Hírek, események

 • Emberközpontú világítás és a cirkadián ritmus

  A Human Centric Lighting (HCL), azaz az emberközpontú világítás koncepciója szerint a mesterséges fényforrások színhőmérsékletét a napfény szabályos napi váltakozásához, egyúttal az emberi cirkadián ritmushoz kell igazítani a fizikai és pszichés egészségünk érdekében.

  Mi az a cirkadián ritmus?

  A cirkadián ritmus, vagyis a „napi biológiai óra“ a szervezetünkben zajló fizikai, mentális és viselkedésbeli változásokat jelöli. Saját belső, időmérő rendszerünk vezérli, amely elsősorban a fényre és a sötétségre, tehát a napfény 24 óra alatt megfigyelhető változásaira reagál. 
  Ezek a ritmusok befolyásolhatják az alvás / ébrenlét ciklusokat, a hormontermelést a testhőmérsékletet, a vérnyomást és több fontos testi funkciót. A rendellenes cirkadián ritmust kapcsolatba hozták az elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval és számos fizikai és mentális betegséggel.

  Színhőmérséklet és cirkadián ritmus

  Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a napfény a kora reggeli órákban alacsonyabb kelvin értékű, azaz melegebb színhőmérsékletű. A délelőtti órákban a kelvin érték és a fény intenzitása is emelkedik, amelyre a szervezetünk magasabb éberségi szinttel reagál. Mindez a délután során folyamatosan mérséklődik, majd a délutáni órákban tapasztalható alacsonyabb fényerősség és a melegebb színhőmérséklet előkészíti az éjszakai alvást.

  A színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek. Minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál “kékebb”, minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál “vörösebb” lesz a színe. 

  HCL kontra mesterséges megvilágítás

  Az intelligens, vezérelhető világítási rendszerek és fényforrások korában szakítanunk kell az elavult gyakorlattal, amely az otthonok és munkahelyek világításakor kizárólag annak teljesítményére koncentrált. Tudományos kutatások alátámasztják, hogy ha egy adott helyiségben végzett tevékenység (munkahely, hálószoba, nappali stb.), összhangban van a fény cirkadián ritmusnak megfelelő színhőmérsékletével, úgy nagy mértékben javítható az éberség, a koncentrációs képesség, a hangulat és a közérzet.

  Fényforrások színhőmérséklete

  A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, jele K. 

  A gyártók a csomagoláson kelvinben jelölik az adott fényforrás színhőmérsékletét, amelyet három csoportba sorolhatunk: meleg fényű (2700-3000 K), semleges fényű (3500-4100K) és hideg fehér fényű (5000-6500 K). 

  Okos világítási rendszerekkel a napszaknak, az adott helyiségben végzett tevékenységnek, valamint a hangulatunknak megfelelően állíthatjuk a fényforrások fényerejét, színhőmérsékletét. 

  no
 • Tervezői eszközök az SLV termékekhez

  A professzionális világítástervezés már hosszú ideje életünk része. Az SLV különböző szoftver gyártókkal együttműködve mindig arra törekedett, hogy minél több platformon felhasználhatóak legyenek a lámpatestek tervezéskor.

  A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a gyártó most elérhetővé tette közel 500 termékéhez a 3D modelleket. Illetve az SLV plugin segítségével letölthetőek a DIALux-hoz és a Relux-hoz is fotometriai adatokat is tartalmazó uld és rolf file-ok.

  SLV 3D modellek

  Ezekkel fileokkal a 3D tervező programokban a fizikai valóját mutathatjuk meg a lámpatesteknek (de a fotometriai adatokat nem tartalmazzák). Használhatóak bármilyen 3D tervező programban, többek között az Autodesk 3ds Max, SketchUp, Rhino, Maya, Archicad, Revit programokban,  de ugyan úgy a világítástechnikai méretező programokban is, mint a DIALux, Relux vagy AGi32. A segítségükkel a 3D tervekben igényes, valós képet lehet velük mutatni.

  A 3ds filokat az alábbi űrlap segítségével itt ingyenesen letölthetővé tettünk.

  Kéjük adja meg adatait a letöltéshez!

