Hírek & Tudásbázis

 • Energiatakarékos „zöld” világítás a fenntarthatóságért

  Egyre több gyártó vállal felelősséget a fenntartható jövő érdekében, amelyet a fogyasztói kereslet növekedése is indokol. Újrahasznosított alapanyagokból készült termékek, valamint korszerű fényforrások használatával ugyanis sokat tehetünk ökológiai lábnyomunk mérséklése érdekében, utóbbi előnyeit pedig  a pénztárcánkon is hamar érezni fogjuk.

  Energiamegtakarítás LED fényforrással 

  A hagyományos és halogén izzókkal szemben a LED-es fényforrások kevesebb energiát használnak, így akár 80-90%-os energiamegtakarítás érhető el. Élettartamuk is hosszabb: egy LED lámpa akár 10.000-15.000 óráig is kitart, amely 10-15 db hagyományos izzó élettartamával ér fel. Ezáltal nem csak ritkábban kell izzót cserélni, hanem a hulladék mennyisége is csökken. 

  Gyártói fejlesztések a fenntarthatóságért 

  A német SLV gyártási stratégiájában fontos szerepet kaptak a fenntarthatóságra irányuló fejlesztések, amelyek a világítási technológiák korszerűsítésére, a felhasznált nyersanyagokra, valamint a gyártási feleslegek újrahasznosítására irányulnak. Ennek nyomán a SPIKE, a RUBA és a SIMA termékcsaládokhoz használt alapanyagok negyede újrahasznosított műanyagból áll, termékeik csomagolásához pedig újrahasznosított papírt és kartont használnak. 

  Értéknövelő öko – design 

  A barcelonai FARO 2019-ben rukkolt elő MUTE névre keresztelt függesztett lámpájával, amely ugyanebben az évben díjat nyert a German Design Award-on.  Különlegessége, hogy a lámpaernyő 8 db, levélsziromra emlékeztető részből áll, amelyek anyaga 65-70% -ban újrahasznosított palackokból, 30-35%-ban pedig PET rostokból készült. Mindemellett speciális hangelnyelő tulajdonsággal is bír, így  ideális éttermekbe és olyan helyiségekbe, ahol nagy a zajszint.  

  LED fényforrásokkal és design lámpákkal kapcsolatos ingyenes tanácsadásért keresse szakértő kollégáinkat vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol egy finom kávéra is vendégünk!

  no
 • Közvetlen és közvetett világítás

  Egy helyiség megfelelő világítása függ a fényforrás fényáram erősségétől, a világítótestek elhelyezkedésétől, valamint a helyiség adottságaitól.  

  A fényforrások kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a színhőmérsékletét és színvisszaadás-képességét, a lámpatest IP-védettségét, a kültéri alkalmazás biztonságos feltételeit, valamint, hogy a megvilágítás közvetett vagy közvetlen módon történjen-e. 

  A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) ajánlása alapján a világítási mód szerint a lámpatestek 5 fő csoportba sorolhatóak

  CIE jelMegnevezésFényáram mértéke a munkafelületreFényáram mértéke a mennyezetre
  AKözvetlen0 – 1090 – 100
  BFőleg közvetlen10 – 4060 – 90
  CSzórt40 – 6040 – 60
  DFőleg közvetett60 – 9010 – 40
  EKözvetett90 – 1000 – 10

  Közvetlen világítás

  Közvetlen vagy helyi megvilágításról beszélünk, ha a fényforrásból származó fényáram 60%-tól 90%-ig terjedő része közvetlenül a munkafelületet világítja, míg a 40%-tól 10%-ig terjedő része a mennyezet felé sugározza a fényt. 

  Közvetlen megvilágításra minden olyan tevékenység során szükségünk van, ahol fontos az irányított fény: íróasztal mellett, olvasás, főzés, szerelés stb. közben. Otthoni körülmények között a LED szalagok, az olvasó- és spotlámpák a legalkalmasabbak erre, míg a múzeumokban, galériákban és üzletekben legkönnyebben a különböző sínes rendszerek segítségével irányíthatjuk a fényt, ez által pedig a figyelmet arra, amire szeretnénk. 

