Hírek & Tudásbázis

 • Három fontos lámpa trend 2021-ben

  Játékos színek és formák, különböző anyagok párosítása: ez jellemzi leginkább az idei lámpatrendeket. Az SLV csapata nemzetközileg elismert tervezőkkel együttműködve, valamint legfrissebb formatervezői és technológiai újdonságok figyelembevételével alkotja meg lámpáit, amelyek a legfrissebb trendekhez igazodnak 2021-ben is. 

  Lássuk, melyek ezek! 

  1.     Kombinálja kedvére a különböző anyagokat és formákat! 

  A beltéri design-nak megfelelően az SLV FITU és FENDA sorozatával egyedi párosítások hozhatók létre a különböző rozetták és lámpaernyők kombinációjával. A filament LED fényforrással még impozánsabb.

  2.     Izgalmas fémek 

  A tavalyi év nagy slágere az arany volt, idén azonban újra hangsúlyos szerepet kap az ezüst, a sárgaréz és a bronz is, méghozzá üveggel kombinálva. A PANTILO füstös üveg sorozata,  izgalmas, ezüst fényű felülettel rendelkezik, amelyen átragyog a fényforrás. 

  3.     Középpontban a lámpa 

  A gyönyörű, stilizált gyűrű alakú, függesztett lámpatestek már 2020-ban is megjelentek. Nyitott, letisztult, geometrikus formájuk idén sem maradhat ki a belső terekből. A LED technológiának köszönhetően a fénysugár minden irányba szétszóródik.

  Az SLV ONE szériája többféle átmérőjű lámpatestet kínál, amely egy-, kettő de akár három gyűrűből is állhat. Fekete és fehér színben is rendelhető! 

  Rendelje meg az ingyenes SLV Big White 2021-es katalógust! 

  A BIG WHITE katalógus több mint 10 éve jelenik meg minden évben. A világítás minden területét lefedve mutatja be 900 oldalon – inspiráló enteriőr fotókkal az SLV több, mint 3500 termékét. A BIG WHITE katalógust letöltheti vagy online is böngészheti, de nyomtatott verziót is igényelhet, melyet ingyenesen futárral küldünk el Önnek ajándékba.

  no
 • Ünnepi nyitvatartás

  Kedves Partnerünk!

  Ezúton tájékoztatjuk, December 12-én szombaton irodánk zárva tart.

  Az idei utolsó munkanapunk: 2020. december 18. péntek.

  A két ünnep között irodánk bezár, a rendelésfelvétel és az árukiadás is szünetel.

   Első munkanapunk 2021. január 6-án lesz.

  Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

  no
 • 2021-es újdonságok SLV-től

  Az SLV októberben megjelent új Bigwhite katalógus több mint 100 új terméket tartalmaz. Ezek közül a legizgalmasabb termékeket szerettük volna bemutatni kedves ügyfeleinknek. A vírushelyzet miatt erre személyesen nem volt lehetőség, így egy videóval készültünk az SLV újdonságairól

  no
 • Mi az UGR vagy Egységes Káprázási Érték – és miért fontos ezt figyelembe venni tervezéskor?

  Az UGR (Unified Glare Rating) egy olyan mérőszám, amellyel a világítás által okozott kellemetlen, vakító káprázás érzet kifejezhető.

  Káprázás akkor alakulhat ki, ha a fényforrások erős fénye közvetlenül vagy a tükröződő felületekről jut a szembe. Ez kellemetlen érzés, gondoljunk csak a vakító napra, melytől hunyorognunk kell.

  A káprázás érzete nem csak a világítótesttől függ, hanem a szoba méreteitől, a fényvisszaverő felületektől, a lámpatest helyétől is.

  Ennek a tényezőnek a leírására létrehoztak egy szabályrendszert, az UGR-t. Az UGR valójában egy bonyolult képlettel kiszámolt viszonyszám, mely a lámpatest fénysűrűsége és a környezet fénysűrűsége közti viszonyt jelöli.

  Az UGR értéktartománya 5 és 40 között van. A nagy érték jelentős káprázást jelez, míg az alacsony érték azt jelzi, hogy a csillogás alacsony.

  UGR a világítástervezésben

  Ahol nagyon fontos szerepe van az UGR értéknek, az az iroda és munkahelyek megvilágítása – (gyakran képernyős munkaállomással kombinálva). Itt a szabvány érték a UGR <19. A nagyobb precizitást igénylő munkáknál (például műhely vagy tervező iroda) még alacsonyabb UGR-érték kívánatos (UGR <16). A közlekedőkön, pl a folyosókon magasabb érték (UGR <28) is megengedett. 

