>

  no
 • SLV sínrendszer tervező és konfigurátor

  A sínes világítási rendszerek tökéletes megoldást kínálnak a személyre szabott, rugalmas világításokhoz, ráadásul könnyen megvalósíthatóak. A sínrendszer előnye, hogy az elektromos kiállásoktól függetlenül tervezhetőek, különösen felületre szerelt változatok esetén.

  Ez azt jelenti, hogy olyan helyekre is elhelyezhetünk világítást, ahol nincsen kiépített elektromos kábel. A sínrendszerekkel így egyszerű és könnyű a munka. Az SLV sín tervező konfigurátora segít az igényeinkhez illő termékek összeválogatásában.

  Egyfázisú vs. háromfázisú sínek

  A sínek több változatban is elérhetők. Az egyfázisú rendszer jó választás például a lakóterek, kis üzletek vagy irodák és kereskedelmi terek megvilágítására. A felületre szerelt változatban az egyfázisú sínek valamivel laposabbak, mint a háromfázisúak, és a világításvezérlés szempontjából inkább a designra összpontosítanak, mint a funkcionalitásra. A rendszeren belüli lámpatestek áramellátását egyetlen áramkör biztosítja. Ez azt jelenti, egy egyfázisú sín esetén minden lámpát egyszerre vezérelhet.

  A háromfázisú rendszerek lehetővé teszik a lámpatestek “elosztását” 3 külön áramkörön, így külön vezérelhetőek. Így itt a funkcionalitás is nagyon nagy hangsúlyt kap. A felületre szerelt sínek közül a 3 fázisúak valamivel nagyobbak, mint az egy fázisúak (általában 3,2–3,6 cm magasak és 3,6 cm szélesek), designjuk azonban semmivel sem marad el az egyfázisú sínektől (melyek általában kb. 1,8 cm magasak és 3,5 cm szélesek).  A 3 fázis alkalmassá teszi őket minden olyan felhasználási területre, amely nagyobb rugalmasságot igényel, és nagyobb követelményeket támaszt a világítással szemben.

  Mindkét rendszer süllyesztett változatban is kapható. Ez egy, a környezetbe jobban belesimuló kialakítást eredményez, amely tökéletesen illeszkedik bármilyen építészeti stílushoz és nagyon minőségi megjelenést hoz létre. A felszínre szerelt sínek előnye viszont, hogy nagyobb változtatások, beépítési munkák nélkül felszerelhetők.

  További tartozékokkal, például acélhuzal felfüggesztésekkel a sínrendszerek akár magas vagy egyenetlen mennyezetű helyiségekben is használhatók.

  Állítsd össze az SLV sínes rendszerét a konfigurátor segítségével

  Az SLV kifejlesztett egy praktikus eszközt, amely megkönnyíti az SLV sínrendszerek tervezését.

  Az SLV sín konfigurátor egy online eszköz, amely lehetővé teszi a megfelelő sínrendszer egyszerű összeállítását. A geometriai formától a világítótesteken át a kompatibilis tartozékokig a tervező a megrendelő preferenciái alapján egy termék listát készít, amelyet bármikor lehet módosítani. Mert tudjuk, hogy a körülmények és elvásárok bármikor változhatnak.

  Az SLV sín konfigurátor három lépésen keresztülvezetve segít összeállítani a rendszert:

  1. Alap rendszer kiválasztása

  Az első lépés

  A sínrendszer elrendezésének kiválasztása az előre meghatározott alakzatok alapján:

  • Lineáris: különösen könnyen tervezhető és telepíthető. Ideális folyosókhoz, előszobákhoz vagy más szűk helyiségekhez.
  • L-alak: könnyen tervezhető és telepíthető. Ideális sarkokhoz.
  • U-alakú: könnyen tervezhető és telepíthető. Ideális nagy, téglalap alakú helyiségekhez, konferenciatermekhez vagy bemutatótermekhez kirakattal.
  • X-alak: maximális rugalmasság a fényforrások elhelyezése és a változó világítási követelmények tekintetében. Ideális nagy helyiségekben, ahol a fénynek be kell érnie a sarkokba.
  • T-alak: nagy rugalmasságot ad a lámpatestek elhelyezésében.  Ideális bemutatótermekhez, ahol az elülső területeken erősebb megvilágításra van szükség.

  A második lépés:

  a szükséges fázisrendszer eldöntése, attól függően, hogy mennyire bonyolult a projekt

  Egyfázisú sín

  • fókusz a megjelenésen 
  • lapos sínek
  • süllyesztett és felületre szerelt változatban is
  • dekoratív spotok nagy választéka
  • megnyerő ár-érték arány
  • ideális nappaliba, kis irodákba vagy üzlethelyiségekbe

  Háromfázisú sín

  • fókusz a funkcionalitáson
  • magasabb profilú sínek
  • süllyesztett és felületre szerelt változatban is
  • az áramkörök egymástól függetlenül kapcsolhatóak
  • erős spotok és függesztékek nagy választéka
  • ideális olyan terekbe, melyek rugalmas megvilágítást kívánnak

  2. Termékek kiválasztása

  A termékválasztás során ismét látni fogjuk a korábban kiválasztott alakzatot (1), és szükség esetén módosíthatjuk azt. Az SLV sínrendszer -konfigurátor a minimális követelmények listáját is megadja (2). Ez útmutató és emlékeztető, hogy ne felejtsünk el semmit a konfigurálás során.

  A termékválasztás + szimbólumával (3) válasszuk ki a kívánt elemeket. Beállíthatjuk az elemek számát közvetlenül az ablakban. A termékválaszték feletti szűrők lehetővé teszik a megjelenített termékek leszűkítését.

  3. Termék összesítő

  Miután kiválasztottuk az összes terméket, kapunk egy összefoglalót a választásáról. Most a következő lehetőségek közül választhatunk:

  • ellenőrizzük a vásárlási listát, és szükség esetén módosítsuk azt
  • a  listát hozzáadhatjuk a “watch list-hez”
  • elmenthetjük PDF-ben, melyet emailben a bigwhite(kukac)luminis.hu emailcímre közvetlenül rendelésként is elküldhetünk.

  A sín-konfigurátor megkönnyíti a termék online tervezését.  Az online eszköz lépésről lépésre végigvezet a szükséges elemeken.

  A konfigurációs súgót az oldalsávban megtaláljuk a kiválasztási folyamat minden lépésében. Ez letölthető PDF formátumban. Ha bármilyen kérdésed van, fordulj bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, vagy írj a bigwhite{kukac}luminis.hu címre.

   

  no
 • design

  Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria Balatonfüred

  A Zsdrál Art kortárs műveket bemutató galériája Balatonfüreden az egyik kedvenc projektünk, hiszen a műtárgyak professzionális megvilágítást igényelnek és ebben a feladatban a német minőséget képviselő SLV márka lámpatestjei tökéletesen helytállnak.

  A kihívások mellett pedig igazi élmény ellátogatni a megvalósult galériába.

  A modern és kortárs képzőművészettel foglalkozó galéria az egyetlen ilyen fókuszú vállalkozás a Balatonnál. A balatonfüredi sétány új, minimalista épületkomplexumában kapott helyet a válogatott kerámia-, szobor- és festménygyűjtemény. A Zákonyi sétányon található épület üzemeltetését nyílt pályázaton hirdette meg az önkormányzat, a tíz jelentkező közül végül a Zsdrál műkereskedő és műgyűjtő házaspár pályázatát támogatta a város.