  Közvetett világítás

  Közvetett világítás esetén a fényáram az adott felület legfeljebb 10%-át világítja meg közvetlenül, míg nagyobb hányada a helyiség egészére terjed. Ezáltal egyenletes fény jön létre, éles kontrasztok nélkül. Függesztett lámpatestekkel, állólámpákkal, LED szalagokkal és fali karokkkal különböző hangulatokat hozhatunk létre, amelynek fontos szerepe van a fizikai és pszichés jóllétünk, valamint a koncentráció szempontjából is.  

  Egy irodahelyiség vagy lakótér ergonómiájához és funkcionalitásához közvetlen és közvetett fényre is szükség van, ezért egy jól átgondolt világítási tervben mindez megfelelően kombinált és jól átgondolt. 

  A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatestek és fényforrások kiválasztásában keresse tapasztalt kollégáinkat!  

  no
 • Változik az energiafogyasztási címkézés 2021-től

  Az energiafogyasztási címke az Európai Unió területén belül fontos szerepet töltött be az elektromos készülékekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásban, ezzel egyidőben pedig az energiahatékonyság javításában. 

  Segítségükkel egy egységes skála-besorolás alapján dönthettük el, hogy a megvásárolni kívánt elektronikai eszköz, vagy fényforrás mely energiafogyasztási osztályba sorolható az A-G-ig terjedő skálán. 

  A tanúsítási rendszernek köszönhetően egyre több háztartás választott energiatakarékos készülékeket, csökkentve ezzel villanyszámlájukat valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemhez. Az 1994-ben bevezetett intézkedés a gyártókat is ösztönözte: egyre több A-kategóriás termékkel rukkoltak elő. Ennek nyomán 2010-ben az A- kategóriát további 3 alkategóriára bontották: A+, A++ és A+++ jelölések különböztették meg a leginkább energiatakarékos készülékeket. 

  Szakértői vélemények szerint azonban mára ezek az alkategóriák megtévesztik a fogyasztókat, és már nem nyújtanak kellő segítséget ahhoz, hogy különbséget tegyenek a termékek között.  Ezért a fényforrások és LED lámpák, valamint további termékcsoportok esetében ezt a jelölést megszüntetik 2021-től. 

  Az Európai Unió hivatalos tájékoztatása az energiafogyasztási cimkékről az alábbi oldalakon található: 

  https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/eu-energy-labels-1-2020/hu/

  https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_hu.htm

  no
 • Kültéri világítás: 4 fontos alapszabály, amelyet érdemes szem előtt tartani

  A lámpatestek kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy kültéren, vagy beltéren kerülnek –e beépítésre. Az alábbiakban a biztonság és funkcionalitás 4 fontos alapszabályát gyűjtöttünk össze,  kültéri alkalmazásra vonatkozóan. 

  1. szabály: kültéren csak rozsdamentes anyagból készült lámpatesteket használjunk 

  Az eső, a nyirkos hideg és a magas páratartalom könnyen korrodálja a kültéren használt anyagokat, amely károsodáshoz, meghibásodásokhoz vezet. Emiatt különösen fontos, hogy korrózióálló, azaz rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült lámpatesteket válasszon az erkélyre, a teraszra és a kerti világításhoz. Fontos továbbá, hogy a rögzítéshez használt csavaroknak is meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek.

  Termék tipp: SLV ENOLA kültéri fali- és mennyezeti lámpák. Letisztult formájának köszönhetően tökéletesen beleolvad bármilyen design-ba. A kiváló minőségű alumínium háznak és magas  IP védelmének (IP65) köszönhetően kiállja az időjárás viszontagságait. Többféle méretben és változatban kapható. 

  2. szabály: IP védelem 

  A víz nemcsak kívülről károsíthatja a világítótestet. Ha a nedvesség behatol a lámpatest belsejébe meghibásodáshoz, vagy akár akár életveszélyes sérülésekhez is vezethet. Ezért minden kültéri telepítésű lámpának legalább IP44 védelemmel kell rendelkeznie. Egy kerti tó vagy medence közelében ez az érték IP65, vagy annál magasabb kell, hogy legyen.  

  Az IP védelemről bővebben alábbi alábbi cikkünkben olvashat:

  Termék tipp: ROCCI 125 padlóba süllyeszthető lámpatest kerek vagy négyzet alakban. A rozsdamentes acél burkolat nemcsak korrózióálló hanem IP67-es védettséggel rendelkezik. Ideális választás egy kerti tó, vagy medence közelében.


