Hírek & Tudásbázis

 • Ünnepi nyitvatartás

  Kedves Partnerünk!

  Ezúton tájékoztatjuk, December 12-én szombaton irodánk zárva tart.

  Az idei utolsó munkanapunk: 2020. december 18. péntek.

  A két ünnep között irodánk bezár, a rendelésfelvétel és az árukiadás is szünetel.

   Első munkanapunk 2021. január 6-án lesz.

  Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

  no
 • 2021-es újdonságok SLV-től

  Az SLV októberben megjelent új Bigwhite katalógus több mint 100 új terméket tartalmaz. Ezek közül a legizgalmasabb termékeket szerettük volna bemutatni kedves ügyfeleinknek. A vírushelyzet miatt erre személyesen nem volt lehetőség, így egy videóval készültünk az SLV újdonságairól

  no
 • Mi az UGR vagy Egységes Káprázási Érték – és miért fontos ezt figyelembe venni tervezéskor?

  Az UGR (Unified Glare Rating) egy olyan mérőszám, amellyel a világítás által okozott kellemetlen, vakító káprázás érzet kifejezhető.

  Káprázás akkor alakulhat ki, ha a fényforrások erős fénye közvetlenül vagy a tükröződő felületekről jut a szembe. Ez kellemetlen érzés, gondoljunk csak a vakító napra, melytől hunyorognunk kell.

  A káprázás érzete nem csak a világítótesttől függ, hanem a szoba méreteitől, a fényvisszaverő felületektől, a lámpatest helyétől is.

  Ennek a tényezőnek a leírására létrehoztak egy szabályrendszert, az UGR-t. Az UGR valójában egy bonyolult képlettel kiszámolt viszonyszám, mely a lámpatest fénysűrűsége és a környezet fénysűrűsége közti viszonyt jelöli.

  Az UGR értéktartománya 5 és 40 között van. A nagy érték jelentős káprázást jelez, míg az alacsony érték azt jelzi, hogy a csillogás alacsony.

  UGR a világítástervezésben

  Ahol nagyon fontos szerepe van az UGR értéknek, az az iroda és munkahelyek megvilágítása – (gyakran képernyős munkaállomással kombinálva). Itt a szabvány érték a UGR <19. A nagyobb precizitást igénylő munkáknál (például műhely vagy tervező iroda) még alacsonyabb UGR-érték kívánatos (UGR <16). A közlekedőkön, pl a folyosókon magasabb érték (UGR <28) is megengedett. 

  Állandóan kápráztató fényben dolgozni negatív következményekkel járhat: fárasztja a szemet és megnehezíti a képernyő olvasását, csökkenti a produktivitást. Természetesen a fényerőnek elegendőnek kell lennie a munkavégzéshez, de a világítás nem ragyoghat és nem okozhat tükröződést. A vakítással szembeni érzékenység a kor előrehaladtával is növekszik.

  Hogyan csökkenthető a káprázás?

  A káprázást többféle módon csökkenthetjük:

  (1) fényterelő búra, optika alkalmazásával, alacsony UGR indexű lámpatest választásával

  (2) a világítási elrendezés vagy környezet módosításával,

  (3) a világítási egyenletesség növelésével vagy ha

  (3) látótéren kívül helyezzük a lámpatestet, pl indirekt megvilágítást alkalmazunk.  

  Bár talán nem gondolunk bele, de pl az állólámpák szövetbúráinak is éppen az szerepe, hogy hogy ezt a fajta káprázást csökkentsék. Ha megtörjük a fényt például egy az ablakra szerelt fehér színű függönnyel vagy egy az állólámpára helyezett búrával akkor ezzel javítjuk a fényforrás UGR értékét. De ugyanezt a káprázást hivatott csökkenteni minden opál lámpabura is. A legfejlettebb technológia ezen a téren a prizmás előtét.

  Ha munka-, íróasztal vagy komplett iroda megvilágításához keresünk lámpatestet, érdemes a katalógusokban vagy termék adatlapokon ellenőriznünk a kiválasztott lámpák UGR értékét. Az SLV katalógusában például a munkaállomás megvilágításához szánt termékeknél az alábbi képen látható ikon jelzi az Egységes Káprázási Mutató értékét.

  no
 • ZÖLD MEGOLDÁSOK AZ SLV-től

  Az SLV számára fontos, hogy hozzájáruljon a környezet és a bolygó védelméhez a zöld, fenntartható, erőforrás-takarékos működéssel. Az SLV-nél a fő hangsúly a megelőzésen, csökkentésen, újra felhasználáson és újrafeldolgozáson van. Már a tervezésnél erre törekednek, környezetbarát csomagolást alkalmaznak, csökkentik a rejtett hulladékok mennyiségét, optimalizáljuk a logisztikai folyamatokat.