  A tágas, 400 négyzetméteres, finoman indusztriális, látszóbetonnal és cementlap burkolattal kialakított kétszintes galéria izgalmas helyszín, világítás szempontjából pedig kihívásokkal teli.

  A galériában alkalmanként negyven-ötven műalkotás látható. Havonta tematikus tárlatokat mutat be, de egyéb programokat is szerveznek.

  A kiállítótermek egyedi világítási koncepciókat és kiváló minőségű megoldásokat igényelnek. Ahogy a műalkotások sokfélék, úgy a megvilágításuk sem lehet ugyanolyan. Egyrészről figyelni kell arra, hogy elegendő fényt biztosítsunk egy szobor, egy festmény megtekintéséhez, de a megfelelő hangulat, tökéletes színvisszaadás és a műalkotások védelme is nagyon fontos szempont. Egy jól átgondolt világítási tervnek nem csak az épület elrendezését kell figyelme vennie, hanem rendkívül fontos a rugalmasság és átszervezhetőség, hiszen havonta akár teljesen új koncepciót kell megvalósítani.

  A világításhoz az SLV német design lámpáit választották, hiszen a megbízhatóság és a minőség itt kiemelkedően fontos volt.

  Kétféle világítás biztosítja a felmerült követelményeket: Az SLV egyik legnépszerűbb terméke, a New Tria spotok süllyesztett megoldást adnak, míg az átszervezhetőséget az S-track sínes világítás biztosítja Euro Spotokkal, DALI vezérléssel.

  Kivitelező: Horváth István EV

  Világítástechnikát szállította: LUMINIS Kft.

  no
 • ELATION KL

  Az ELATION KL “Key Light” LED modulos lámpacsalád fénykritikus és zajérzékeny környezetbe készült, a broadcast szakma minden igényének megfelel az XR-től a live-ig. A termékcsalád remek ár-érték arányt képvisel. Könnyen hordozható, mégis masszív PAR és késes profillámpák. A lámpatestek színházi környezetben is kiválóan használhatóak.

  Bővebb infók a gyártó oldalán: https://www.elationlighting.eu/series/kl

  no
 • A Manooi szellemiségének tökéletes szimbóluma, az ARTICA

  Az egyik legsikeresebb modell, az Artica mára a Manooi legismertebb formája és lényegében logója lett világszerte. Bár egyedi és karakteres, sima és ívelt formáinak köszönhetően számos térben megállja a helyét.

  A nem szokványos, ám mégis tökéletesen megtervezett formájával az ARTICA a Manooi univerzumának lényegét testesíti meg.

  A FÉNY TÖLTI MEG ÉLETTEL A TERET

  Manooi úgy véli, hogy egy jól átgondolt világítási koncepció egyedülállóan személyes univerzumot hozhat létre, mely erővel tölti fel a benne tartózkodót.

  A Manooi csillárok kizárólag prémium minőségű kristályokból készülnek: a tökéletes kivágott nyolcszögek a gyémántok formáját hozzák vissza. A különleges alak elnyeli a természetes fényt, és olyan páratlan csillogást ad, amelyre csak a kristály képes. Optikai tulajdonságai a látható fényt spektrumokra bontják, így szivárványos színekben pompáznak.

  Különféle méretű kristályokat használnak, hogy áramvonalas formát és légies hatást adjanak a világítási alkotásaiknak.

  További lenyűgöző csillárokért keress bennünket és a Manooi-t!

  Az online katalógust megtalálható itt>

  no
 • Nastro moduláris lámpák: újdonság a TOOY-tól

  “Beltéri mesék”

  A TOOY kiegészítői egyszerűek és egyben rendkívül kifinomultak, túlmutatnak a dekoráció határain, erős identitással rendelkeznek.
  A fény végtelen aspektusai által lenyűgözve a TOOY márka olyan világítást kínál, ahol a széles kínálat minden tagja történeteket mesél és értéket ad annak, ahogy a terekben élünk.

  A TOOY számára a Studiopepe tervezte új családját, a NASTRO rendszert.

  Ez egy moduláris lámpa rendszer, mely vékony és kanyargós. Téglalap alakú szakaszok és íves elemek kapcsolódnak össze világító részekkel és dekoratív hengerekkel. A Nastro megjelenhet a térben építészeti elemként, függesztve vagy falkompozícióként.

  További lenyűgöző lámpákért keress bennünket és a TOOY-t!

  Az online katalógust megtalálod itt>

  no
 • SLV látogatás

  Csapatunk belsőépítész és tervező partnereinkkel kiegészülve Németországba látogatott az SLV gyártó központjába és raktárába. Nem először járunk már a raktárban és a logisztikai közponban, de mégis mindig lenyűgöző látni a raktárkészletet és a logisztikai folyamatokat, melynek köszönhetően 3-4 munkanap alatt megérkeznek hazánkba is az SLV termékek.

  no
 • design

  City Center Irodaház

  Egy folyamatban lévő projektet szeretnénk bemutatni, ahol komplex megoldásokat nyújtunk. Nem csak világítástechnikáról és lámpatestekről van szó, hanem az SLV designlámpákhoz az ETC fényvezérlést is csapatunk szállítja.

  Már épül és hamarosan elkészül az S IMMO Hungary tulajdonában lévő CITY CENTER IRODAHÁZ új közösségi tere! Köszönjük a Pyxis Nautica Építészirodának az újabb együttműködést!

  Bajcsy-Zsilinszky és Andrássy út kereszteződésénél található irodaház előcsarnokának megújításáról döntött az ingatlant kezelő S IMMO Hungary. Az ingatlanbefektetési társaság székhelyéül szolgáló épület földszinti közös terek díszítésének kiemelt elemei lesznek az épület tervezése során készült Finta-ceruzarajzok. A munkálatok várhatóan 2022 júliusában fejeződnek be. 
   

  Forrás: Octogon

  Az 1989-es építésű City Center irodaház, amely Budapest első igazi bérirodaháza volt építésekor, a Bajcsy-Zsilinszky és Andrássy út kereszteződésénél található, számos metró-, busz-, trolibusz- és villamosvonal csatlakozásánál. Az „A”-kategóriás, modern irodaház hét emeleten kínál magas felszereltségű irodákat. Az épület 2012-ben teljes felújításon esett át; legutóbb 2021-ben a szinti liftelőterek újultak meg. A ház fő bérlői többek között az Itochu, a Sopron Bank, a Belga Nagykövetség Wallon Office, valamint az ingatlant kezelő S IMMO Hungary ingatlanbefektetési társaság is. 

  Forrás: Octogon

  Olvasd tovább a cikket az Octogon weblapján!

  no
 • Elation – terítéken a színek

  Az Elation szeretettel meghív virtuális éttermébe, ahol a színek teljes spektrumával “főzve”, mutatják be az aktuális termékeket:) Elation by Luminis

  A gyártó weboldala: https://www.elationlighting.eu/
  A termékekkel vagy demóval kapcsolatban kollégáink készséggel állnak rendelkezésre a box@luminis.hu e-mailen vagy a +36 1/371-1983-as telefonon!

  no
 • Elation világpremier a Prolight + Sound kiállításon Frankfurtban

  Az Elation legújabb termékei is megtekinthetőek lesznek az április 26-29. között megrendezésre kerülő globális szórakoztató technológiai kiállításon.

  Látogass el a 12.1 csarnok B49/C49 standjára és ismerd meg többek között a vadonatúj Proteus™, Fuze™ és KL™ termékeket!

