Hírek & Tudásbázis

 • design

  Hisztéria cukrászda: A 2020-as ország tortájának az otthona sem mindennapi

  Tervező: Singer Design

  https://www.facebook.com/singerdesignbudapest/

  Örömünkre szolgál, hogy a Hisztéria Cukrászdák összes telephelyén SLV lámpák világítják meg a fagylat és sütemény költeményeket. Most a legújabb projektet, a Singer Design által tervezett tápiószecsői cukrászda belső terét szeretnénk bemutatni.

  Az idei évben ország tortája címet elnyerő Curiositas (kíváncsiság) torta születési helye is különleges: A Hisztéria Cukrászdák enteriőrje maga is süteményre emlékeztet, tele szellemes utalásokkal.

  A tápiószecsői Hisztéria lámpái habot idéznek, a cukrászda pultja kiszaggatott tésztára utal finoman, a bútorok is süteményes formákat idéznek. Miközben a krómacél sínre szerelt spotlámpák az innovatív jelent testesítik meg.

  A lámpák választásánál a design és a technikai paraméterek mellett kiemelten fontos volt a CRI index, hiszen a sütemények megvilágításánál fő kritérium volt a színvisszaadás.

  SLV sínes világítási rendszerek sodronyos függesztési megoldásai világítják meg a cukrászda fő attrakcióját, a látványos süteményes pultot.

  Hisztéria Cukrászdát Tápiószecsőn, az Andrássy úton, a WestEndben és Gyömrőn találunk.

  A tápiószecsői cukrászda projektcsapata:

  Tervezés: Singer Design

  Tervezők: Hajas ViolaNémeth Máté
  Látványtervek: Pribil Ádám

  A képeket köszönjük a Singer Designnak!

  no
 • Megérkezett az Eos v3.0 Augment3D munkakörnyezettel

  Az ETC  bejelentette az Eos v3.0 megjelenését és elérhetővé tette a letöltését.

  Ez a frissítés lehetővé teszi az Augment3d-s programozási környezet integrációját az Eos eszközkészletéhez.

  További EOS v3.0 fejlesztések

  • Ez a frissítés lehetővé teszi az Augment3d-s programozási környezet integrációját az Eos eszközkészletéhez.
  • Az Eos új megjelenése magában foglal egy frissített grafikus felhasználói felületet, amely lehetővé teszi a fülek átrendezését egy keretben, opcionálisan kibővített fader vezérlőket, valamint a telepítés, a fader konfiguráció, a CIA és az encoder megjelenítésének frissítéseit.
  • Ún. átmeneti mód, amely lehetővé teszi a változtatások ideiglenes előnézetének megtekintését, mielőtt a szinteket live vagy blind  funkcióra kapcsolnánk. A konzolhoz frissített billentyűzetek is rendelhetőek.
  • Olyan effektek, amelyek lehetővé teszik a lépésalapú és az abszolút effektusok módosítását cue alapon.
  • Az Offset, a Magic Sheet Editor és az About fejlesztései.

  Emlékeztető: az Eos v3.0 és az összes későbbi szoftverfrissítés nem kompatibilis a Windows XP alapú hardverekkel, például az Eos „Classic” vagy az XP alapú Ion konzolokkal. A korábbi szoftverépítések továbbra is elérhetőek lesznek az ETC webhelyén.

  no
 • ETC Source 4WRD Color

  Az európai piacon éppen csak megjelent Source 4WRD Retrofit LED monocolor család RGBA LED chippel szerelt Source 4WRD Color névre keresztelt taggal bővült. A Color a korábbi Source 4WRD-hoz hasonlóan néhány perc alatt integrálható bármely optikával szerelt meglévő halogén S4 750 lámpatestbe. Összteljesítménye 143W, az RGBA alapszínek és ezek kevert színein túl lefedi a 2200-6500K színhőmérséklet tartományt. Vezérlése DMX és RDM protokolokkal. Stand alone mód előre programozott és újraprogramozható 12 presettel és 5 szekvenciával. Minden LED chip kalibrált és teljeskörű 3 éves gyártói garancia érvényes rá. Hasonlítsuk őket össze együtt meglévő S4 750 lámpaitokkal!

  Kapcsolatfelvéltel >>

  ETC Source 4WRD LED

  A monocolor változat 2020. év elején jelent meg.