  3. szabály: biztonságos csatlakozás 

  Az áramforráshoz történő csatlakozáshoz használt áramkábelek védelméről éppúgy gondoskodni kell, mint a lámpatestek esetében. Mindig győződjön meg arról, hogy a kábelek megfelelőek –e kültéri használatra (különösen földben történő vezetés esetén).

  A kültéri lámpák  áramellátó rendszerhez történő csatlakoztatásának szintén vízállónak kell lennie a rövidzárlat és a balesetek megelőzése érdekében. nem

  A süllyesztett lámpatestek esetén különösen ügyeljen arra, hogy a mélyedés alatti vízelvezetés biztosítva legyen. 

  Sose helyezzük a süllyesztett lámpát mélyedésbe

  A süllyesztett padló világítást legjobb, ha vízszintes felületen helyezzük el. Ne felejtsük el a kavicságy készítését sem kb 45 cm mélységben. Ez segít, hogy az eső és talajvíz hamarabb elfolyjon.

  A dobra való telepítés nem jelent problémát – mindaddig, amíg a talaj vízelvezetése megoldott.

  4. szabály: funkcionalitás 

  Egy kültéri lámpatest kiválasztásánál nem csak a védelmi szempontokra hanem a funkcionalitásra is gondolnunk kell.  Más-más célt szolgál egy jelzőfényként használt süllyesztett padlófényszóró (amelyeknek adott esetben egy jármű súlyát is el kell bírniuk) vagy egy bejárat mellé, esetleg az erkélyen felszerelt fali lámpatest.

  Termék tipp: AINOS falra szerelhető lámpa érzékelővel vagy anélkül. A robosztus, fali lámpatest nemcsak magas IP65 védelemmel rendelkeznek, hanem a CCT-Switchnek köszönhetően a fényforrás színhőmérséklete is állítható. 

  +1. szabály: törekedjünk az egységes designra

  Még akkor is, ha több különböző típusú lámpatestet alkalmazunk a kertben, nem kell hogy lemondjunk az egységes design képről. Ha egy család tagjai közül választunk fali, mennyezeti és padló lámpákat, akkor az egységességgel megnyugtató hatást és kellemes hangulatot érünk el a szemlélő számára.


  Az SLV kínálatában számos olyan termékcsalád található, amelynek tagjai megfelelnek az eltérő telepítési helynek és a kívánt funkciónak. Az német SLV termékeket kiváló ár-érték arány és magas minőség jellemzi, amelyeket gyors átfutási idővel és 5 év garanciával szállítjuk.

  Ingyenes szaktanácsért keresse tapasztalt kollégáinkat! 

  no
 • Okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszerei ZOOM LIVE kerekasztal beszélgetés VISSZANÉZHETŐ!

  Harmadik élő online eseményünkön az okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszereit jártuk körbe három kiváló szakemberrel. Górcső alá vettük az igényfelmérés, a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés legfontosabb szempontjait és buktatóit a világításvezérlés és fényszabályozás terén.

  Vendégeink voltak:
  Kálló György – épületautomatika, okosház, rendszerprogramozásKapitor György – épületvillamossági tervezés, okos világítási rendszerekTenio Drencsev – intelligens világításvezérlés építészeti, ipari és kereskedelmi területeken

  no
 • Színvisszaadás, mint vásárlói élmény 

  A vásárlói döntés nagyban függ a környezettől, amelyben születik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minél kellemesebb és élményszerűbb a vásárlás, annál szívesebben és magabiztosabban választja az adott terméket a vásárló.

  A megfelelő hangulat megteremtésében a világítástechnikának fontos szerepe van.

  Egy fényforrás kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például a színhőmérséklet, -melyet Kelvinben mérünk- ugyanis az egyes árucikkek eltérő értéken mutatnak jól. A hús vagy pékárú meleg fényű megvilágítással sokkal ínycsiklandóbb, míg a hűvösebb fényekkel nagyobb tér-érzetet érhetünk el. Az élelmiszerek, divatcikkek, dekorkozmetikumok és lakberendezési tárgyak eladáshelyi megvilágítása szempontjából a fényforrás színvisszaadási képességének van a legjelentősebb szerepe. 