  Állandóan kápráztató fényben dolgozni negatív következményekkel járhat: fárasztja a szemet és megnehezíti a képernyő olvasását, csökkenti a produktivitást. Természetesen a fényerőnek elegendőnek kell lennie a munkavégzéshez, de a világítás nem ragyoghat és nem okozhat tükröződést. A vakítással szembeni érzékenység a kor előrehaladtával is növekszik.

  Hogyan csökkenthető a káprázás?

  A káprázást többféle módon csökkenthetjük:

  (1) fényterelő búra, optika alkalmazásával, alacsony UGR indexű lámpatest választásával

  (2) a világítási elrendezés vagy környezet módosításával,

  (3) a világítási egyenletesség növelésével vagy ha

  (3) látótéren kívül helyezzük a lámpatestet, pl indirekt megvilágítást alkalmazunk.  

  Bár talán nem gondolunk bele, de pl az állólámpák szövetbúráinak is éppen az szerepe, hogy hogy ezt a fajta káprázást csökkentsék. Ha megtörjük a fényt például egy az ablakra szerelt fehér színű függönnyel vagy egy az állólámpára helyezett búrával akkor ezzel javítjuk a fényforrás UGR értékét. De ugyanezt a káprázást hivatott csökkenteni minden opál lámpabura is. A legfejlettebb technológia ezen a téren a prizmás előtét.

  Ha munka-, íróasztal vagy komplett iroda megvilágításához keresünk lámpatestet, érdemes a katalógusokban vagy termék adatlapokon ellenőriznünk a kiválasztott lámpák UGR értékét. Az SLV katalógusában például a munkaállomás megvilágításához szánt termékeknél az alábbi képen látható ikon jelzi az Egységes Káprázási Mutató értékét.

  no
 • ZÖLD MEGOLDÁSOK AZ SLV-től

  Az SLV számára fontos, hogy hozzájáruljon a környezet és a bolygó védelméhez a zöld, fenntartható, erőforrás-takarékos működéssel. Az SLV-nél a fő hangsúly a megelőzésen, csökkentésen, újra felhasználáson és újrafeldolgozáson van. Már a tervezésnél erre törekednek, környezetbarát csomagolást alkalmaznak, csökkentik a rejtett hulladékok mennyiségét, optimalizáljuk a logisztikai folyamatokat.

  Milyen lépéseket tesznek ennek érdekében?

  Újrahasznosított nyersanyagokból készült termékek

  A fenntarthatóság érdekében az SLV az elsődleges nyersanyagokat másodlagos nyersanyagokkal helyettesíti. Új SAMRINA, RUBA és SIMA termékek az első fontos lépést jelentik a fenntartható termékválaszték felé. Ezek a már jelenleg is részben újrahasznosított műanyagból készülő lámpák kombinálják a minőséget és élettartamot.

  Kevesebb csomagolási hulladék.

  A csomagolás terén kifejezetten a jól átgondolt anyagkörforgásra törekszenek. Újrahasznosított papírt használnak a polisztirol helyett, törekszenek a minél kisebb csomagolási térfogatra. Emellett minimalizálni próbálják a szállítás során keletkező közvetett kibocsátást és ezáltal a szén-dioxid-lábnyomunkat.

  Energiahatékony LED-es világítás.

  Nagy hatékonyság, hosszú élettartam, környezetbarát ártalmatlanítás: a hagyományos fényforrásokhoz képest a LED-ekkel akár 90 %-os energiamegtakarítás érhető el. Természetesen az SLV is ezt az energiatakarékos megoldást használja lámpáiban.

  Kidobás helyett javítás.

  A fenntarthatóságot erősíti, hogy a lámpák több mint 80 %-a szakműhelyben javítható. Ez nyersanyagtakarékos, csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét és az ügyfelek is elégedettebbek.

  no
 • FÉNY és DESIGN – online kerekasztal beszélgetés magyar lámpatervezőkkel

  KÍSÉRLETEZÉSRŐL, INSPIRÁCIÓRÓL, TERVEZÉSRŐL, FENNTARTHATÓSÁGRÓL ÉS TRENDEKRŐL a Luminis szervezésében.


  A beszélgetésben részt vettek: 

  Héder János, Horváth Zsuzsanna, Ungár Fanni

  Itt visszanézhető:

  no
 • SLV Big Black Week

  Örömmel értesítjük, hogy a korábbi promóciók nagy sikerét követően, ebben az évben is érkezik az SLV BIG BLACK WEEK promóció, melynek keretében minden SLV design lámpára és világítástechnikai kiegészítőre 35% kedvezményt biztosítunk a 2020.11.23-29. között leadott rendelésekre.

  Garancia 5 év, a szállítás 2-3 munkanap. A termékkatalógus itt letölthető illetve online lapozható.  