  Milyen lépéseket tesznek ennek érdekében?

  Újrahasznosított nyersanyagokból készült termékek

  A fenntarthatóság érdekében az SLV az elsődleges nyersanyagokat másodlagos nyersanyagokkal helyettesíti. Új SAMRINA, RUBA és SIMA termékek az első fontos lépést jelentik a fenntartható termékválaszték felé. Ezek a már jelenleg is részben újrahasznosított műanyagból készülő lámpák kombinálják a minőséget és élettartamot.

  Kevesebb csomagolási hulladék.

  A csomagolás terén kifejezetten a jól átgondolt anyagkörforgásra törekszenek. Újrahasznosított papírt használnak a polisztirol helyett, törekszenek a minél kisebb csomagolási térfogatra. Emellett minimalizálni próbálják a szállítás során keletkező közvetett kibocsátást és ezáltal a szén-dioxid-lábnyomunkat.

  Energiahatékony LED-es világítás.

  Nagy hatékonyság, hosszú élettartam, környezetbarát ártalmatlanítás: a hagyományos fényforrásokhoz képest a LED-ekkel akár 90 %-os energiamegtakarítás érhető el. Természetesen az SLV is ezt az energiatakarékos megoldást használja lámpáiban.

  Kidobás helyett javítás.

  A fenntarthatóságot erősíti, hogy a lámpák több mint 80 %-a szakműhelyben javítható. Ez nyersanyagtakarékos, csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét és az ügyfelek is elégedettebbek.

  no
 • FÉNY és DESIGN – online kerekasztal beszélgetés magyar lámpatervezőkkel

  KÍSÉRLETEZÉSRŐL, INSPIRÁCIÓRÓL, TERVEZÉSRŐL, FENNTARTHATÓSÁGRÓL ÉS TRENDEKRŐL a Luminis szervezésében.


  A beszélgetésben részt vettek: 

  Héder János, Horváth Zsuzsanna, Ungár Fanni

  Itt visszanézhető:

  no
 • SLV Big Black Week

  Örömmel értesítjük, hogy a korábbi promóciók nagy sikerét követően, ebben az évben is érkezik az SLV BIG BLACK WEEK promóció, melynek keretében minden SLV design lámpára és világítástechnikai kiegészítőre 35% kedvezményt biztosítunk a 2020.11.23-29. között leadott rendelésekre.

  Garancia 5 év, a szállítás 2-3 munkanap. A termékkatalógus itt letölthető illetve online lapozható.  


  Kapcsolatfevétel és bemutatótermünk elérhetősgei: https://www.luminis.hu/kapcsolat

  no
 • Szempontok egy iroda világítás tervezésénél

  Az irodai világítás tervezése számos kihívást rejt: illeszkednie kell a design koncepcióba, viszont e mellett nagyon fontos funkcionális feladata van: hiszen a jó vagy éppen rosszul megtervezett megvilágítás hatással van az ott dolgozók teljesítményére, egészségére és hangulatára. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a tervezés során?

  A megvilágítás erőssége

  A belső téri munkahelyek megvilágítási igényeit a MSZ EN 12464-1:2012 belső téri munkahelyekre vonatkozó szabvány rögzíti.  A szabvány foglalkozik többek között a fénysűrűséggel, megvilágítottság mértékével és káprázással is. Hüvelykujj szabályként a képernyős munkahelyek esetén 500 lux megvilágítás az elfogadott.

  Ügyelni kell, hogy a munkakörnyezet ne legyen se túlvilágítva, se alul világítva és ne lépjenek fel túlságosan nagy különbségek. Az emberi szem a fénysűrűségre és annak változásaira érzékeny. Ha állandó adaptációra kényszerítjük a szemet (sötétből világosba, vagy világosból sötétbe) az kifáradáshoz, pontatlanságokhoz vezet.

  Ma már szinte minden irodai munkahelyen a képernyőn végzett munka van jelen a legnagyobb mértékben. A túl magas megvilágítási szint túl kis kontrasztot eredményez a képernyőn, amely nehezíti a koncentrációt. A túl alacsony megvilágítottság álmosító, nem stimuláló munkakörnyezet hozhat létre, illetve nem alkalmas az íráshoz és papír alapú olvasáshoz. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az idősebb munkavállalóknak több fényre van szükségük, mint a fiataloknak.