  A színvisszaadási képességet a CRI, azaz Színvisszaadási Index (Color Rendering Index) mutatja meg. Mértéke 0-100-ig terjed. Minél nagyobb az CRI érték, annál élethűbbek és természetesebbek a színek. Ennek megfelelően egy 100 CRI értékű fényforrás a leginkább színhelyes, de már egy 80-90 CRI fényforrás is viszonylag élethűen adja vissza azt a színt, amelyet természetes fény mellett látnánk.

  80 CRI alatt a ruhák fakónak, az élelmiszerek állottnak, és minden sokkal színtelenebbnek, szürkébbnek tűnik.   

  Az árubemutatásnál és az üzletek megvilágításánál érdemes a világítástechnikában rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználni. Világítástervezéssel és fényforrásokkal  kapcsolatos szaktanácsért forduljon tapasztalt munkatársainkhoz. 

  no
 • DIALux evo 9.0 alapozó világítástervező workshop

  VISSZANÉZHETŐ online workshop a Luminis-tól

  Legutóbbi élő ZOOM LIVE eseményünkön, egy alapozó workshop keretében a DIALux evo 9.0 tervező program három modulját mutatta be Debreceni Róbert kollégánk.

  Témák

  Egyszerű belsőtéri tervezés

  • csak téglalap alapú helyiség tervezése
  • helyiségtervezés, itt már lehet téglalap illetve sokszög alapú a helyiség geometriája

  Kültéri és épülettervezés:

  • tervrajz importálása
  • épület megrajzolása
  • helyiségek kialakítása
  • lámpatestek elhelyezése
  • alap bútorok elhelyezése
  • méretezés futtatása
  no
 • Stúdió & színház visszanézhető webinarok

  Május 15-én tartottuk ETC ARCHITEKTÚRÁLIS VEZÉRLÉSI RENDSZEREK
  ECHO RENDSZER online webinarunkat az alábbi témákban:
  Echo rendszer – mire használható – milyen alkotó elemei vannak – miért jó egy színházi környezetben…

  Az első ETC online bemutatót követően az ETHERNETES VILÁGÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK I. / 1-2. témában folytatódott a “Luminis karantén workshop” az alábbi tematika szerint:

  I. / 1.

  DMX512 alapismeretek. DMX az ethernet hálózaton. Fizikai es ethernet rendszerek összehasonlítása. Ethernet alapú DMX protokollok.
  – visszajelzések a DMX hálózaton (RDM)
  –  ethernetes hálózat komponensei
  – hálózati kábelezés

  I. / 2.
  – hálózati címzés
  – adat átviteli módok
  – gyakorlat rész (net3 koncert, gateway, aip, rdm sacn view)

  Április 24-én tartottuk meg az első online bemutatónkat home office-ban. A téma az ETC Augment3d terméke volt. Az ETC legújabb szoftverinnovációja, az Augment3d-t, mely egy 3D-s programozási környezetet teremt az Eos fényvezérlő család számára. A vizualizáción kívül az Augment3d kibővített 3D-s eszközkészletet kínál iOS és Android mobil távvezérléskor.

  Ha bármilyen kérdés felmerülne, keresse kollégáinkat bizalommal. Tovább az elérhetőségeinkhez >

  Iratkozzon fel hozzánk, hogy legközelebb ne maradjon le élő webinarjainkról!


  no
 • Online kerekasztalbeszélgetés a Covid kapcsán építészeknek, belsőépítészeknek és lakberendezőknek

  Alig van olyan szakterület, amelyre ne lett volna hatással a koronavírus járvány.
  Az építész, lakberendező szakmának is szembe kell néznie a megváltozott körülményekkel.

  Online programunkon az alábbi témákról beszélgettünk:

  – Hogyan hatott a koronavírus járvány a szakmára?
  – Hogyan kezelhetők a folyamatban lévő projektek (tervezés, kivitelezés, beszerzés, munkatársak) otthonról, karanténból?
  – Mi lehet a szakma jövője, hogyan alakulhat át? Mi lesz a kilincsekkel, liftgombokkal, open-office-okkal, közös terekkel, középületekkel?