  Az SLV plugin

  Az SLV Plugin egy univerzális eszköz a szakmabeliek számára, mellyel az SLV termékekkel tervezhetnek. Ez egyrészről továbbfejlesztett online katalógus, melyben átfogó keresési funkciók, termék összehasonlítás, technikai adatok, részletes leírás és még sok más funkció elérhető. Egyszerű a használata, nem kell külön program a megnyitásához és a frissítésekkel mindig elérhetőek az újdonságok is. A termékek részletes fotometriai adatait, fényeloszlási görbéit, technikai paramétereit is tartalmazza, egyszerűen kereshetőek és letölthetőek belőle az adatok. Másrészről a DIAlux-os és Relux-os világítási képek létrehozásához is nagyon jó eszköz az SLV plugin, mert a termékek adatai uld-ben és rolf-ban a DIALux-ba és a Reluxba könnyedén átemelhetőek.

  TOVÁBB az SLV plugin letöltéséhez

  Az SLV a DIALUX prémium partnere

  Tervezőktől tervezőknek: DIALux világítás tervező szoftver.

  Ha  DIALux-ot használsz, hatékony, professzionális világítási terveket hozhatsz létre, melyben a vezető gyártók aktuális adatait használhatod. E mellett az energia kalkulációk is rendelkezésre állnak, valamint világítási képeket is létrehozhatsz többek között LED vagy egyéb szín váltós fényforrásokkal is. A DIALux -hoz használható SLV plugin installálásához kattints ide, , tömörítsd ki a ZIP file-t és nyisd meg a benne lévő EXE file-t.

  Tovább a DIALux oldalára >
  Tovább az SLV plugin letöltéséhez >

  RELUX

  A Relux világítás tervező szoftver ideális a kalkulációkhoz és a 3D-vizualizációhoz természetes és mesterséges fényforrások esetén is. Ezzel a tervező szoftverrel fényforrásokat adhatsz egy szobához, meghatározhatod a fényforrások és egyéb tárgyak helyét a virtuális térben. Ezzel beállíthatod és tesztelheted a fényhatásokat, még mielőtt fizikailag felszerelnéd őket, és kapsz egy képet arról, milyen lesz a végleges megvilágítás. Minden szükséges ROLF file, mellyel a Relux-ban használhatod az SLV termékeket megtalálható az SLV pluginban vagy a termék mellett az www.SLV.com oldalon.

  Tovább a Relux oldalára >
  Tovább az SLV plugin letöltéséhez >

  no
 • ETC Augment3D online bemutató

  💡💡💡 Képezd magad home office-ban! 💡💡💡

  Szeretettel meghívunk az ETC Augment3d online bemutatóra! Az ETC legújabb szoftverinnovációja, az Augment3d-t, mely egy 3D-s programozási környezetet teremt az Eos fényvezérlő család számára. A vizualizáción kívül az Augment3d kibővített 3D-s eszközkészletet kínál iOS és Android mobil távvezérléskor.

  A bemutató ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

  Mikor?
  ➡️ Április 24-én pénteken 14:00 – 15:00 óra között

  Hol?
  ➡️ http://event.luminis.hu

  ( Regisztráció a bemutatóra a fenti oldalon, a linket majd később az itt megadtott e-mail címre küldik ki kollégáink. )

  Facebook eseményünk itt:

  ➡️ https://www.facebook.com/events/520033015345398/

  no
 • Várunk közösségünkbe!

  Home officeban a szakmával?

  A jelenlegi helyzet mindannyiuk életére, munkájára hatással van. Az építészettel, lakberendezéssel, világítástervezéssel foglalkozó szakmák különösen sok személyes találkozót, egyeztetést, együtt ötletelést igényelnek, amelyet egy időre fel kell függesztenünk mindannyiunk érdekében. 

  Maradjunk kapcsolatban, csatlakozz online közösségünkhöz! 

  Létrehoztunk egy online szakmai csoportot, amely kifejezetten világítástechnikával és tervezéssel, okos otthonokkal, és design lámpákkal foglalkozik

  Az építészek, lakberendezők itt megoszthatják egymással kérdéseiket, válaszaikat, referenciáikat.