  Az Elation izgatottan várja, hogy visszatérhessen újra a Prolight + Sound kiállításra és találkozzon a magyar szakmai érdeklődőkkel is!  A Luminis csapata április 26-28. (kedd-csütörtök) között vesz részt a kiállításon. A kollégák ismert elérhetőségein vagy a box@luminis.hu e-mailen lehet igény szerint időpontot egyeztetni, hogy közösen is végigsétáljunk a standon.

  Proteus:  https://www.elationlighting.eu/series/proteus

  Fuze:  https://www.elationlighting.eu/series/fuze

  KL:  https://www.elationlighting.eu/series/kl

  no
 • design

  Az Irányi Palota nyerte Az Év Irodaháza díjat

  Az Irányi Palota (Publicis House) nyerte el az Év Irodája verseny keretében az Év Irodaháza Díjat. Nagyon büszkék vagyunk, hogy partnerünk, a tervező Pyxis Nautica révén a világítás beszállítójaként mi is hozzájárulhattunk egy lenyűgöző irodaház létrejöttéhez.

  Az 1897-ben épült, szebb napokat is megélt, ám a 90-es évek végétől már üresen álló irodaháznál a tervező azt a feladatot kapta, hogy e talált kincset tisztítsa meg, fényesítse ki újra és a város egyik legszebb irodaházát hozza létre.

  “A beruházó és az építészek közös célja volt a historizáló épületrészek és terek (az utcafronti homlokzat, a bálterem, a lépcsőház és az előtér) megtartása és rekonstrukciója, a többi térrel viszont szabadon, frissen, játékosan foglalkozva vonzó és izgalmas, a modern irodai funkcióra alkalmas új terek létrehozása.”

  A Pyxis Nautica ennek az elvárásnak maximálisan eleget tett, nem véletlen hát, hogy ismét díjjal térhettek haza az Év Irodája díjátadó ünnepségéről.

  A fokozatosan feltárulkozó alaprajznak köszönhetően élmény felfedezni az épületet. Az irodaház valóban emberközpontú, a munkaállomások és közösségi terek aránya ideális, rugalmasan, sokoldalúan használható terek jellemzik projekt alapú munkaállomás választással.

  Stílusában a kettősség és a környezettudatosság uralkodik: modern üveg és beton jellemzi a ráépítést, mely formájában, stílusában eltér az épület eredeti korpuszától. A régi épületből megtartottak mindent, ami használható és szép: gerendák, bontott téglafalak, lépcső, korlát, homlokzatok, látszó betonfelületek.

  A helyiségek nincsenek túldíszítve és fixen elrendezve, alakítható, formálható minden a Publicis Groupe igényei szerint, pl. stúdió, kávéház, konyha, bálterem

  A tudatos tökéletlenség barátságossá és szerethetővé teszi az épületet, oldja az irodaházak feszességét. Ahol kell, ott minden precíz és tökéletes (bálterem, recepció, kávézó), a többi helyiség viszont tökéletlen vagy befejezetlen, egyes helyiségekben a kivitelezés direkt el van nagyolva (pl. kábelezés, lámpabekötések).

  Gratulálunk a díjhoz a Pyxis Nautica-nak és köszönjük, hogy évek óta bennünket választanak partnernek projektjeik világítási részéhez!

  (képek forrása: https://azevirodaja.hu/nevezok/48703)

  no
 • Kisokos LED szalagokhoz és profilokhoz

  A LED szalagok rendkívül népszerűek a LED-es világításban kedvező áruknak, egyszerű és sokoldalú felhasználásuknak köszönhetően. Megjelenésükkel olyan területek megvilágítása vált lehetővé, melyekre korábban sosem gondoltunk volna.

  Amellett, hogy nagy teljesítményüknek köszönhetően már alkalmasak általános világításra is, nagyszerű funkcionális és izgalmas design kiegészítőként szolgálnak akár pihenésről, akár hangulatteremtésről van szó.

  Beépítésüknek szinte csak a képzelet szab határt, segítségükkel újíthatunk fel régi lámpákat; integrálhatunk általános világításra alkalmas vonalfényt mennyezetbe, oldalfalba, padlóba, rejtett hangulatvilágítást stukkóba; építhetünk éjszakai jelző fényt családi ház lépcsőjébe vagy a franciaágy köré; készíthetünk háttérvilágítást TV mögé, fürdőszobai tükörbe, gardrób szekrénybe – de akár a medence hangulatvilágítását is megoldhatjuk velük.

  LED szalagok kialakítása, szerelése

  A LED szalagok flexibilis kialakításúak, hátoldalukon öntapadós felülettel rendelkeznek. A hőt, mely a működésük során keletkezik, a hátoldaluk felé tudják a legjobban leadni. Különösen igaz ez a szilikonnal borított kültéri típusokra. A hosszú élettartam feltétele, hogy ez a hőelvezetés megfelelő legyen, ezért a ledszalagokat olyan felületre kell rögzíteni, ami jó hőelvezető. Ha közvetlenül olyan anyagra ragasztjuk, mely nem vezeti el a keletkezett hőt (műanyag vagy fa) , akkor a szalagok élettartama jelentősen lecsökken.

  Ezt az élettartam csökkenést elkerülhetjük, ha alumínium profilokat használunk, amiket kifejezetten erre a célra terveznek és gyártanak különböző kialakításban, formában. Használatukkal a világítás esztétikusabbá is tehető. Az új technológiás, nagy teljesítményű szalagoknál dupla rétegű nyákra ültetik a chipeket a jó hővezetésért.

  A szalagok a jelölt részeknél vághatók, az egyes szakaszok a szalag szélességének megfelelő toldóelemekkel, illetve forrasztással kapcsolhatók össze. (A forrasztást bízzuk ebben jártas szakemberre!) A vágási egységek a szalagok típusától függően eltérőek. A 12V-os szalagokat 5cm-ként, a 24V-osokat pedig 10cm-ként lehet vágni, ezt figyelembe kell venni a világítás tervezésénél.

  A szalagok többségére jellemző minimális függőleges hajlítási sugár kb. 3,8cm, vízszintesen nem hajlíthatók. Ha mégis ennél jobban elhajlítjuk vagy szerelés közben véletlenül rálépünk, a nyákra ültetett réz szálak megtörnek, az ellenállások elpattannak és az adott vágási egység vagy nagyobb szakasz nem világít.

  A FLEXLED ROLL típusok kisebb szögben is hajlíthatók, függőleges kb. 1,3cm-es sugárban, vízszintesen pedig kis ívben. Szerelés közben történő meghibásodásra nem vállalnak garanciát a gyártók.

  LED szalagok típusai

  A LED szalagok típusok között a működtetésükhöz szükséges tartozékok és opcionális kiegészítők tekintetében nagyon széles a választék. Csoportosításuk több szempont szerint történhet:

  1) Színhőmérséklet és szín szerint

  • Egyszínű szalagok

  Választhatunk egyszínű meleg fehér (2200-2700k), semleges fehér (3000k-3500k), hideg fehér (4000-9000k), és monochróm egyszínű színes LED szalagot. Ez utóbbi elsősorban az alapszínekben érhető el, mint piros, zöld, kék vagy sárga, de találkozhatunk narancs és pink színnel is.

  • Kelvin control, multicolor (RGB, RGBW) és DMX szalagok

  A Kelvin control LED szalagok tartalmaznak meleg és hideg fehér chipet is, így 2700k-6500k közötti tartományban bármilyen színhőmérsékletű fehéret ki tudnak keverni.