  Akik a fentiekről megosztották gondolataikat:

  Károlyi Szilvia – senior belsőépítész tervező
  Bányai Norbert – LevelUP Office Design vezető tervezője
  Tóthszabó Tamás – Pyxis Nautica Design & Build tervezője

  no
 • Kisokos LED szalagokhoz és profilokhoz

  A LED szalagok rendkívül népszerűek a LED-es világításban, kedvező áruknak, egyszerű és sokoldalú felhasználásuknak köszönhetően. Megjelenésükkel olyan területek megvilágítása vált elérhetővé, melyekre korábban sosem gondoltunk volna.

  Amellett, hogy nagy teljesítményüknek köszönhetően már alkalmasak általános világításra is, nagyszerű funkcionális és izgalmas design kiegészítőként szolgálnak, akár pihenésről, akár hangulatteremtésről legyen szó.

  Beépítésüknek szinte csak a képzelet szab határt, segítségükkel újíthatunk fel régi lámpákat; integrálhatunk általános világításra alkalmas vonalfényt mennyezetbe, oldalfalba, padlóba, rejtett hangulatvilágítást stukkóba; építhetünk éjszakai jelző fényt családi ház lépcsőjébe vagy a franciaágy köré; készíthetünk háttérvilágítást TV mögé, fürdőszobai tükörbe, gardrobe szekrénybe, de akár a medence hangulatvilágítását is megoldhatjuk velük.

  LED szalagok kialakítása, szerelése

  A LED szalagok flexibilis kialakításúak, hátoldalukon öntapadós felülettel rendelkeznek. A hőt, mely a működésük során keletkezik, a hátoldaluk felé tudják a legjobban leadni. Különösen igaz ez a szilikonnal borított kültéri típusokra. A hosszú élettartam feltétele, hogy ez a hőelvezetés megfelelő legyen, ezért a ledszalagokat olyan felületre kell rögzíteni, ami jó hőelvezető. Ha közvetlenül olyan anyagra ragasztjuk, mely nem vezeti el a keletkezett hőt (műanyag vagy fa) , akkor a szalagok élettartama jelentősen lecsökken.

  Ezt az élettartam csökkenést elkerülhetjük, ha alumínium profilokat használunk, amiket kifejezetten erre a célra terveztek és gyártanak különböző kialakításban, formában. Használatukkal a világítás esztétikusabbá is tehető. Az új technológiás, nagy teljesítményű szalagoknál dupla rétegű nyákra ültetik a chipeket a jó hővezetésért.

  A szalagok a jelölt részeknél vághatók, az egyes szakaszok a szalag szélességének megfelelő toldóelemekkel, illetve forrasztással kapcsolhatók össze. (A forrasztást bízzuk ebben jártas szakemberre!) A vágási egységek a szalagok típusától függően eltérőek. A 12V-os szalagokat 5cm-enként, a 24V-osokat pedig 10cm-enként lehet vágni, ezt figyelembe kell venni a világítás tervezésénél.

  A szalagok többségére jellemző minimális függőleges hajlítási sugár kb. 3,8cm, vízszintesen nem hajlíthatók. Ha mégis ennél jobban elhajlítjuk vagy szerelés közben véletlenül rálépünk, a nyákra ültetett réz szálak megtörnek, az ellenállások elpattannak és az adott vágási egység vagy nagyobb szakasz nem világít.

  A FLEXLED ROLL típusok kisebb szögben is hajlíthatók, függőleges kb. 1,3cm-es sugárban, vízszintesen pedig kis ívben. Szerelés közben történő meghibásodásra nem vállalnak garanciát a gyártók.

  LED szalagok típusai

  A LED szalagok típusok között, a működtetésükhöz szükséges tartozékok és opcionális kiegészítők tekintetében nagyon széles a választék. Csoportosításuk több szempont szerint történhet:

  1) Színhőmérséklet és szín szerint

  • Egyszínű szalagok

  Választhatunk egy színű meleg fehér (2200-2700k), semleges fehér (3000k-3500k), hideg fehér (4000-9000k), és monochróm-egy színű színes LED szalagot. Ez utóbbi elsősorban az alapszínekben érhető el, mint piros, zöld, kék vagy sárga, de találkozhatunk narancs és pink színnel is.

  • Kelvin control, multicolor (RGB, RGBW) és DMX szalagok

  A Kelvin control LED szalagok tartalmaznak meleg és hideg fehér chipet is, így 2700k-6500k közötti tartományban bármilyen színhőmérsékletű fehéret kitudnak keverni.