  Kapcsolatfevétel és bemutatótermünk elérhetősgei: https://www.luminis.hu/kapcsolat

  no
 • Szempontok egy iroda világítás tervezésénél

  Az irodai világítás tervezése számos kihívást rejt: illeszkednie kell a design koncepcióba, viszont e mellett nagyon fontos funkcionális feladata van: hiszen a jó vagy éppen rosszul megtervezett megvilágítás hatással van az ott dolgozók teljesítményére, egészségére és hangulatára. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a tervezés során?

  A megvilágítás erőssége

  A belső téri munkahelyek megvilágítási igényeit a MSZ EN 12464-1:2012 belső téri munkahelyekre vonatkozó szabvány rögzíti.  A szabvány foglalkozik többek között a fénysűrűséggel, megvilágítottság mértékével és káprázással is. Hüvelykujj szabályként a képernyős munkahelyek esetén 500 lux megvilágítás az elfogadott.

  Ügyelni kell, hogy a munkakörnyezet ne legyen se túlvilágítva, se alul világítva és ne lépjenek fel túlságosan nagy különbségek. Az emberi szem a fénysűrűségre és annak változásaira érzékeny. Ha állandó adaptációra kényszerítjük a szemet (sötétből világosba, vagy világosból sötétbe) az kifáradáshoz, pontatlanságokhoz vezet.

  Ma már szinte minden irodai munkahelyen a képernyőn végzett munka van jelen a legnagyobb mértékben. A túl magas megvilágítási szint túl kis kontrasztot eredményez a képernyőn, amely nehezíti a koncentrációt. A túl alacsony megvilágítottság álmosító, nem stimuláló munkakörnyezet hozhat létre, illetve nem alkalmas az íráshoz és papír alapú olvasáshoz. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az idősebb munkavállalóknak több fényre van szükségük, mint a fiataloknak.

  Káprázás

  Munkahelyek esetén különösen fontos, hogy a világításnak nem szabad “vakítania”. Azt, hogy a lámpatest mennyire képes káprázást okozni, az UGR-értékben (“Egységes Káprázás Értékelési Skála”) fejezzük ki. Irodában 19 UGR-érték ajánlott, mely közvetett világítással is elérhető vagy közvetlen megvilágítás esetén a lámpatestet különböző búrákkal vagy diffúzorokkal láthatjuk el, amelyek használatával a megfelelő UGR érték elérhető.

  Színhőmérséklet

  A világításnak megfelelő színhőmérsékletűnek kell lennie. Eddig az irodáknál gyakran 3000 Kelvin színhőmérsékletet használtak. Azonban egyre többször merül fel az igény a napfényhez közelebb eső, hidegebb fehér megvilágításra, amelynek színhőmérséklete 5000-6000 Kelvin, mely növeli a produktivitást és az éberséget.

  Amennyiben iroda vagy munkahely világítást tervezne és szüksége lenne tanácsra, világítástervező kollégánk vagy értékesítőink szívesen segítenek.

  no
 • design

  MBC Irodaház -Az év irodája nevező

  Tervező: LevelUP Office Design

  LevelUP Office Design idén két irodával is indult az év irodája pályázaton. A korábban bemutatott IDEMIA Hungary mellett a másik pályázatuk az MBC irodaház Lobbyja, mely látványos mennyezetével és megvilágításával tűnik ki

  Az MBC Irodaház a budai Vár lábánál helyezkedik el, közvetlen panorámával a Széll Kálmán térre.


  A képek forrása: Jaksa Bálint Photography https://balintjaksa.com/

  Az év irodája: https://azevirodaja.hu/nevezok/48373


  no
 • A világ első digitális swatchbook-ja LED színek kiválasztásához

  A MIXBOOK egy digitális swatchbook, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a gél és a LED színek előzetes vizualizálását annak érdekében, hogy színválasztásukat kommunikálhassák csapatuk többi tagjával. Az eszközt a myMIX® alkalmazás Bluetooth®-on keresztül vezérli, hogy a világítástechnikai szakemberek felfedezhessék, hogy színválasztásuk hogyan fog teljesülni projektjük valóságában. A MIXBOOK ugyanazt a hat chipes LED technológiát tartalmazza, amely a Rosco DMG Lumiere MIX® LED lámpáiban található. Ez biztosítja a tökéletes színegyeztetést a MIXBOOK és a projektben használt bármely MIX lámpatest fénye között.

  A myMIX alkalmazás színmód használatával a felhasználók kiválaszthatják a kívánt színeket – a színárnyalatot, telítettséget és az intenzitás szintjét.
  A kívánt színek létrehozása után a felhasználók közvetlenül elküldhetik őket bármelyik használt MIX LED lámpatestre.

  A gyártó oldala: https://us.rosco.com/en/product/mixbook

  no