  Az RGB LED szalagok lényege, hogy a három alapszínből (piros, zöld, kék) álló chip bármilyen színt képes kikeverni az egymástól függetlenül történő teljesítményáram változtatásával. Viszont a színkeverésből adódóan a fehér fénye nem eléggé egyenletes, ezért fő világításra nem alkalmas, ezt a típust csak dekorációs célra ajánljuk.

  Az RGBW szalagot azért fejlesztették ki, hogy fő világításként is tudjuk használni. Itt a fehér fény már nem kevert szín, hanem a szalag fehér színű chip-et is tartalmaz. Így a fehér szín is jó fényáramot produkál. RGBW szalagok esetén a fehér meleg és hideg fehér is lehet.

  A digitális LED szalag színeit szeletenként lehet beállítani. Ehhez egy címző eszközre, azaz DMX vezérlőre van szükség, ami LED-enként címez, vagyis akár LED-enként lehet különböző színűre állítani.

  2) Feszültség szerint 12V / 24V

  A LED szalagok az alacsony feszültségnek hála biztonságosak és energiatakarékosak.

  Nagyon fontos kérdés, ami tervezéskor felmerül: „Milyen LED szalagot válasszak? Mikor kell 12V-os és mikor 24V-os?” Rövidebb szakaszok kialakításakor, pl. polcvilágítás esetén, mikor egységenként maximum 1-1,5m LED szalagra van szükség, elegendő a 12V-os, minden más esetben, mikor hosszabb szakaszokról beszélünk, használjunk 24V-os rendszert. Hogy miért? Mert azonos teljesítmény mellett, a 12V feszültségű szalag esetén dupla áramerősség folyik át a betáp gerincvezetékén, ami miatt dupla keresztmetszetű vezetékre van szükség, ettől drágább lesz az egész rendszer kiépítése és nehezebb vele dolgozni.

  Másrészről a feszültségesés az adott hosszúságú LED szalag teljesítményével, a betáp feszültségével és a szalagon lévő rézvezető vastagságával (keresztmetszetével) van összefüggésben. Ha itt is azonos teljesítményről beszélünk és pl. 5m LED szalagról akkor 24V esetén fele áramerősség miatt a feszültségesés is lényegesen kevesebb, mint 12V esetén.

  Ez azt jelenti, egyenletesebb lesz a fényerő a 24V-osnál, mert az utolsó LED-ek sem kapnak sokkal kisebb feszültséget, mint az elsők. 12V-os nagyobb teljesítményű szalag esetén ez a fényerősség különbség már észrevehető, tehát halványabb a végénél, mint az elején. Ennek kiküszöbölésére ajánljuk az 5m-es szalagok mindkét végéről való betáplálását. Vagy használjunk ultrahatékony szalagot, aminek rézvezetője extrém vastag és 24Voltos, tehát nincs észrevehető feszültségesés 5 méteren.

  Előnye még a 24V-os szalagnak, hogy nagy rendszerek telepítésénél fele annyi vezérlőt kell beépíteni, amiket áramerősségtől függően kell betervezni. Illetve a tápegységek maximális terhelhetősége is gyakran eltér azonos típuson belül (12V/ 24V). Egy 12V LED Driver kimenő árama max. 10A (teljesítménye=120W), míg a 24V-osé max. 6,25A (teljesítménye=150W)

  Mint látjuk, több érv is a 24V-os rendszer mellett szól.

  3) LED chip típusa, mérete teljesítménye W, fényárama lm, fogyasztása W/m

  A szalagok típusonként más-más LED chippel készülnek (3528, 3014, 2835, 2216, 1808, 5050), ami befolyásolja a teljesítményt és fizikai méretet. Léteznek keskeny, slim szalagok (0,5-0,6cm) és egészen széles 2cm-es, úgynevezett grand szalagok, a leggyakoribbak viszont a 0,8 és 1 cm-es változatok. A szélesség fontos paraméter a profil kiválasztásánál!

  Más részről fontos jellemző a szalagon méterenként elhelyezett chipek száma, így megkülönböztetünk 30LED/m, 60LED/m, 120LED/m, 180LED/m, de még 240LED/m-es szalagot is. Mivel a 30LED/m-es LED szalagon a chipek ritkábban helyezkednek el, mint pl. a 60LED/m-esen, ez utóbbi homogénebb fényt ad, ezért a ritkább változatot olyan helyeken alkalmazzuk, ahol a LED szalag közvetlenül nem látszik, mint pl. rejtett vagy indirekt világítás.

  A szalagok méterenkénti teljesítménye 4,5W és 40W között változik és a felhasználási igényeknek megfelelően döntjük el, hova mekkora teljesítmény szükséges.

  4) Felhasználási terület jellege és IP védettség szerint

  Beltéri (IP20) és Kültéri (IP54-IP68) LED szalagok is léteznek.

  Külön kiemelnénk az IP védelem fontosságát: beltérben, például konyhapultnál, vagy fürdőszobai használat esetén a szalagot nedvesség érheti és ezt a chipek nem bírják, így IP védett LED szalagot kell felszerelni. Az IP védelmet a gyártók eltérő technológiával oldják meg, leggyakoribb a szilikonréteggel ellátott és a nanotechnológiás LED szalag. A biztonság érdekében itt is lehet alu profilt alkalmaznunk, ami további védelmet nyújt a nedvesség ellen. Ilyen esetben természetesen a tápegységre is oda kell figyelnünk, annak elhelyezésére és védelmére, léteznek erre a célra kifejlesztett IP-s driverek.

  Viszont, ha semmi sem indokolja, feleslegesen ne használjunk nagy IP védettségű LED szalagot, mert nem megfelelő hűtéssel a szalag hamarabb elöregszik és meghibásodhat.

  5) Színvisszaadási index szerint CRI80, CRI90

  A magas színvisszaadási indexű (CRI) szalag az adott tér természetes színeit a legvalósághűbben adja vissza. A CRI>80 értékek jónak, a CRI>90 pedig kiválónak mondhatók.

  LED szalagok működtetése, vezérlése

  Első és legfontosabb alkatrész a tápegység vagy más néven driver, ami működteti a LED szalagot. A szalag és a driver kimeneti feszültségének egyeztetésén és a polaritáson túl figyelnünk kell a tápegység teljesítményére, ami a rákötni kívánt LED szalag összteljesítményénél kb. 20%-kal nagyobb működtetőt jelent, ez a tartalék biztosítja a folyamatos és egyenletes működést, mivel a LED tápegységeket max. 80-85%-ig ajánlott terhelni.

  Például, ha veszünk egy 9,6W/m teljesítményű LED szalagot, amit megszorzunk a hosszal (4m), ennek eredményeként megkapjuk, hogy 38,4W a szalag összteljesítménye, amihez egy 50W körüli drivert kell választanunk.

  Driverből is létezik IP védett kivitel, azokhoz a munkákhoz, ahol IP védett szalagot használunk.

  Ki/Be kapcsolásuk a beépítés jellegétől függően történhet fali kapcsolóval, mozgásérzékelővel, különféle szenzorral, ajtónyitás érzékelővel, távirányítóval vagy akár okostelefonnal vagy táblagéppel.

   A LED szalagokat dimmelhetjük (fényerőszabályozhatjuk) is.

  A vezérlő egység lehet fali egység vagy távirányítós (infra vagy rádiófrekvenciás). Ez teljesítményben egyenértékű kell legyen a tápegységével. Ha a rendszer a vezérlő teljesítményénél nagyobb teljesítményű, akkor jelerősítőre van szükség.  A jelerősítőt külön tápegységgel meg kell táplálni (akkorával, amekkora a névleges teljesítménye). A LED szalag vezérlőket a tápegység és a LED szalag közzé kötjük.