  Az RGB LED szalagok lényege, hogy a három alapszínből (piros, zöld, kék) álló chip bármilyen színt képes kikeverni az egymástól függetlenül történő teljesítményáram változtatásával. Viszont a színkeverésből adódóan a fehér fénye nem eléggé egyenletes, ezért fő világításra nem alkalmas, ezt a típust csak dekorációs célra ajánljuk.

  Az RGBW szalagot azért fejlesztették ki, hogy fő világításként is tudjuk használni. Itt a fehér fény már nem kevert szín, hanem a szalag fehér színű chip-et is tartalmaz. Így a fehér szín is jó fényáramot produkál. RGBW szalagok esetén a fehér meleg és hideg fehér is lehet.

  A digitális LED szalag színeit szeletenként lehet beállítani. Ehhez egy címző eszközre, azaz DMX vezérlőre van szükség, ami LED-enként címez, vagyis akár LED-enként lehet különböző színűre állítani.

  2) Feszültség szerint 12V / 24V

  A LED szalagok az alacsony feszültségnek hála biztonságosak és energiatakarékosak.

  Nagyon fontos kérdés, ami tervezéskor felmerül: „Milyen LED szalagot válasszak? Mikor kell 12V-os és mikor 24V-os?” Rövidebb szakaszok kialakításakor, pl. polcvilágítás esetén, mikor egységenként maximum 1-1,5m LED szalagra van szükség, elegendő a 12V-os, minden más esetben, mikor hosszabb szakaszokról beszélünk, használjunk 24V-os rendszert! Hogy miért? Mert azonos teljesítmény mellett, a 12V feszültségű szalag esetén dupla áramerősség folyik át a betáp gerincvezetékén, ami miatt dupla keresztmetszetű vezetékre van szükség, ettől drágább lesz az egész rendszer kiépítése és nehezebb vele dolgozni.

  Másrészről a feszültségesés az adott hosszúságú LED szalag teljesítményével, a betáp feszültségével és a szalagon lévő rézvezető vastagságával (keresztmetszetével) van összefüggésben. Ha itt is azonos teljesítményről beszélünk és pl. 5m LED szalagról akkor 24V esetén fele áramerősség miatt a feszültségesés is lényegesen kevesebb, mint 12V esetén.

  Ez azt jelenti, egyenletesebb lesz a fényerő a 24V-osnál, mert az utolsó LED-ek sem kapnak sokkal kisebb feszültséget, mint az elsők. 12V-os nagyobb teljesítményű szalag esetén ez a fényerősség különbség már észrevehető, tehát halványabb a végénél, mint az elején. Ennek kiküszöbölésére ajánljuk az 5m-es szalagok mindkét végéről való betáplálását. Vagy használjunk ultrahatékony szalagot, aminek rézvezetője extrém vastag és 24Voltos, tehát nincs észrevehető feszültségesés 5 méteren.

  Előnye még a 24V-os szalagnak, nagy rendszerek telepítésénél fele annyi vezérlőt kell beépíteni, amiket áramerősségtől függően kell betervezni. Illetve a tápegységek maximális terhelhetősége is gyakran eltér azonos típuson belül (12V/ 24V). Egy 12V LED Driver kimenő árama max. 10A (teljesítménye=120W), míg a 24V-osé max. 6,25A (teljesítménye=150W)

  Mint látjuk, több érv is a 24V-os rendszer mellett szól.

  3) LED chip típusa, mérete teljesítménye W, fényárama lm, fogyasztása W/m

  A szalagok típusonként más-más LED chippel készülnek (3528, 3014, 2835, 2216, 1808, 5050), ami befolyásolja a teljesítményt és fizikai méretet. Léteznek keskeny, slim szalagok (0,5-0,6cm) és egészen széles 2cm-es, úgynevezett grand szalagok, a leggyakoribbak viszont a 0,8 és 1cm-es változatok. A szélesség fontos paraméter a profil kiválasztásánál!