  Káprázás

  Munkahelyek esetén különösen fontos, hogy a világításnak nem szabad “vakítania”. Azt, hogy a lámpatest mennyire képes káprázást okozni, az UGR-értékben (“Egységes Káprázás Értékelési Skála”) fejezzük ki. Irodában 19 UGR-érték ajánlott, mely közvetett világítással is elérhető vagy közvetlen megvilágítás esetén a lámpatestet különböző búrákkal vagy diffúzorokkal láthatjuk el, amelyek használatával a megfelelő UGR érték elérhető.

  Színhőmérséklet

  A világításnak megfelelő színhőmérsékletűnek kell lennie. Eddig az irodáknál gyakran 3000 Kelvin színhőmérsékletet használtak. Azonban egyre többször merül fel az igény a napfényhez közelebb eső, hidegebb fehér megvilágításra, amelynek színhőmérséklete 5000-6000 Kelvin, mely növeli a produktivitást és az éberséget.

  Amennyiben iroda vagy munkahely világítást tervezne és szüksége lenne tanácsra, világítástervező kollégánk vagy értékesítőink szívesen segítenek.

  no
 • design

  MBC Irodaház -Az év irodája nevező

  LevelUP Office Design idén két irodával is indult az év irodája pályázaton. A korábban bemutatott IDEMIA Hungary mellett a másik pályázatuk az MBC irodaház Lobbyja, mely látványos mennyezetével és megvilágításával tűnik ki.

  Az MBC Irodaház a budai Vár lábánál helyezkedik el, közvetlen panorámával a Széll Kálmán térre.

  Tervező: LevelUp

  A képek forrása: Jaksa Bálint Photography https://balintjaksa.com/

  Az év irodája: https://azevirodaja.hu/nevezok/48373


  no
 • A világ első digitális swatchbook-ja LED színek kiválasztásához

  A MIXBOOK egy digitális swatchbook, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a gél és a LED színek előzetes vizualizálását annak érdekében, hogy színválasztásukat kommunikálhassák csapatuk többi tagjával. Az eszközt a myMIX® alkalmazás Bluetooth®-on keresztül vezérli, hogy a világítástechnikai szakemberek felfedezhessék, hogy színválasztásuk hogyan fog teljesülni projektjük valóságában. A MIXBOOK ugyanazt a hat chipes LED technológiát tartalmazza, amely a Rosco DMG Lumiere MIX® LED lámpáiban található. Ez biztosítja a tökéletes színegyeztetést a MIXBOOK és a projektben használt bármely MIX lámpatest fénye között.

  A myMIX alkalmazás színmód használatával a felhasználók kiválaszthatják a kívánt színeket – a színárnyalatot, telítettséget és az intenzitás szintjét.
  A kívánt színek létrehozása után a felhasználók közvetlenül elküldhetik őket bármelyik használt MIX LED lámpatestre.

  A gyártó oldala: https://us.rosco.com/en/product/mixbook

  no
 • INTELLIGENS OTTHONOK ÉS DESIGN KAPCSOLÓK – online GIRA webinár VISSZANÉZHETŐ

  💡

  Visszanézhető online GIRA webinár by Luminis építészeknek, lakberendezőknek, kivitelezőknek és okosotthon rajongóknak


  Bemutatjuk a GIRA intelligens rendszereit és design kapcsolóit 60 perces online webinárunkon.
  • fényerőszabályozás,
  • System 3000,
  • adat és kommunikációs csatornák,
  • az energiaoszlop és az X1, S1 logikai modulokban rejlő lehetőségeket!A GIRA német mérnöki háttérrel rendelkező megbízható és pontos rendszereket épít. Két fő szakterületük az intelligens otthonok és a design kapcsolók.

  🏠

   A világítás, árnyékolás, fűtés – hűtés, multimédia rendszerek összehangolásával kellemesebbé, kényelmesebbé tehető az otthonunk. Még olyan alrendszerek is bekapcsolhatók, mint az ajtó nyitás, a kerti öntöző vagy az uszoda hőmérsékletének beállítása. A GIRA irányító rendszereivel modern otthonunk a mindennapokban komfortosabb és biztonságosabb lesz.

  💛

   A GIRA kapcsolócsaládot és 300 beépíthető funkciót kínál.
  A 11 családban több mint 90 féle keret választható számos betéttel és színnel. A keretek és a betétek, kapcsolók egymástól függetlenül variálhatók. Így minden belső térhez megtalálhatjuk a megfelelő stílusú GIRA kapcsolót.

  no
 • design

  IDEMIA Hungary -Az év irodája nevező

  Tervező: LevelUP Office Design

  Partnerünk, a LevelUP Office Design egy karakteres, különleges teret tervezett az IDEMIA Hungary Kft. számára, mellyel neveztek Az év irodája pályázatra.