  A jelerősítők alkalmazásával bármilyen hosszú rendszereket kiépíthetünk. Nagy rendszereknél az az ideális, ha minden szalaghoz tartozik egy jelerősítő és a vezérlő csak a jelerősítőket vezérli. A jelerősítőket be kell táplálnunk külön tápegységgel.

  A jelerősítők használatával a nagy tápegységek ventilátoros hűtésének zavaró hangja is kiküszöbölhető, pl egy csendes nappaliban. Az erősítőre kötünk 10 fm szalagot és a másik felét pedig a vezérlőre. Így biztosítható a csendes működés. Ezt a rendszer felépítést bármeddig toldhatjuk egy jelerősítő és egy tápegység segítségével.

  20 fm-es vezérlőjel továbbítás esetén javasolt a 2,5 m² keresztmetszetű vezetőérrel ellátott vezeték alkalmazása.

  Az okos lámpatestek hasonló elven működnek. Itt már minden esetben telefonos vezérlést is alkalmazhatunk.

  Aluminium profilok

  A profilokra, ahogy azt már előzőekben is említettük, azért van szükség, hogy a LED szalagok által termelt hőt elvezessék, illetve megvédik a szalagot a portól és nagyrészt a párától is, ezzel növelve a szalagok élettartamát. Másrészről esztétikus kialakítást kölcsönöz a LED szalagnak. A választék hatalmas, ahány gyártó annyi féle, méretben, kialakításban, funkcióban, stb., így elég nagy a szórás minőségben is.

  Gyártótól függően 1, 2 és 3m-es szálakban kaphatók, egyedi méretre és akár gérbe is vághatók. Leggyakrabban matt alu, eloxált alu, fehér és fekete színekben érhető el, de igény szerint, külön eljárással, akár szinterezni is lehet bármilyen színre. Néhány típusból önálló lámpatestet is ki lehet alakítani. Szóval itt is elmondható, csak a képzelet (és a kivitelező) szab határt, mit és hogyan szeretnénk megvalósítani.

  A profilokat beépítésüktől függően a következő csoportokba soroljuk:

  1. Felületre szerelhető profilok, oldalfalra, mennyezetre vagy akár nagyobb méretekben, önálló lámpatestként függeszthetők is és elfér bennük a driver.
  2. Felületbe süllyeszthető profilokat elhelyezhetjük gipszkartonban, bútorba vagy a fal síkjába marva, belesimul a környezetébe, ugyanakkor a perem nélküli eleganciát kölcsönöz, amit akár fugaközbe is építhetünk. Az aszimmetrikus változatokat oldalfalba építik és a járófelületet világítja meg. Lépésálló, járófelületbe építhető típus is létezik.
  3. A sarok profilok például konyhaszekrény felső eleme alá, pultvilágító jelleggel igen közkedveltek, mivel a konyhában mindig jól jön a nagy fényerő. A konyhapultba, bárpultba szerelt vonalfény szép és hangulatos és kitűnő választás a magas fény eléréséhez.
  4. Speciális profilok, mint pl. a henger forma, önálló függesztett lámpaként vagy gardróbban fogas tartóként is funkcionálhat, élvilágító profilokkal megvilágíthatunk üvegpolcot, térelválasztót, üvegasztalt, amelyek nemcsak feldobják a környezetet megjelenésükkel, de kiemelik a rajta lévő tárgyakat is, vagy egy az üvegfelületbe mart motívumot. Egyre több épületben kap világítást a lépcső, mely sötétben is jól mutat. A lépcsőbe szerelt vonalfény lépésálló, de lehet a lépcső vagy a korlát élébe is építeni.

  Kiegészítők

  Ejtsünk pár szót a profilok kiegészítőiről, mint pl. a fedelek vagy más néven diffúzorok, amiből kapunk víztisztát, matt átlátszót, illetve opált, vagy prizmásat, ami meghatározott szögben szórja a fényt, gyártóktól függően ezeknek több változatát is. Ezen túl bizonyos profilokhoz tudunk vásárolni sarok elemet, ami esztétikusabbá teszi a LED szalag 90°-os elfordítását, aztán tudjuk a profilokat toldani, klipszekkel rögzíteni és profil kapcsolóval, a benne elhelyezett LED szalagot kapcsolni is.

  Mint látjuk rengeteg lehetőséget rejt számunkra a LED szalagok és profilok hatalmas választéka. Ezeket a lehetőségeket a lámpa gyártók is kihasználják és integrált LED-es lámpatesteket gyártanak, ami azt jelenti a fényforrásuk nem cserélhető, vagy csak a gyártó által. Az ilyen típusú lámpatestekbe a LED szalagokhoz hasonlító LED pálcákat, vagy  modulokat építenek, ami a LED szalagok továbbfejlesztett változatai, de ezekről majd egy következő alkalommal beszélünk.

  Felmerülő kérdésekkel keressetek minket bizalommal!

  Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  no
 • ELATION FUZE PENDANT

  A  FUZE PENDANT sokoldalúságának köszönhetően számtalan helyzetben kiválóan használható a színházaktól a nagyobb rendezvény terekig. Nagy fényárama és magas színvisszaadási CRI értéke erőteljes fényt és élethű bőrszínt eredményez.

  11 000 lumen fényerejével és variálható optikáival (45°-os alap optika, 25°-os, 40°-os vagy 50°-os választható) a FUZE PENDANT ideális nagy belmagasságú terek energiahatékony megvilágítására. Passzív hűtése teljesen zajmentes működést biztosít. Függeszthető, felületre szerelhető vagy álmennyezetbe süllyeszthető a helyi igényeknek megfelelően. Dimmelése 16 bites, különböző dimmelési görbékkel választható. Vezérelhető DMX jellel vagy 0-10 V-os vezérléssel. A hálózati tápellátás mellett vészüzemi rendszerről is üzemeltethető.

  További jellemzők

  RGBWL LED modul
  2400-8500K színhőmérséklet
  CRI 90 @ 3200K
  Max fényáram 11000 lumen
  A 45°-os objektív tartozék
  Opcionálisan 25, 40 és 50 fokos lencsék kaphatók
  Passzív hűtés
  DMX, RDM, 0-10V és E-FLY vezeték nélküli támogatás
  48V vészhelyzeti akkumulátor bemenet
  Opcionálisan behajtható vagy süllyesztett mennyezeti rögzítőkészletekkel kapható
  Választható Half és Full Snoot készletek

  Mérete: hossz: 318mm, átmérő: 197mm, súlya: 7,2 kg
  Hálózati feszültség AC 100-240V – 50/60Hz
  Működési tartomány: -10°C to 45°C

  Opcionális kieszészítők

  1237000229 – 25° lencse
  1237000243 – 40° lencse
  1237000228 – 50° lencse
  1237000244 – Ceiling Mount Kit rögzítő
  1237000245 – Yoke Mount Kit rögzítő
  1237000246 – Half Snoot
  1237000247 – Full Snoot

  no
 • Hogy is van ez? Mit is jelent az IP védelem?

  A fenti téma a lakossági szektorban sokszor félreértésekre ad okot. Még a lakberendezők, építész ill. belsőépítész tervezők körében is bizonytalan néha a jelölés értelmezése, ezért szükségesnek éreztük a téma átbeszélését és megértését.

  Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.

  A műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) – jelen esetben a lámpatestház – környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód)”, nemzetközileg az IEC 60529 szabvány írja le. A védettség mértékét gyakorlati vizsgálatokkal minősítik.

  Az IP kód első számjegye a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. Mi most az leső kettővel foglalkozunk részletesen.