  Más részről fontos jellemző a szalagon méterenként elhelyezett chipek száma, így megkülönböztetünk 30LED/m, 60LED/m, 120LED/m, 180LED/m, de még 240LED/m-es szalagot is. Mivel a 30LED/m-es LED szalagon a chipek ritkábban helyezkednek el, mint pl. a 60LED/m-esen, ez utóbbi homogénebb fényt ad, ezért a ritkább változatot olyan helyeken alkalmazzuk, ahol a LED szalag közvetlenül nem látszik, mint pl. rejtett vagy indirekt világítás.

  A szalagok méterenkénti teljesítménye 4,5W és 40W között változik és a felhasználási igényeknek megfelelően döntjük el, hova mekkora teljesítmény szükséges.

  4) Felhasználási terület jellege és IP védettség szerint

  Beltéri (IP20) és Kültéri (IP54-IP68) LED szalagok is léteznek.

  Külön kiemelnénk az IP védelem fontosságát: beltérben, például konyhapultnál, vagy fürdőszobai használat esetén nedvesség érheti és ezt a chipek nem bírják, így IP védett LED szalagot kell felszerelni. Az IP védelmet a gyártók eltérő technológiával oldják meg, leggyakoribb a szilikonréteggel ellátott és a nanotechnológiás LED szalagok. A biztonság érdekében itt is lehet alu profilt alkalmaznunk, ami további védelmet nyújt a nedvesség ellen. Ilyen esetben természetesen a tápegységre is oda kell figyelnünk, annak elhelyezésére és védelmére, léteznek erre a célra kifejlesztett IP-s driverek.

  Viszont, ha semmi sem indokolja, feleslegesen ne használjunk nagy IP védettségű LED szalagot, mert nem megfelelő hűtéssel a szalag hamarabb elöregszik és meghibásodhat.

  5) Színvisszaadási index szerint CRI80, CRI90

  A magas színvisszaadási indexű (CRI) szalag az adott tér természetes színeit a legvalósághűbben adja vissza. A CRI>80 értékek jónak, a CRI>90 pedig kiválónak mondhatók.

  LED szalagok működtetése, vezérlése

  Első és legfontosabb alkatrész a tápegység vagy más néven driver, ami működteti a LED szalagot. A szalag és a driver kimeneti feszültségének egyeztetésén és a polaritáson túl figyelnünk kell a tápegység teljesítményére, ami a rákötni kívánt LED szalag összteljesítményénél kb. 20%-kal nagyobb működtetőt jelent, ez a tartalék biztosítja a folyamatos és egyenletes működést, mivel a LED tápegységeket max. 80-85%-ig ajánlott terhelni.

  Például, ha veszünk egy 9,6W/m teljesítményű LED szalagot, amit megszorzunk a hosszal (4m), ennek eredményeként megkapjuk, hogy 38,4W a szalag összteljesítménye, amihez egy 50W körüli drivert kell választanunk.

  Driverből is létezik IP védett kivitel, azokhoz a munkákhoz, ahol IP védett szalagot használunk.

  Ki/Be kapcsolásuk a beépítés jellegétől függően történhet fali kapcsolóval, mozgásérzékelővel, különféle szenzorral, ajtónyitás érzékelővel, távirányítóval vagy akár okostelefonnal vagy táblagéppel.

   A LED szalagokat dimmelhetjük (fényerőszabályozhatjuk) is.

  A vezérlő egység lehet fali egység vagy távirányítós (infra vagy rádiófrekvenciás). Ez teljesítményben egyenértékű kell legyen a tápegységével. Ha a rendszer a vezérlő teljesítményénél nagyobb teljesítményű, akkor jelerősítőre van szükség.  A jelerősítőt külön tápegységgel meg kell táplálni (akkorával, amekkora a névleges teljesítménye). A LED szalag vezérlőket a tápegység és a LED szalag közzé kötjük.

  A jelerősítők alkalmazásával bármilyen hosszú rendszereket kiépíthetünk. Nagy rendszereknél az az ideális, ha minden szalaghoz tartozik egy jelerősítő és a vezérlő csak a jelerősítőket vezérli. A jelerősítőket be kell táplálnunk külön tápegységgel.

  A jelerősítők használatával a nagy tápegységek ventilátoros hűtésének zavaró hangja is kiküszöbölhető, pl egy csendes nappaliban. Az erősítőre kötünk 10 fm szalagot és a másik felét pedig a vezérlőre. Így biztosítható a csendes működés. Ezt a rendszer felépítést bármeddig toldhatjuk egy jelerősítő és egy tápegység segítségével.