  Az IDEMIA új, budaörsi irodájába a vállalatcsoport szolgáltató központja költözött, mely pénzügyi-számviteli szolgáltatásokat és IT szolgáltatásokat nyújt a francia cégközpont és a többi leányvállalat részére.

  Az IDEMIA nemzetközi branding és arculati anyagából kiindulva készült el a belsőépítész koncepció mely a LevelUP Office design kreatív csapatának személyiségét és a megrendelő nyitott, fiatalos és előremutató hozzáállását hordozza magában.


  Az erős vállalati a kultúra és a megrendelő céltudatos jövőképe lehetővé tette, hogy egy igen izgalmas és örömteli tervezési folyamat után egy ilyen karakteres tér jöhessen létre.
  A tér a térben koncepció és az együttműködést segítő közösségi terek a fiatal csapat számára lettek kialakítva. A csapatok és divíziók közti kommunikáció elősegítése mindvégig prioritás volt a tervezés során.

  Ha valaki szeretné virtuálisan is bejárni, megteheti a walkthrough videoval:
  https://drive.google.com/file/d/16jYU8RwhFkcvgM2YawDcttDMA2A1AjFo/view?usp=sharing

  A képek és a szöveg forrása:

  Az év irodája: https://azevirodaja.hu/nevezok/48372


  no
 • Magyar díjazott a DEDOLIGHT versenyén: Kormány Tibor filmjét 4500 euró értékű termékkel jutalmazta a Dedolight

  Gratulálunk Kormány Tibornak, aki a Dedolight nemzetközi versenyén 6. helyet szerzett videójával!

  A 2020 márciusában meghirdetett Dedolight versenyen megszületett a döntés. Számos remek pályázat érkezett, és nagy örömmel mutatjuk be a nyertesek között Kormány Tibor videóját, amivel a 6. helyet és ezzel több mint 4500 Euró értékű eszközt nyert a DEDOlight-tól

  no
 • DIALux evo világítástervezés 2. rész workshop VISSZANÉZHETŐ

  Témák: Különböző lakásvilágítási megoldások

  – rejtett világítás

  – általános és kiemelő világítás

  – ismerkedés a különböző sugárzási szögek hatásaival

  A workshopot Róbert Debreceni világítástervező mérnök tartotta.

  no
 • DIALux 9.0 Evo workshop 2. rész: világítási megoldások

  A korábbi nagy sikerű DIALux 9.0 tervező program alapozó workshopjának végre itt a folytatása. A mostani online workshopon a DIALux program segítségével különböző világítási megoldásokat mutatunk be és hasonlítunk össze.

  A workshop a Zoom felületen online követhető.

  Időpontja: 2020.10.15. 15:00 – 16:00

  A Workshopon Debreceni Róbert világítástervező mérnök kollégánk különböző lakásvilágítási megoldásokat mutat be: szó lesz általános és kiemelő világításról, rejtett világításról, a különböző sugárzási szögek hatásairól.

  Tervezett időtartam: 60 perc

  A ZOOM linket a regisztrációt követő visszaigazoló e-mailben küldjük el. Szeretettel várunk!

  A DIALux EVO 9.0 workshop első, alapozó része itt megtekinthető:

  Az alapozó workshop keretében a DIALux evo 9.0 tervező program három modulját mutatta be Debreceni Róbert kollégánk.

  Egyszerű belsőtéri tervezés (csak téglalap alapú helyiség tervezése)

  Helyiségtervezés (téglalap illetve sokszög alapú a helyiség geometriája)

  Kültéri és épülettervezés: tervrajz importálása, épület megrajzolása, helyiségek kialakítás,a lámpatestek elhelyezése, alap bútorok elhelyezése, méretezés futtatása.

  no
 • Oris Slim pro – Új termék a Brilumen-től!

  Az ORIS SLIM PRO extra vékony (26mm) irodai lámpatest.

  Jellegzetes minimalista kialakítással készült, olyan munkaállomásokhoz tervezve ahol a diszkrét, de hatékony megvilágítás a cél.

  Direkt / indirekt fény, opál és prizma diffúzorok, különböző sugárzási szögek, alacsony tükröződésű reflektorok és lencsék állnak rendelkezésre. (UGR 19, UGR 10 káprázás korlátozás)

  Fényerőszabályozás: Dali / push / on-off . Mennyezetre, illetve függesztékként szerelhető.