  Az amerikai piacon elért sikerektől ösztönözve az ETC megalkotta a legelterjedtebb színházi halogén lámpatestek egyszerű és gyors LED-esítésére kifejlesztett Source 4WRD II retrofit LED modult az európai piacra is. A modul három változatban elérhető a Source 4 750W-os lámpákhoz: 3000K-es 80-as színvisszaadással, 3000K-es 90+ színvisszaadással és 5600K-es 90+ színvisszaadással. Dimmelése DMX jel segítségével a színházi környezetben megkövetelt elvárásokhoz lett optimalizálva. Fényárama optimális a 750W-os hagyományos halogén lámpa kiváltására mindössze 155W-os teljesítményfelvétel mellett. A Source 4WRD modul L70-es élettartama 60.000 üzemóra. A LED-esítés környezetre gyakorolt előnyeit az alábbiak támasztják alá: az energiamegtakarítás mellett megszűnik az izzó csere, a meglévő lámpatestnek mindössze a foglalat tartó öntvénye válik feleslegessé. Bármilyen 750W-os fix vagy zoom optikához alkalmazható, az 575W-os Jr. profillal nem kompatibilis. A S4 halogén lámpacsalád PAR és PARNel lámpáihoz is elérhető!

  Bővebb infók: box@luminis.hu vagy Tel.: +36 1/371 1983

  no
 • SLV Rusty kültéri lámpacsalád

  Bemutatjuk az SLV különleges – időtálló desgint kapott termékcsaládját a RUSTY-t. Hat féle lámpatípus benne – útvilágítás és fali lámpák kárpáztatják el a rozsda iránt érzelmeket táplálókat.

  Egyedi – különleges – időtálló.

  Online katalógus lapozó: https://slv.flipaio.com/index.php?id=10365535
  Letöltés pdf-ben itt..

  Ajánlatkérés és kapcsolatfelvétel: Tel.:+36 1 371-1983, E-mail: bigwhite@luminis.hu

  no
 • Fókuszban a diffúzorok!

  A DMG Lumiére ebben a videóban bemutatja lágyító diffúzorait, melyek a MIX lámpacsalád termékeivel kompatibilisek. Ha a termékekkel kapcsolatban kérdés merülne fel, keresse kollégáinkat bizalommal!

  Tel.: +36 1 371 1983, E-mail: box@luminis.hu

  Gyártói oldal: http://www.dmglumiere.com/

  no
 • SLV – Dim to warm

  Egy dimmer kapcsoló segítségvel* egyszerűen beállíthatja a “dim to warm” funkcióval ellátott SLV lámpatestek színhőmérsékletét. Indítsa el 3000K színhőmérsékleten a világítást, ha melegebb fényt szeretne – ezáltal hangulatos atmoszférát teremtve, állítsa be 2000K-ig. Mindez fokozatmentesen változtatható és teljesen villódzásmentes – ún. “flicker free”. 

  * Kompatibilis dimmerek:

  RADIO RECESSED MULTI-DIMMER, Berker 2883, GIRA 245010, BLUETOOTH DIMMER MODUL, SLV VALETO® DIMMER, Niko 310-0190X, Jung 224 LED UDD, LK Fuga LED Dimmer 180 Touch, Busch Jäger (6523U), Merten MEG5134-0010, Eltako EUD 61 NPN-UC, Legrand PRO21 LED Dimmer 775659

  no
 • Színkeverés XY koordinátákkal

  Rosco DMG mix lámpacsalád Színkeverése xy koordinátákkal, az alábbi angol nyelvű videóban Jean de Montgrand mutatja be a különböző vezérlés típusokat. Ha kérdése merülne fel, kérjük vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal. Elérhetőségeink itt >

  A gyártó oldala: http://www.dmglumiere.com/lights

  no
 • Energiatakarékos „zöld” világítás a fenntarthatóságért

  Egyre több gyártó vállal felelősséget a fenntartható jövő érdekében, amelyet a fogyasztói kereslet növekedése is indokol. Újrahasznosított alapanyagokból készült termékek, valamint korszerű fényforrások használatával ugyanis sokat tehetünk ökológiai lábnyomunk mérséklése érdekében, utóbbi előnyeit pedig  a pénztárcánkon is hamar érezni fogjuk.

  Energiamegtakarítás LED fényforrással 

  A hagyományos és halogén izzókkal szemben a LED-es fényforrások kevesebb energiát használnak, így akár 80-90%-os energiamegtakarítás érhető el. Élettartamuk is hosszabb: egy LED lámpa akár 10.000-15.000 óráig is kitart, amely 10-15 db hagyományos izzó élettartamával ér fel. Ezáltal nem csak ritkábban kell izzót cserélni, hanem a hulladék mennyisége is csökken. 

  Gyártói fejlesztések a fenntarthatóságért 

  A német SLV gyártási stratégiájában fontos szerepet kaptak a fenntarthatóságra irányuló fejlesztések, amelyek a világítási technológiák korszerűsítésére, a felhasznált nyersanyagokra, valamint a gyártási feleslegek újrahasznosítására irányulnak. Ennek nyomán a SPIKE, a RUBA és a SIMA termékcsaládokhoz használt alapanyagok negyede újrahasznosított műanyagból áll, termékeik csomagolásához pedig újrahasznosított papírt és kartont használnak. 