  20 fm-es vezérlőjel továbbítás esetén javasolt a 2,5 m² keresztmetszetű vezetőérrel ellátott vezeték alkalmazása.

  Az okos lámpatestek hasonló elven működnek. Itt már minden esetben telefonos vezérlést is alkalmazhatunk.

  Aluminium profilok

  A profilokra, ahogy azt már előzőekben is említettük, azért van szükség, hogy a LED szalagok által termelt hőt elvezessék, illetve megvédik a szalagot a portól és nagyrészt a párától is, ezzel növelve a szalagok élettartamát. Másrészről esztétikus kialakítást kölcsönöz a LED szalagnak. A választék hatalmas, ahány gyártó annyi féle, méretben, kialakításban, funkcióban, stb., így elég nagy a szórás minőségben is.

  Gyártótól függően 1, 2 és 3m-es szálakban kaphatók, egyedi méretre és akár gérbe is vághatók. Leggyakrabban matt alu, eloxált alu, fehér és fekete színekben érhető el, de igény szerint, külön eljárással, akár szinterezni is lehet bármilyen színre. Néhány típusból önálló lámpatestet is ki lehet alakítani. Szóval itt is elmondható, csak a képzelet (és a kivitelező) szab határt, mit és hogyan szeretnénk megvalósítani.

  A profilokat beépítésüktől függően a következő csoportokba soroljuk:

  1. felületre szerelhető profilok, oldalfalra, mennyezetre vagy akár nagyobb méretekben, önálló lámpatestként függeszthetők is és elfér bennük a driver.
  2. felületbe süllyeszthető profilokat elhelyezhetjük gipszkartonban, bútorba vagy a fal síkjába marva, belesimul a környezetébe, ugyanakkor a perem nélküli eleganciát kölcsönöz, amit akár fugaközbe is építhetünk. Az aszimmetrikus változatokat oldalfalba építik és a járófelületet világítja meg. Lépésálló, járófelületbe építhető típus is létezik.
  3. a sarok profilok például konyhaszekrény felső eleme alá, pultvilágító jelleggel igen közkedveltek, mivel a konyhában mindig jól jön a nagy fényerő. A konyhapultba, bárpultba szerelt vonalfény szép és hangulatos és kitűnő választás a magas fény eléréséhez.
  4. speciális profilok, mint pl. a henger forma, önálló függesztett lámpaként vagy gardrobe-ba fogas tartóként is funkcionálhat, élvilágító profilokkal megvilágíthatunk üvegpolcot, térelválasztót, üvegasztalt, amelyek nemcsak feldobják a környezetet megjelenésükkel, de kiemelik a rajta lévő tárgyakat is, vagy egy az üvegfelületbe mart motívumot. Egyre több épületben kap világítást a lépcső, mely sötétben is jól mutat. A lépcsőbe szerelt vonalfény lépésálló, de lehet a lépcső vagy a korlát élébe is építeni.

  Kiegészítők

  Ejtsünk pár szót a profilok kiegészítőiről, mint pl. a fedelek vagy más néven diffúzorok, amiből kapunk víztisztát, matt átlátszót, illetve opált, vagy prizmásat, ami meghatározott szögben szórja a fényt, gyártóktól függően ezeknek több változatát, is. Ezen túl bizonyos profilokhoz tudunk vásárolni sarok elemet, ami esztétikusabbá  teszi a LED szalag 90°-os elfordítását, aztán tudjuk a profilokat toldani, klipszekkel rögzíteni és profil kapcsolóval, a benne elhelyezett LED szalagot kapcsolni is.

  Mint látjuk rengeteg lehetőséget rejt számunkra a LED szalagok és profilok hatalmas választéka. Ezeket a lehetőségeket a lámpa gyártók is kihasználják és integrált LED-es lámpatesteket gyártanak, ami azt jelenti a fényforrásuk nem cserélhető, vagy csak a gyártó által. Az ilyen típusú lámpatestekbe a LED szalagokhoz hasonlító LED pálcákat, vagy  modulokat építenek, ami a LED szalagok továbbfejlesztett változatai, de ezekről majd egy következő alkalommal beszélünk.

  Felmerülő kérdésekkel keressetek minket bizalommal!

  Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no