  A termék már szállítható! Bővebb információk e-mailen: bigwhite@luminis.hu vagy telefonon +3613711983

  További Brilumen termékek és katalógus lapozó itt: https://www.luminis.hu/design-vilagitas/brilumen2

  no
 • design

  Hisztéria cukrászda: A 2020-as ország tortájának az otthona sem mindennapi

  Tervező: Singer Design

  https://www.facebook.com/singerdesignbudapest/

  Örömünkre szolgál, hogy a Hisztéria Cukrászdák összes telephelyén SLV lámpák világítják meg a fagylat és sütemény költeményeket. Most a legújabb projektet, a Singer Design által tervezett tápiószecsői cukrászda belső terét szeretnénk bemutatni.

  Az idei évben ország tortája címet elnyerő Curiositas (kíváncsiság) torta születési helye is különleges: A Hisztéria Cukrászdák enteriőrje maga is süteményre emlékeztet, tele szellemes utalásokkal.

  A tápiószecsői Hisztéria lámpái habot idéznek, a cukrászda pultja kiszaggatott tésztára utal finoman, a bútorok is süteményes formákat idéznek. Miközben a krómacél sínre szerelt spotlámpák az innovatív jelent testesítik meg.

  A lámpák választásánál a design és a technikai paraméterek mellett kiemelten fontos volt a CRI index, hiszen a sütemények megvilágításánál fő kritérium volt a színvisszaadás.

  SLV sínes világítási rendszerek sodronyos függesztési megoldásai világítják meg a cukrászda fő attrakcióját, a látványos süteményes pultot.

  Hisztéria Cukrászdát Tápiószecsőn, az Andrássy úton, a WestEndben és Gyömrőn találunk.

  A tápiószecsői cukrászda projektcsapata:

  Tervezés: Singer Design

  Tervezők: Hajas ViolaNémeth Máté
  Látványtervek: Pribil Ádám

  A képeket köszönjük a Singer Designnak!

  no
 • Megérkezett az Eos v3.0 Augment3D munkakörnyezettel

  Az ETC  bejelentette az Eos v3.0 megjelenését és elérhetővé tette a letöltését.

  Ez a frissítés lehetővé teszi az Augment3d-s programozási környezet integrációját az Eos eszközkészletéhez.

  További EOS v3.0 fejlesztések

  • Ez a frissítés lehetővé teszi az Augment3d-s programozási környezet integrációját az Eos eszközkészletéhez.
  • Az Eos új megjelenése magában foglal egy frissített grafikus felhasználói felületet, amely lehetővé teszi a fülek átrendezését egy keretben, opcionálisan kibővített fader vezérlőket, valamint a telepítés, a fader konfiguráció, a CIA és az encoder megjelenítésének frissítéseit.
  • Ún. átmeneti mód, amely lehetővé teszi a változtatások ideiglenes előnézetének megtekintését, mielőtt a szinteket live vagy blind  funkcióra kapcsolnánk. A konzolhoz frissített billentyűzetek is rendelhetőek.
  • Olyan effektek, amelyek lehetővé teszik a lépésalapú és az abszolút effektusok módosítását cue alapon.
  • Az Offset, a Magic Sheet Editor és az About fejlesztései.

  Emlékeztető: az Eos v3.0 és az összes későbbi szoftverfrissítés nem kompatibilis a Windows XP alapú hardverekkel, például az Eos „Classic” vagy az XP alapú Ion konzolokkal. A korábbi szoftverépítések továbbra is elérhetőek lesznek az ETC webhelyén.

  no
 • ETC Source 4WRD Color

  Az európai piacon éppen csak megjelent Source 4WRD Retrofit LED monocolor család RGBA LED chippel szerelt Source 4WRD Color névre keresztelt taggal bővült. A Color a korábbi Source 4WRD-hoz hasonlóan néhány perc alatt integrálható bármely optikával szerelt meglévő halogén S4 750 lámpatestbe. Összteljesítménye 143W, az RGBA alapszínek és ezek kevert színein túl lefedi a 2200-6500K színhőmérséklet tartományt. Vezérlése DMX és RDM protokolokkal. Stand alone mód előre programozott és újraprogramozható 12 presettel és 5 szekvenciával. Minden LED chip kalibrált és teljeskörű 3 éves gyártói garancia érvényes rá. Hasonlítsuk őket össze együtt meglévő S4 750 lámpaitokkal!

  Kapcsolatfelvéltel >>

  ETC Source 4WRD LED

  A monocolor változat 2020. év elején jelent meg.