  Értéknövelő öko – design 

  A barcelonai FARO 2019-ben rukkolt elő MUTE névre keresztelt függesztett lámpájával, amely ugyanebben az évben díjat nyert a German Design Award-on.  Különlegessége, hogy a lámpaernyő 8 db, levélsziromra emlékeztető részből áll, amelyek anyaga 65-70% -ban újrahasznosított palackokból, 30-35%-ban pedig PET rostokból készült. Mindemellett speciális hangelnyelő tulajdonsággal is bír, így  ideális éttermekbe és olyan helyiségekbe, ahol nagy a zajszint.  

  LED fényforrásokkal és design lámpákkal kapcsolatos ingyenes tanácsadásért keresse szakértő kollégáinkat vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol egy finom kávéra is vendégünk!

  no
 • Közvetlen és közvetett világítás

  Egy helyiség megfelelő világítása függ a fényforrás fényáram erősségétől, a világítótestek elhelyezkedésétől, valamint a helyiség adottságaitól.  

  A fényforrások kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a színhőmérsékletét és színvisszaadás-képességét, a lámpatest IP-védettségét, a kültéri alkalmazás biztonságos feltételeit, valamint, hogy a megvilágítás közvetett vagy közvetlen módon történjen-e. 

  A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) ajánlása alapján a világítási mód szerint a lámpatestek 5 fő csoportba sorolhatóak

  CIE jelMegnevezésFényáram mértéke a munkafelületreFényáram mértéke a mennyezetre
  AKözvetlen0 – 1090 – 100
  BFőleg közvetlen10 – 4060 – 90
  CSzórt40 – 6040 – 60
  DFőleg közvetett60 – 9010 – 40
  EKözvetett90 – 1000 – 10

  Közvetlen világítás

  Közvetlen vagy helyi megvilágításról beszélünk, ha a fényforrásból származó fényáram 60%-tól 90%-ig terjedő része közvetlenül a munkafelületet világítja, míg a 40%-tól 10%-ig terjedő része a mennyezet felé sugározza a fényt. 

  Közvetlen megvilágításra minden olyan tevékenység során szükségünk van, ahol fontos az irányított fény: íróasztal mellett, olvasás, főzés, szerelés stb. közben. Otthoni körülmények között a LED szalagok, az olvasó- és spotlámpák a legalkalmasabbak erre, míg a múzeumokban, galériákban és üzletekben legkönnyebben a különböző sínes rendszerek segítségével irányíthatjuk a fényt, ez által pedig a figyelmet arra, amire szeretnénk. 

  Közvetett világítás

  Közvetett világítás esetén a fényáram az adott felület legfeljebb 10%-át világítja meg közvetlenül, míg nagyobb hányada a helyiség egészére terjed. Ezáltal egyenletes fény jön létre, éles kontrasztok nélkül. Függesztett lámpatestekkel, állólámpákkal, LED szalagokkal és fali karokkkal különböző hangulatokat hozhatunk létre, amelynek fontos szerepe van a fizikai és pszichés jóllétünk, valamint a koncentráció szempontjából is.  

  Egy irodahelyiség vagy lakótér ergonómiájához és funkcionalitásához közvetlen és közvetett fényre is szükség van, ezért egy jól átgondolt világítási tervben mindez megfelelően kombinált és jól átgondolt. 

  A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatestek és fényforrások kiválasztásában keresse tapasztalt kollégáinkat!  

  no
 • Változik az energiafogyasztási címkézés 2021-től

  Az energiafogyasztási címke az Európai Unió területén belül fontos szerepet töltött be az elektromos készülékekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásban, ezzel egyidőben pedig az energiahatékonyság javításában. 

  Segítségükkel egy egységes skála-besorolás alapján dönthettük el, hogy a megvásárolni kívánt elektronikai eszköz, vagy fényforrás mely energiafogyasztási osztályba sorolható az A-G-ig terjedő skálán. 

  A tanúsítási rendszernek köszönhetően egyre több háztartás választott energiatakarékos készülékeket, csökkentve ezzel villanyszámlájukat valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemhez. Az 1994-ben bevezetett intézkedés a gyártókat is ösztönözte: egyre több A-kategóriás termékkel rukkoltak elő. Ennek nyomán 2010-ben az A- kategóriát további 3 alkategóriára bontották: A+, A++ és A+++ jelölések különböztették meg a leginkább energiatakarékos készülékeket. 

  Szakértői vélemények szerint azonban mára ezek az alkategóriák megtévesztik a fogyasztókat, és már nem nyújtanak kellő segítséget ahhoz, hogy különbséget tegyenek a termékek között.  Ezért a fényforrások és LED lámpák, valamint további termékcsoportok esetében ezt a jelölést megszüntetik 2021-től. 

  Az Európai Unió hivatalos tájékoztatása az energiafogyasztási cimkékről az alábbi oldalakon található: 

  https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/eu-energy-labels-1-2020/hu/

  https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_hu.htm

  no