  Csatlakozz te is ha
  💡 foglalkozol design világítástechnikai megoldásokkal;
  💡 naprakész tudást szeretnél az aktuális trendekről, újdonságokról, szakmai rendezvényekről;
  💡 szívesen megbeszélnéd tapasztalataidat, kihívásaidat, referenciáidat más szakmabeliekkel.  

  Csatlakozz te is: Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok 

  Találkozzunk online!

  no
 • Megváltozott munkarend – Update

  Tisztelt Partnerünk!

  Ezúton tájékoztatjuk, hogy a megváltozott körülmények ellenére cégünk továbbra is üzemel és partnereink rendelkezésére áll.

  Az előző csaknem két hetet home office-ban töltöttük és megbizonyosodtunk arról, hogy a személyes kapcsolattartáson kívül minden egyéb tevékenységünket ugyan olyan hatékonysággal vagyunk képesek ellátni, mint korábban.

  A koronavírus járvány kockázati szintjének változása miatt és a fertőzés terjedésének akadályozása/lassítása érdekében – munkatársaink és ügyfeleink egészségének védelmében – az alábbi lépéseket tettük:
   •    Munkatársaink otthonról dolgoznak, irodánkban megszüntettük az ügyfélforgalmat.
  •     Az É26 irodaépületben ügyeleti rendszert vezettünk be, hétköznap 9:00 és 15:00 óra között.
  •    Áru átvételére a földszinti recepció mellett van lehetőség, ahol biztosítani tudjuk a kontakt mentes áru átvételt – átadást.
  •     Áruvásárlásnál a készpénzes és bankkártyás fizetési lehetőséget határozatlan időre felfüggesztjük. 
  •    Áruátvételi és áruátadási igényeiket legalább egy munkanappal korábban az adott terület adminisztrációja felé kérjük jelezzék:

  Minden kedves ügyfelünknek erőt és egészséget kívánunk a szokatlan és megpróbáltatásokkal teli időszakhoz!

  Vigyázzon mindenki magára!

  üdvözlettel:
  a Luminis csapata

  no
 • Díjak az SLV-nél

  Bezsebelt díjak az SLV háza táján

  Az évek során az SLV választéka több mint 3000 termékre nőtt. A kínálat egyre növekvő mértékben fedi le az otthoni és irodai, üzleti felhasználók igényeit.

  „Az innovációt követően a díjra jelölések és az elnyert díjak mindig megerősítenek bennünket abban, hogy Jó úton haladunk! A jó érzés mellett egyben motivációt is jelent, hogy további erőfeszítéseket tegyünk a termékfejlesztésbe és a jövő lámpatestjeinek megalkotására.”

  Az SLV-nél különös figyelmet fordítanak a magas minőségre és a megfelelő műszaki tartalomra megfizethető áron. Termékeikre 5 év garanciát biztosítanak.

  A design és a technológia több mint 40 éve fonódik össze az SLV tervezőasztalán. A világítás és a formatervezés iránti szenvedélyük, a termékfejlesztés széles körű ismerete és átfogó piackutatás révén évtizedek óta képesek időszerű, elegáns és rendkívüli lámpatesteket fejleszteni.

  Tartós technológia + funkcionalitás + kiváló minőségű anyagok + időtlen formák + logisztika = az SLV sikere.

  A jó tervezés iránti elkötelezettségüket a “Red Dot Award” és a “German Design Award” is elismerte, ezért szeretnénk bemutatni díjnyertes termékeiket.

  Díjazott termékek

  Az első vázlattól a végső termékig a tervezés során végig a legfontosabb a design és a technológia összeolvasztása. Modern, időtlen és elegáns megjelenés jellemzi az SLV által tervezett lámpákat. De külső tervezőkkel is szívesen dolgoznak együtt. Ha ilyen termék nyer díjat, az nem csak az SLV, de a tervező számára is különleges az elismerés.

  AVENTO

  Az Avento függesztett lámpák elnyerték German Design Award-ot. A függesztéket Susanne Uerlings tervezte, melynek fő irányvonala az egyszerűség volt. Klasszikus formája egyszerű háromszög nyílásokkal az oldalán megvilágítja a környezetet is. A belső felület arany bevonatának köszönhetően a fény melegebb, kellemesebb. Egy egyszerű design mely mégis mély benyomást tesz. A nyertes termék dimmelhető, prémium LEDekkel felszerelt.