  Az amerikai piacon elért sikerektől ösztönözve az ETC megalkotta a legelterjedtebb színházi halogén lámpatestek egyszerű és gyors LED-esítésére kifejlesztett Source 4WRD II retrofit LED modult az európai piacra is. A modul három változatban elérhető a Source 4 750W-os lámpákhoz: 3000K-es 80-as színvisszaadással, 3000K-es 90+ színvisszaadással és 5600K-es 90+ színvisszaadással. Dimmelése DMX jel segítségével a színházi környezetben megkövetelt elvárásokhoz lett optimalizálva. Fényárama optimális a 750W-os hagyományos halogén lámpa kiváltására mindössze 155W-os teljesítményfelvétel mellett. A Source 4WRD modul L70-es élettartama 60.000 üzemóra. A LED-esítés környezetre gyakorolt előnyeit az alábbiak támasztják alá: az energiamegtakarítás mellett megszűnik az izzó csere, a meglévő lámpatestnek mindössze a foglalat tartó öntvénye válik feleslegessé. Bármilyen 750W-os fix vagy zoom optikához alkalmazható, az 575W-os Jr. profillal nem kompatibilis. A S4 halogén lámpacsalád PAR és PARNel lámpáihoz is elérhető!

  Bővebb infók: box@luminis.hu vagy Tel.: +36 1/371 1983

  no
 • SLV Rusty kültéri lámpacsalád

  Bemutatjuk az SLV különleges – időtálló desgint kapott termékcsaládját a RUSTY-t. Hat féle lámpatípus benne – útvilágítás és fali lámpák kárpáztatják el a rozsda iránt érzelmeket táplálókat.

  Egyedi – különleges – időtálló.

  Online katalógus lapozó: https://slv.flipaio.com/index.php?id=10365535
  Letöltés pdf-ben itt..

  Ajánlatkérés és kapcsolatfelvétel: Tel.:+36 1 371-1983, E-mail: bigwhite@luminis.hu

  no
 • Fókuszban a diffúzorok!

  A DMG Lumiére ebben a videóban bemutatja lágyító diffúzorait, melyek a MIX lámpacsalád termékeivel kompatibilisek. Ha a termékekkel kapcsolatban kérdés merülne fel, keresse kollégáinkat bizalommal!

  Tel.: +36 1 371 1983, E-mail: box@luminis.hu

  Gyártói oldal: http://www.dmglumiere.com/

  no
 • SLV – Dim to warm

  Aki még emlékszik a régi halogén izzók fényerő-szabályozójára az felidézheti, hogy amikor csökkenteni akarta a fényerőt a dimmer kapcsolóval, a lámpa fénye narancsos árnyalatúvá vált, kellemes és pihentető hangulatot teremtve.

  Az első LED-lámpák piacra kerülésével ez a hatás örökre elveszni látszott. A LED-alapú világítótestek fényét lehetett tompítani, de a színhőmérséklet változtatására nem volt lehetőség. Több éven át ez a LED-világítás azon kevés korlátainak egyike volt, amelyek hátráltatták, hogy széles körben elterjedjen a vendéglátásban, az éttermekben.

  De mára már ezt a technikai kihívást is megoldották.

  Az új Dim to Warm technológiának köszönhetően a legmodernebb dizájner lámpák dimmer kapcsolói is lehetővé teszik a színhőmérséklet és az intenzitás egyidejű szabályozását.

  Az intenzitás csökkentésével olyan meleg fényt kapunk, amely a régi halogén lámpákat utánozza, ugyanakkor kihasználja a LED technológia minden előnyét, így ideális otthonok, szállodák és éttermek számára.

  Az SLV “Dim to warm” funkcióval rendelkező lámpatestjeinek színhőmérsékletét egy dimmer kapcsoló segítségével* egyszerűen beállíthatja. 2000 és 3000K között változtatható a színhőmérsékelt. 3000K az általános célokra, de ha melegebb, hangulatosabb atmoszférát szeretne elérni, akkor 2000K-ig változtathatjuk a színhőmérsékletet. Az állítás fokozatmentes és teljes villódzásmentes is – ún. “flicker free”. 