  A magasabb szám minden esetben magasabb védettségi szintet jelent. A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik.

  IP Rating Chart Penglight

  Mindazokon a helyeken, ahol magas a páratartalom, azaz nedves vagy időszakosan nedves a környezet, különösen nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra. A nedves helységek általában ipari jellegűek, bennünket inkább a lakásokban előforduló időszakosan nedves helységek pl. fürdőszobák, mosókonyhák ill. külterek, garázsok és előtetők érintenek.

  Mind közül biztonságtechnikai szempontból a fürdőszobák a leghúsbavágóbbak. Mivel itt magas a páratartalom, célszerűen ne csak a könnyű szerelhetőséget vegyük figyelembe, hanem a lámpatest és a búra anyagát, felületkezelését. Keressük inkább a jobb minőségű, sokszor magasabb árfekvésű lámpákat, hiszen a közmondás itt is igaz, „Olcsó húsnak híg a leve”.

  A fürdőszobában biztonságtechnikai szempontból, a rizikós területek zónákra vannak felosztva az alábbiak szerint

  Zóna 0 

  Magába foglalja a fürdőkád, zuhanytálca belsejét – példa: vízalatti megvilágítás. Az ilyen esetekben csak alacsony feszültségű világítótesteket alkalmazhatunk, maximálisan 12 V, amelyek felszerelhetők a kád belső részéhez. Ezeknek a típusú világítótesteknek, legalább az IP X7-es védettségi osztályba kell tartozniuk.

  Zóna 1 

  Magába foglalja a falakat, mennyezetet a kád és a zuhanykabin felett a zuhanyrózsa magasságáig, vagy minimum 225 cm talajtól számított magasságig. A világítótesteknek legalább az IP X5-ös védettségnek kell megfelelniük (fröccsenő víz ellen védett). Ezekre a helyekre megengedett a  különböző elektromos berendezések telepítése (vízmelegítők, fűtött kádak, világítótestek).

  Zóna 2 

  Magába foglalja az 1-es zóna körüli falakat a talajtól számított 3 m magasságig és 60 cm horizontális irányban. A világítótesteknek legalább az IP X4-es védettségnek kell megfelelniük, beleértve a mosdó feletti világítótesteket is. Ezekre a helyekre felszerelhetőek a különböző lámpák, ventilátorok, vízmelegítők, zuhanyszivattyúk és a fűtött kád tartozékai.  

  Zóna 3  

  Ebben a zónában megengedett a 230 V feszültségű, önkioldós biztonsági kapcsolóval ellátott konnektorok felszerelése. Minden esetben szükséges az áramvédő kapcsoló (FI relé) 30 mA-nél nem magasabb érzékenységű beiktatása. Ezekre a helyekre felszerelhetők az  IP 20-as védettségű világítótestek.

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no
 • Színház világítás a Luministől
  studio

  Színház világítás a Luminis-től

  A Budaörsi Latinovits Színház 2013-ban alakult meg a korábbi Budaörsi Játékszín átnevezésével. Berzsenyi Bellaagh Ádám igazgatóval az élen a társulat a budaörsi nézők igényeire is támaszkodva kortárs színházat működtet.

  Bár a színházaknak nem volt egyszerű dolga az elmúlt évben a covid miatt, a karanténok alatt sem állt meg az élet a Latinovits Színházban. A társulat színészei nem tétlenkedtek, online programokat és jótékonysági kezdeményezéseket szerveztek, például ételt szállítottak ki a budaörsi rászoruló idősek számára – a színház műszaki csapata pedig a műszaki fejlesztésbe vetette bele magát, ennek eredményeképpen modernebb technikával megvalósuló előadások várják a nézőket. A fejlesztéseket részben saját forrásból, részben pedig erre a célra kiírt pályázatok útján finanszírozták.

  Befejezték a hangtechnikai beruházást, megújították az ügyelői rendszert, de a hangsúlyt a gépészeti és világítástechnikai korszerűsítésre helyezték. Ennek részeként komoly fejlesztési projektet hajtottak végre a lámpaparkban. A fénytechnikai beruházás jó 4 éve kezdődött, a meglévő halogén lámpák helyett folyamatosan, kis lépésekben váltottak LED-es világításokra. Sokorai Attila (szcenikus) a világítástechnikai fejlesztéseknél a professzionális gyártót és a pontos és megbízható szervízhátteret tűzte ki legfontosabb szempontnak. Így a fejlesztés iránya nagyrészt – ETC, HES, ARRI, és Elation lámpák felé indult. Az ETC LED modulok mind profil, mind egyéb optikával szerelve áttörést jelentettek a színházi világításban, így Budaörsön is ez jelentette az első valós alternatívát a halogén lámpákkal szemben.

  A fejlesztés elsődleges célja a többfunkciós színházterem gyors és hatékony átalakíthatósága volt oly módon, hogy az aktuális produkcióhoz tudják kialakítani az ideális nézőtér-színpad viszonyt. Nagy szükség van emiatt a világítási eszközpark és gépészet flexibilitására, hogy a technika relatív egyszerű kezelése mellett lehessen rugalmasan és egyre magasabb szinten kiszolgálni a művészeti igényeket. A komplex fejlesztés néhány előnye azonnal érzékelhetővé vált. A LED-eknek köszönhetően költséghatékonyabbá vált az üzemeltetés, egyrészt energiafelhasználás szempontjából, másrészt kiváltva a korábbi színfóliák és halogén izzók rendszeres cseréjét.

  Az alkotói folyamatok minőségükben fejlődtek, hiszen a LED-es technika nagyobb rugalmasságot biztosít színek és effektek használatában, valamint gyorsabban kezelhető a rendszer, így időben több lehetőséget adva a világítástervezésnek. Azáltal, hogy a nézőtérvilágítás lámpánként dimmelhető és színezhető, rugalmasabban és sokoldalúbban lehet használni, akár az egyes előadások részeként. Emellett a nézőtér világítását egyéb rendezvények és próbák során is tudják használni, mert az előre beállítható világítási képek egy fali vezérlőről egyszerűen behívhatóak, így nem feltétlenül szükséges világosító kolléga ezek lebonyolításához.

  Külön fontos szempont volt a budaörsi teátrumban a fényvetők működési zajának minimalizálása, a terem relatív kis mérete és a nézőkhöz való fizikai közelség miatt. Az új eszközök passzív hűtéssel rendelkeznek, vagy technológiai korszerűségüknél fogva rendkívül halkan működnek.

  Színházterem paraméterei:

  • – Nézőtér 15x14m
  • – Színpad: 14×8,5m
  • – Portálnyílás: 9×4,2m

  A teremben a világítást a fejlesztést követően alábbi lámpák szolgáltatják:

  • – ETC ColorSource Spot LED Deep Blue 25o-50o Zoom optika  30db.
  • – ETC ColorSource Spot LED Deep Blue Fresnel adapter 8db.
  • – ETC ColorSource Spot LED Deep Blue 90o optika  2db.
  • – ETC ColorSource Spot LED Deep Blue 15o-30o Zoom optika  2db.
  • – ARRI L7-C 11db.
  • – ARRI L10-C 1db.
  • – High End Systems SolaFrame Studio 2db.
  • – Elation Professional SIXBAR 1000 RGBWA+UV 6db.
  • – Ehrgeizz BabyZoom 4 GLP 10db.
  • – Elation Fuze Pendant 20db.
  • – GLP Impression X4 4db.
  • – LDR Aria PC 1kW 8db.
  • – Altman PAR64 20db.
  • – Altman PAR56 8db.