  Tovább a győztes termékhez

  MALU

  A ‘Malu-család’ különböző tagjai nagy rugalmasságot adnak – legyen akár mennyezeti, fali vagy padló lámpáról szó, egyaránt alkalmazhatóak kültéren és beltéren – így egységes, harmonikus teret hozhatunk létre velük.
  A MALU lámpák ráadásul dupláztak: elhozták a German Design Award mellett a Red Dot Award-ot is. Ezek a szokatlan, feltűnő lámpatestek különösen széles és egyenletes megvilágítást adnak.

  Tovább a győztes termékhez

  ESKINA

  Az ESKINA időtlen, modern és egyszerű kültéri világítási sorozat. Az állítható színhőmérsékletnek (3000 | 4000 K) és a különösen nagy szögben forgatható és dönthető lámpafejnek köszönhetően az ESKINA sokféle megvilágítási helyzetben használható.  Az időjárásálló lámpatestek IP 65 besorolással rendelkeznek, a German Design Awardot pedig mint „alakilag és funkcionálisan is meggyőző termék” nyerték meg.  

  Tovább a nyertes termékekhez

  BENDO

  Az egyedi BENDO lámpák különlegessége a karakteres megjelenésük. Kültéri lámpák, de „minimalista kialakításuk ellenére is megkülönböztető identitással rendelkeznek”. A három méretben kapható lámpák (40 cm, 80 cm, 220 cm magasság) 55-ös IP védettségi osztályának köszönhetően tökéletesen illeszkednek szinte bármilyen kültéri projekthez.

  Tovább a nyertes termékekhez

  BRENDA

  A  BRENDA széria megálmodója Johannes Tomm, aki asztali, fali és függesztett lámpát is tervezett a családba. Mindhárom kombinálja az innovatív designt és a praktikusságot. A matt üveg meleg fény ad. A két asztali lámpa különleges funkciókkal is rendelkezik, pl érintéssel dimmelhető és indukciós töltésre alkalmas. Egyedi, feltűnő megjelenésük, kerek, matt üvegből készült, becsillanásmentes búrájuk meggyőzték a bírákat mind a Red DOT Awardon, mind a German Design Award-on

  Tovább a nyertes termékekhez

  no
 • Megváltozott munkarend

  Tisztelt Partnerünk!

  A kialakult helyzetre, partnereink és munkatársaink egészségére való tekintettel, március 17-től minimalizáljuk irodai munkavégzésünket és visszavonásig korlátozzuk a személyes áruátvételt valamint a személyes világítástechnikai konzultációkat. Személyes áruátvételre vagy leadásra kizárólag csak 24 órával korábban egyeztetett esetekben van lehetőség az irodaházunk portaszolgálatán elhelyezett asztalokon.

  Korlátoztuk a fizetési módokat is, csak átutalásos fizetésre van lehetőség a helyzet rendeződéséig. A csomagok házhozszállítása, illetve az SLV termékek 3-4 napos kézbesítése jelenleg zavartalanul működik.

  Manfrotto termékek esetén raktárkészletünk erejéig tudjuk a megrendeléseket teljesíteni, a határzár miatt az árubeérkezés jelenleg szünetel. Amint ez a helyzet változik, értesíteni fogjuk partnereinket. Jelenleg minden rendelést fel tudunk dolgozni és le tudunk adni beszállítóink felé. Igyekszünk működésünket zökkenőmentesen fenntartani, de mindannyiunk egészsége érdekében azt a döntést hoztuk, hogy a továbbiakban kollégáink otthonról látják el feladatukat.

  Kereskedő kollégáink a személyes találkozók helyett jelenleg csak telefonon vagy online tartják a kapcsolatot partnereinkkel.