  * Kompatibilis dimmerek:

  RADIO RECESSED MULTI-DIMMER, Berker 2883, GIRA 245010, BLUETOOTH DIMMER MODUL, SLV VALETO® DIMMER, Niko 310-0190X, Jung 224 LED UDD, LK Fuga LED Dimmer 180 Touch, Busch Jäger (6523U), Merten MEG5134-0010, Eltako EUD 61 NPN-UC, Legrand PRO21 LED Dimmer 775659

  no
 • Színkeverés XY koordinátákkal

  Rosco DMG mix lámpacsalád Színkeverése xy koordinátákkal, az alábbi angol nyelvű videóban Jean de Montgrand mutatja be a különböző vezérlés típusokat. Ha kérdése merülne fel, kérjük vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal. Elérhetőségeink itt >

  A gyártó oldala: http://www.dmglumiere.com/lights

  no
 • Energiatakarékos „zöld” világítás a fenntarthatóságért

  Egyre több gyártó vállal felelősséget a fenntartható jövő érdekében, amelyet a fogyasztói kereslet növekedése is indokol. Újrahasznosított alapanyagokból készült termékek, valamint korszerű fényforrások használatával ugyanis sokat tehetünk ökológiai lábnyomunk mérséklése érdekében, utóbbi előnyeit pedig  a pénztárcánkon is hamar érezni fogjuk.

  Energiamegtakarítás LED fényforrással 

  A hagyományos és halogén izzókkal szemben a LED-es fényforrások kevesebb energiát használnak, így akár 80-90%-os energiamegtakarítás érhető el. Élettartamuk is hosszabb: egy LED lámpa akár 10.000-15.000 óráig is kitart, amely 10-15 db hagyományos izzó élettartamával ér fel. Ezáltal nem csak ritkábban kell izzót cserélni, hanem a hulladék mennyisége is csökken. 

  Gyártói fejlesztések a fenntarthatóságért 

  A német SLV gyártási stratégiájában fontos szerepet kaptak a fenntarthatóságra irányuló fejlesztések, amelyek a világítási technológiák korszerűsítésére, a felhasznált nyersanyagokra, valamint a gyártási feleslegek újrahasznosítására irányulnak. Ennek nyomán a SPIKE, a RUBA és a SIMA termékcsaládokhoz használt alapanyagok negyede újrahasznosított műanyagból áll, termékeik csomagolásához pedig újrahasznosított papírt és kartont használnak. 

  Értéknövelő öko – design 

  A barcelonai FARO 2019-ben rukkolt elő MUTE névre keresztelt függesztett lámpájával, amely ugyanebben az évben díjat nyert a German Design Award-on.  Különlegessége, hogy a lámpaernyő 8 db, levélsziromra emlékeztető részből áll, amelyek anyaga 65-70% -ban újrahasznosított palackokból, 30-35%-ban pedig PET rostokból készült. Mindemellett speciális hangelnyelő tulajdonsággal is bír, így  ideális éttermekbe és olyan helyiségekbe, ahol nagy a zajszint.  

  LED fényforrásokkal és design lámpákkal kapcsolatos ingyenes tanácsadásért keresse szakértő kollégáinkat vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol egy finom kávéra is vendégünk!

  no
 • Változik az energiafogyasztási címkézés 2021-től

  Az energiafogyasztási címke az Európai Unió területén belül fontos szerepet töltött be az elektromos készülékekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásban, ezzel egyidőben pedig az energiahatékonyság javításában. 

  Segítségükkel egy egységes skála-besorolás alapján dönthettük el, hogy a megvásárolni kívánt elektronikai eszköz, vagy fényforrás mely energiafogyasztási osztályba sorolható az A-G-ig terjedő skálán. 

  A tanúsítási rendszernek köszönhetően egyre több háztartás választott energiatakarékos készülékeket, csökkentve ezzel villanyszámlájukat valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemhez. Az 1994-ben bevezetett intézkedés a gyártókat is ösztönözte: egyre több A-kategóriás termékkel rukkoltak elő. Ennek nyomán 2010-ben az A- kategóriát további 3 alkategóriára bontották: A+, A++ és A+++ jelölések különböztették meg a leginkább energiatakarékos készülékeket. 

  Szakértői vélemények szerint azonban mára ezek az alkategóriák megtévesztik a fogyasztókat, és már nem nyújtanak kellő segítséget ahhoz, hogy különbséget tegyenek a termékek között.  Ezért a fényforrások és LED lámpák, valamint további termékcsoportok esetében ezt a jelölést megszüntetik 2021-től. 

  Az Európai Unió hivatalos tájékoztatása az energiafogyasztási cimkékről az alábbi oldalakon található: 

  https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/eu-energy-labels-1-2020/hu/

  https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_hu.htm

  no
 • Kültéri világítás: 4 fontos alapszabály, amelyet érdemes szem előtt tartani

  A lámpatestek kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy kültéren, vagy beltéren kerülnek –e beépítésre. Az alábbiakban a biztonság és funkcionalitás 4 fontos alapszabályát gyűjtöttünk össze,  kültéri alkalmazásra vonatkozóan. 