  Az ETC, ARRI, High End Systems és Elation termékeket a Luminis Kft. szállította.

  no
 • Közvetlen és közvetett világítás

  Egy helyiség megfelelő világítása függ a fényforrás fényáram erősségétől, a világítótestek elhelyezkedésétől, valamint a helyiség adottságaitól.  

  A fényforrások kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a színhőmérsékletét és színvisszaadás-képességét, a lámpatest IP-védettségét, a kültéri alkalmazás biztonságos feltételeit, valamint, hogy a megvilágítás közvetett vagy közvetlen módon történjen-e. 

  A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) ajánlása alapján a világítási mód szerint a lámpatestek 5 fő csoportba sorolhatóak

  CIE jelMegnevezésFényáram mértéke a munkafelületreFényáram mértéke a mennyezetre
  AKözvetlen0 – 1090 – 100
  BFőleg közvetlen10 – 4060 – 90
  CSzórt40 – 6040 – 60
  DFőleg közvetett60 – 9010 – 40
  EKözvetett90 – 1000 – 10

  Közvetlen világítás

  Közvetlen vagy helyi megvilágításról beszélünk, ha a fényforrásból származó fényáram 60%-tól 90%-ig terjedő része közvetlenül a munkafelületet világítja, míg a 40%-tól 10%-ig terjedő része a mennyezet felé sugározza a fényt. 

  Közvetlen megvilágításra minden olyan tevékenység során szükségünk van, ahol fontos az irányított fény: íróasztal mellett, olvasás, főzés, szerelés stb. közben. Otthoni körülmények között a LED szalagok, az olvasó- és spotlámpák a legalkalmasabbak erre, míg a múzeumokban, galériákban és üzletekben legkönnyebben a különböző sínes rendszerek segítségével irányíthatjuk a fényt, ez által pedig a figyelmet arra, amire szeretnénk. 

  Közvetett világítás

  Közvetett világítás esetén a fényáram az adott felület legfeljebb 10%-át világítja meg közvetlenül, míg nagyobb hányada a helyiség egészére terjed. Ezáltal egyenletes fény jön létre, éles kontrasztok nélkül. Függesztett lámpatestekkel, állólámpákkal, LED szalagokkal és fali karokkkal különböző hangulatokat hozhatunk létre, amelynek fontos szerepe van a fizikai és pszichés jóllétünk, valamint a koncentráció szempontjából is.  

  Egy irodahelyiség vagy lakótér ergonómiájához és funkcionalitásához közvetlen és közvetett fényre is szükség van, ezért egy jól átgondolt világítási tervben mindez megfelelően kombinált és jól átgondolt. 

  A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatestek és fényforrások kiválasztásában keresd tapasztalt kollégáinkat! Világítástervezés a Luminis-től!

  no
 • ETC APEX – Hardware Overview

  ETC Eos Apex konzolok – az igazi fényvezérlőpult színházaknak

  Nézd meg kicsit közelebbről az ETC új fényvezérlő pultjait! A gyártó egy technikai bemutató videóban ismerteti, mi mindenre képes az EOS APEX fényvezérlőpult család.

  Az ETC egy erős és elegáns új fényvezérlő pultot mutat be: az Apex konzolt.

  Az Eos Apex konzolok elsődlegesen a felhasználót teszik középpontba, hogy kényelmes legyen hosszú órákat a pult mögött állni. A masszív multitouch displayek óriási képernyőt biztosítanak a Magic Sheet-ek, Direct Select-ek és Augment3d modellek számára.

  A jól ismert Eos család programozási billentyűzete érintőképernyővel bővült, amely tapintható visszajelzést ad, amikor megnyomod a soft key-ket vagy a leképezett tartalmat. Az Eos Apex testre szabható célbillentyűket is tartalmaz a Direct Select-ekhez, amelyek egyedi OLED-kijelzőkkel büszkélkedhetnek, amelyek testre szabhatók képekkel, ikonokkal és szöveggel. A minden eddiginél több gombbal, kódolóval és lejátszási lehetőséggel az Eos Apex-en gyerekjáték a gyors, gyakorlatias programozás – mindezt úgy, hogy megőrzi az ismerős, kifinomult megjelenést és érzést, amelyet a család felhasználói szeretnek.

  no
 • ELATION Artiste mozgókengyeles lámpa család

  A több lehetőség nagyobb kreatív szabadsággal jár.

  Az Artiste széria többszörösen díjnyertes LED-es mozgókengyeles színházi lámpái a kreativitás szinonimái.

  KREATÍV DESIGN

  Megkönnyíti a tervezési munkát, miközben teljesen egyedi, kreatív megvalósításokat is lehetővé tesz. Ezek az inspiráló, színházi spot, profil és derítő robotlámpák komplett színpalettát kínálnak energia hatékony módon a kreatív tervezőknek.

  KONZISZTENS továbbfejlesztett színkezelés

  Ezek az innovatív lámpatestek teljes CMY vagy CMYRGB SpectraColor színkeverést tesznek lehetővé, így a színek széles spektruma előállítható a finom pasztellektől a gazdag szaturált árnyalatokig. A Lineáris CTO színkorrekcióval pedig melegebb színhőmérsékletek használata lehetséges.

  Az egyedülálló optikai design a hatékony LED-ekkel kombinálva kiváló színvisszaadást és kiemelkedő fénykört eredményez.

  HATÁRALAN KÉSELÉS

  A fénykör késelése alapvető fontosságú a professzionális világításban, különösen a színházi környezetben. A forgó kés rendszer lehetővé teszi, hogy a fénykör formáját alakítsuk és tárgyak köré igazítsuk, valamint kreatív átmeneteket, projekciókat és légi effekteket is létrehozhatunk vele 4 full-blackout formázó késsel használva.

  no
 • SLV Grafit kültéri designlámpa család

  A füstüveg és a fekete alumínium lámpatest harmóniája, ez az SLV Grafit termékcsaládja. Prémium anyagokból készült designlámpa, antracit színben elérhető. Különböző méretekben kerül forgalomba, kapható szögletes és henger alakú változatban is. Újdonság, hogy a 2022-es katalógusban már szerepel a fali változat is, így harmóniában lehet a kert világítás az épület külső világításával.

  Az összes SLV kültéri lámpát itt lehet megnézni, online katalógus lapozónkban: https://slv.luminis.hu/slv-kulteri-lampak/

  no
 • Brilumen 48V mágneses világítási sínrendszer

  A sínes világítási megoldások közül úgy gondoljuk az egyik legizgalmasabb termékcsoport a Brilumen 48V felszültségű, mágneses sínrendszere.

  A törpefeszültségnek köszönhetően oldalfalon is használható, mivel nincs érintésvédelmi kockázat. A mágneses lámpatestek előnye, hogy könnyedén ki/be helyezhetők a sínbe, így néhány mozdulattal átrendezhető a világítás.

  A sínrendszer rendelhető felületre szerelt, függesztett és süllyesztett változatban is. A süllyesztett kivitel igen népszerű, hiszen elegánsan illeszkedik a síkba és kombinálható benne a sínrendszerek flexibilitása és a LED-fénysávok megjelenése vagyis a kiemelő és az általános világítás. A sínekhez rendelhetők kiemelő (spot) lámpatestek változatos méretben és megjelenésben, illetve „fénysávok” is: a Proliner lámpatestek különböző hosszúsággal elérhetők és mérettől függően kb. 1000-2500 lm fényáramot biztosítanak.
  A rendszer további előnye, hogy a lámpatestek különféle világítási vezérlésekkel elérhetők (DALI, CASAMBI) – így könnyedén tudnak kommunikálni okosotthon / smarthome rendszerekkel.