  A központi telefonszámunkon korlátozottan leszünk elérhetőek. Kérjük a következő telefonokon keressenek minket, amennyiben még nem álltak velünk kapcsolatban:

  Dekoratív világítástechnika: Lajtai Edit +36303620412
  Professzionális világítástechnika: Bakos-Nagy Fruzsina +36306190308
  Manfrotto disztribúció: Csutorás Róbert +36304256910 vagy Szücsi Balázs +36304263766

  Köszönjük a megértést! Vigyázzunk egymásra! üdvözlettel, a Luminis csapata

   

  no
 • Ajándék BIG WHITE katalógus ingyenesen, futárral házhoz szállítva

  Ismét itt a lehetőség, hogy nyomtatott verzióban is kérje az SLV 2020-as katalógusát, melyet ingyenesen, futárral szállítunk ki Önnek.

  Miért kérje nyomtatott katalógusunkat?

  💡 A termékek mellett rengeteg inspirációt, világítási ötletet tartalmaz

  💡 Könnyen áttekinthető benne termékkínálat

  💡 Tele új termékekkel

  💡 Megvalósítási, kivitelezési ötleteket kaphat belőle

  💡 Ügyfeleknek elegánsan prezentálható, bemutatható

  💡 Kényelmesen lapozgatható

  💡 Könnyebb vele a tervezés, hiszen egyből az árakat is tartalmazza

  Katalógus igénylése

  Ingyenesen, futárra való házhozszállítással – a mi ajándékunk Önnek

  no
 • DEDOLIGHT nemzetközi világítási versenye

  Szeretettel meghívjuk a DEDOLIGHT nemzetközi világítási versenyére, melynek keretében a jövő év január – április 30. időszakban hív a német gyártó megmérettetésre mindenkit, aki kipróbálná magát egy forradalmian új LED technológiás folyamatos fényű lámpaszettel.

  A versenyre jelentkezők 1-2 hetes időintervallumra Dedolight 3 bicolor LED lámpás szettet kapnak kiegészítőkkel, melynek a segítségével szabad témában készíthetik el a versenyfilmjüket. A verseny során az esztétikai értéket, kreativitást, találékonyságot, hangulatot, üzenetet értékelik. Az egyetlen kritérium, hogy a világítás és kompozíció beállításának step-by-step magyarázatát is tartalmazza, hogy a néző megértse és rekonstruálni tudja azt.

  A korábbi versenyen a díjazottak között volt 2 magyar pályázat is, akik nagyértékű szetteket nyertek.
  Összesen 30 díjat osztanak ki, 100.000 EUR értékben! Legyen ÖN is a nyertesek egyike!
  Bővebb információk, további részletek telefonon: +36 1 371-1983 vagy mailen a box@luminis.hu címen!

  no
 • Világítástervezési mini workshop lakberendezőknek

  A Luminisben új mini workshop sorozat vette kezdetét. Ősszel két Világítástechnikai bemutató és világítástervezési mini workshop került megrendezésre a bemutatóteremben építészeknek, lakberendezőknek.

  Itt megismerkedhettek az érdeklődők az új trenddel, az emberközpontú világítással és a wellbeing fogalmával, hogyan hogyan hat a fény hangulatunkra, mitől ergonomikus egy világítás. végigkísérhettek tervezési folyamatot, hogyan hangolható össze a tervezés és a kivitelezés illetve a világítástervező és az építész, lakberendező közötti munka.

  Mini stúdiónkban a világítástervezési workshopon gyakorlati élményt szerezhettek azzal kapcsolatban, milyen hatása van a fényforrásokkal, megvilágítási módokkal, szín-hőmérséklettel és fényerősséggel való játéknak, színvisszaadásra és színhőmérsékletre néztünk példákat. Kiemelések és elrejtések, fények, árnyékok és hangulatok kerültek elő.

  A bemutatók és workshopok közötti szünetben és az ebéd alatt arra is maradt idő, hogy kötetlen formában beszélgessenek egymással a szakma képviselői, így új kapcsolatok kiépítésére és tapasztalat cserére is remek alkalom volt a workshop.

  A Workshop következő időpontjai: (a workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

  November 15. – betelt

  November 22. – regisztráció itt

  Később is érdemes felkeresi a workshop oldalát, mert folyamatosan hirdetünk meg új időpontokat a nagy érdeklődésre való tekintettel. http://workshop.luminis.hu/

  no