  1. szabály: kültéren csak rozsdamentes anyagból készült lámpatesteket használjunk 

  Az eső, a nyirkos hideg és a magas páratartalom könnyen korrodálja a kültéren használt anyagokat, amely károsodáshoz, meghibásodásokhoz vezet. Emiatt különösen fontos, hogy korrózióálló, azaz rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült lámpatesteket válasszon az erkélyre, a teraszra és a kerti világításhoz. Fontos továbbá, hogy a rögzítéshez használt csavaroknak is meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek.

  Termék tipp: SLV ENOLA kültéri fali- és mennyezeti lámpák. Letisztult formájának köszönhetően tökéletesen beleolvad bármilyen design-ba. A kiváló minőségű alumínium háznak és magas  IP védelmének (IP65) köszönhetően kiállja az időjárás viszontagságait. Többféle méretben és változatban kapható. 

  2. szabály: IP védelem 

  A víz nemcsak kívülről károsíthatja a világítótestet. Ha a nedvesség behatol a lámpatest belsejébe meghibásodáshoz, vagy akár akár életveszélyes sérülésekhez is vezethet. Ezért minden kültéri telepítésű lámpának legalább IP44 védelemmel kell rendelkeznie. Egy kerti tó vagy medence közelében ez az érték IP65, vagy annál magasabb kell, hogy legyen.  

  Az IP védelemről bővebben alábbi alábbi cikkünkben olvashat:

  Termék tipp: ROCCI 125 padlóba süllyeszthető lámpatest kerek vagy négyzet alakban. A rozsdamentes acél burkolat nemcsak korrózióálló hanem IP67-es védettséggel rendelkezik. Ideális választás egy kerti tó, vagy medence közelében.


  3. szabály: biztonságos csatlakozás 

  Az áramforráshoz történő csatlakozáshoz használt áramkábelek védelméről éppúgy gondoskodni kell, mint a lámpatestek esetében. Mindig győződjön meg arról, hogy a kábelek megfelelőek –e kültéri használatra (különösen földben történő vezetés esetén).

  A kültéri lámpák  áramellátó rendszerhez történő csatlakoztatásának szintén vízállónak kell lennie a rövidzárlat és a balesetek megelőzése érdekében. nem

  A süllyesztett lámpatestek esetén különösen ügyeljen arra, hogy a mélyedés alatti vízelvezetés biztosítva legyen. 

  Sose helyezzük a süllyesztett lámpát mélyedésbe

  A süllyesztett padló világítást legjobb, ha vízszintes felületen helyezzük el. Ne felejtsük el a kavicságy készítését sem kb 45 cm mélységben. Ez segít, hogy az eső és talajvíz hamarabb elfolyjon.

  A dobra való telepítés nem jelent problémát – mindaddig, amíg a talaj vízelvezetése megoldott.

  4. szabály: funkcionalitás 

  Egy kültéri lámpatest kiválasztásánál nem csak a védelmi szempontokra hanem a funkcionalitásra is gondolnunk kell.  Más-más célt szolgál egy jelzőfényként használt süllyesztett padlófényszóró (amelyeknek adott esetben egy jármű súlyát is el kell bírniuk) vagy egy bejárat mellé, esetleg az erkélyen felszerelt fali lámpatest.

  Termék tipp: AINOS falra szerelhető lámpa érzékelővel vagy anélkül. A robosztus, fali lámpatest nemcsak magas IP65 védelemmel rendelkeznek, hanem a CCT-Switchnek köszönhetően a fényforrás színhőmérséklete is állítható. 

  +1. szabály: törekedjünk az egységes designra

  Még akkor is, ha több különböző típusú lámpatestet alkalmazunk a kertben, nem kell hogy lemondjunk az egységes design képről. Ha egy család tagjai közül választunk fali, mennyezeti és padló lámpákat, akkor az egységességgel megnyugtató hatást és kellemes hangulatot érünk el a szemlélő számára.


  Az SLV kínálatában számos olyan termékcsalád található, amelynek tagjai megfelelnek az eltérő telepítési helynek és a kívánt funkciónak. Az német SLV termékeket kiváló ár-érték arány és magas minőség jellemzi, amelyeket gyors átfutási idővel és 5 év garanciával szállítjuk.

  Ingyenes szaktanácsért keresse tapasztalt kollégáinkat! 

  no