  PDF lapozó

  A sínrendszer összeállításában értékesítőink megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkeznek és készséggel állnak rendelkezésedre. Fordulj hozzánk bizalommal!

  A Brilumen termékek magyarországi forgalmazója a Luminis Kft.

  no
 • design

  Apátúr Sörház és Tanműhely, Győr

  Az egész országban egyedülállóan magas színvonalú sörházat és tanműhelyt hozott létre a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség a győri Széchenyi tér patinás épületében, a Lloyd-palotában.

  Az új, Győrt és térségét, valamint a megyeszékhely idegenforgalmát egyaránt szolgáló hely illeszkedik az egyetem képzési és kutatás-fejlesztési területeihez is. A perjelség múltjára, szellemiségére, hagyományaira alapozva, az egyetem turisztikai, agrár- és élelmiszertudományi képzési, kutatás-fejlesztési területeihez illeszkedve. A rendkívül színvonalas, egyedi hely különlegességét többek között az adja, hogy a vendégek bepillantást nyerhetnek a sörkészítés folyamatába is, emellett pedig asztaluknál maguk csapolhatják a helyben főzött kézműves söröket.

  (Forrás: Széchenyi Egyetem honlapja)

  A Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség összefogásában működő főzdének és a hozzá tartozó vendéglátóhelynek a kialakítása 2021 tavaszán kezdődött. Ismerve az építőipar túlterheltségét és a hosszú határidőket, egészen bámulatos, hogy az Apátúr Sörházban októberben már meg tudták kezdeni a sörfőzést

  Világítás szempontjából a legnagyobb kihívást a 3m átmérőjű gyűrűlámpatestek jelentették, hiszen nem sok gyártó büszkélkedhet ekkora méretű lámpákkal.

  A győri Apátúr Sörház projektől az ELLE Decoration Magyarország 2022 Februári-Márciusi számában is olvashattok.

  Belsőépítész : Nagy Zsuzsa LEN Architects Építésziroda

  Kivitelező: Vill-Korr Hungaria Kft

  A lámpatesteket szállította: Luminis Kft

  SLV, FARO, Ledvance, IBV és HPLED gyűrűlámpatestek kerültek beépítésre

  no
 • ETC Cyberlight LED

  Mozgó tükrös lámpatest a szórakoztatóiparnak

  Az iparági visszajelzések és igények alapján született a texasi Austinban az ETC legújabb terméke a Cyberlight LED, mely a klasszikus mozgótükör-technológia egyedülálló előnyeit modern dizájnnal ötvözi . A Cyberlight LED tartalmazza a felhasználók által leginkább kívánt funkciókat – sebesség, színvisszaadás, egyszerű karbantartás és cserélhető modul.

  Észrevétlenül is telepíthető

  A Cyberlight LED kreatívan beépíthető, kialakításánkak köszönhetően – a mozgókengyeles lámpákkal ellentétben – a nagy súlya és mérete ellenére beépíthető úgy, hogy csak a mozgó tükör legyen látható – így szinte észrevétlenül helyezhető el a közönség számára.

  Főbb tulajdonságok

  • 470 W-os, 6000 K színhőmérsékletű LED modul
  • 12 750 lumen fényáram
  • 90+ CRI színvisszaadás a szép bőrtónusokért Törésálló tükör, gyors pásztázási és billentési mozgást eredményez, feledtetve a mozgókenyeles lámpák maximális mozgási sebességét
  • Whisper Home pozicionálás, a tükör azonnal megtalálja az alaphelyzetet indításkor vagy újrabeállításkor
  • Kiváló minőségű, 8 lencsés optikai rendszer nagy fókusztartománnyal
  • Három mozgó lencsecsoport éles fókuszt biztosít bármilyen vetítési távolságban
  • Sokoldalú 10°–28,5°-os zoom
  • CMY/CTO – Lineáris színkeverő rendszer kifejezetten a cián, sárga és bíbor vegyes színskálájának előállítására lett kialakítva, a finom pasztelltől a telített, mélyebb árnyalatokig. A CTO szűrő csökkenti a Cyberlight LED színhőmérsékletét a bőrtónusok és más kritikus témájú környezeti elemek megvilágítása esetében
  • Hét pozíciós plusz nyitott cserélhető színkerék a rendelkezésre álló legtisztább, legtelítettebb dikroikus színeket, valamint olyan effektusokat kínál, mint a megosztott színek és a színegyensúlyok.
  • Frost-ja lágy és szórt fényt eredményez
  • Két forgó gobotárcsa, mindegyik hét cserélhető gobóval, így gyakorlatilag végtelen vetítési lehetőségeket tesz lehetővé.
  • Beépített precíziós írisz
  • A Gobo-k egyszerűen cserélhetők
  • A négyszögben forgó prizma megsokszorozza és elforgatja a vetített képet vagy mintát az egyedi animált és absztrakt megjelenés érdekében
  • Cserélhető LED modul a fenntarthatóság érdekében


  Ha kérdés merülne fel a termékkel kapcsolatban, kollágáink készséggel állnak rendelkezésre a box@luminis.hu központi e-mailen vagy a +36 1 371 1983 telefonon.

  Bővebb információk a gyártói termékoldalon: https://www.etcconnect.com/Products/High-End-Systems/Lighting-Fixtures/Cyberlight/Features.aspx

  no
 • design

  Mazars irodaház

  A Mazars 30 éve van jelen Magyarországon, egyike a vezető könyvvizsgáló és tanácsadó cégeknek. 2021ben új irodába költöztek, melynek világítástechnikáját a Luminis Kft szállította.

  Az iroda 2021ben indult az év irodája versenyen is.

  https://azevirodaja.hu/nevezok/48757

  A költözés nem csak egy új helyszínt jelentett, hanem teljes megújulásként egybeesett a szervezeti átalakítással és rebrandinggel is.

  A koncepcióban egy olyan letisztult, minimalista iroda szerepel, ahol elsősorban a fehér, világos terek uralkodnak. Ezt teszik élettel telivé a mély tónusok é a geometrikus formák.

  Fiatalos és modern munkakörnyezet, valamint rugalmas, napfényes és élhető irodaterek kerültek kialakításra a a Váci Greens irodaparkban.

  TERVEZÉS / BELSŐÉPÍTÉSZET: LEVEL UP Office Design

  IRODABÚTOR: Blue Business Interior Kft.

  VILÁGÍTÁSTECHNIKALUMINIS KFT.

  no
 • design

  Sportvilágítás és világítástervezés a Luminis-től

  Visszatekintés a korábban megvalósult projektjeinkre rovatunk keretében mutatjuk be a Budapest Honvéd Sportegyesület Klapka u. kézilabda csarnok világítási felújítását.

  A tavalyi évben a Magyar Kézilabda Szövetség által támogatott, felújításra kerülő kézilabdacsarnokok közül több csarnok világításának a tervezésében és lámpatestjeinek szállításában vettünk részt. Ezek közül az egyik a patinás Budapest Honvéd Sportegyesület Klapka utcai csarnoka.


  A Villamos kivitelező a Megaservice Kft volt, a csarnok lámpatesteit a Luminis Kft szállította, a felszerelt lámpatestek PIL gyártmányú LAMA+ családból kerültek ki.

  Generáltervező: Heket Kft, Világítási tervek: Luminis Kft

  Világítástervevezés Luminis
  Világítástervevezés Luminis
  A megvalósult sport világítás
  no