Hírek & Tudásbázis

 • Kültéri világítás: 4 fontos alapszabály, amelyet érdemes szem előtt tartani

  A lámpatestek kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy kültéren, vagy beltéren kerülnek –e beépítésre. Az alábbiakban a biztonság és funkcionalitás 4 fontos alapszabályát gyűjtöttünk össze,  kültéri alkalmazásra vonatkozóan. 

  1. szabály: kültéren csak rozsdamentes anyagból készült lámpatesteket használjunk 

  Az eső, a nyirkos hideg és a magas páratartalom könnyen korrodálja a kültéren használt anyagokat, amely károsodáshoz, meghibásodásokhoz vezet. Emiatt különösen fontos, hogy korrózióálló, azaz rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült lámpatesteket válasszon az erkélyre, a teraszra és a kerti világításhoz. Fontos továbbá, hogy a rögzítéshez használt csavaroknak is meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek.

  Termék tipp: SLV ENOLA kültéri fali- és mennyezeti lámpák. Letisztult formájának köszönhetően tökéletesen beleolvad bármilyen design-ba. A kiváló minőségű alumínium háznak és magas  IP védelmének (IP65) köszönhetően kiállja az időjárás viszontagságait. Többféle méretben és változatban kapható. 

  2. szabály: IP védelem 

  A víz nemcsak kívülről károsíthatja a világítótestet. Ha a nedvesség behatol a lámpatest belsejébe meghibásodáshoz, vagy akár akár életveszélyes sérülésekhez is vezethet. Ezért minden kültéri telepítésű lámpának legalább IP44 védelemmel kell rendelkeznie. Egy kerti tó vagy medence közelében ez az érték IP65, vagy annál magasabb kell, hogy legyen.  

  Az IP védelemről bővebben alábbi alábbi cikkünkben olvashat:

  Termék tipp: ROCCI 125 padlóba süllyeszthető lámpatest kerek vagy négyzet alakban. A rozsdamentes acél burkolat nemcsak korrózióálló hanem IP67-es védettséggel rendelkezik. Ideális választás egy kerti tó, vagy medence közelében.


  3. szabály: biztonságos csatlakozás 

  Az áramforráshoz történő csatlakozáshoz használt áramkábelek védelméről éppúgy gondoskodni kell, mint a lámpatestek esetében. Mindig győződjön meg arról, hogy a kábelek megfelelőek –e kültéri használatra (különösen földben történő vezetés esetén).

  A kültéri lámpák  áramellátó rendszerhez történő csatlakoztatásának szintén vízállónak kell lennie a rövidzárlat és a balesetek megelőzése érdekében. nem

  A süllyesztett lámpatestek esetén különösen ügyeljen arra, hogy a mélyedés alatti vízelvezetés biztosítva legyen. 

  Sose helyezzük a süllyesztett lámpát mélyedésbe

  A süllyesztett padló világítást legjobb, ha vízszintes felületen helyezzük el. Ne felejtsük el a kavicságy készítését sem kb 45 cm mélységben. Ez segít, hogy az eső és talajvíz hamarabb elfolyjon.

  A dobra való telepítés nem jelent problémát – mindaddig, amíg a talaj vízelvezetése megoldott.

  4. szabály: funkcionalitás 

  Egy kültéri lámpatest kiválasztásánál nem csak a védelmi szempontokra hanem a funkcionalitásra is gondolnunk kell.  Más-más célt szolgál egy jelzőfényként használt süllyesztett padlófényszóró (amelyeknek adott esetben egy jármű súlyát is el kell bírniuk) vagy egy bejárat mellé, esetleg az erkélyen felszerelt fali lámpatest.

  Termék tipp: AINOS falra szerelhető lámpa érzékelővel vagy anélkül. A robosztus, fali lámpatest nemcsak magas IP65 védelemmel rendelkeznek, hanem a CCT-Switchnek köszönhetően a fényforrás színhőmérséklete is állítható. 

  +1. szabály: törekedjünk az egységes designra

  Még akkor is, ha több különböző típusú lámpatestet alkalmazunk a kertben, nem kell hogy lemondjunk az egységes design képről. Ha egy család tagjai közül választunk fali, mennyezeti és padló lámpákat, akkor az egységességgel megnyugtató hatást és kellemes hangulatot érünk el a szemlélő számára.


  Az SLV kínálatában számos olyan termékcsalád található, amelynek tagjai megfelelnek az eltérő telepítési helynek és a kívánt funkciónak. Az német SLV termékeket kiváló ár-érték arány és magas minőség jellemzi, amelyeket gyors átfutási idővel és 5 év garanciával szállítjuk.

  Ingyenes szaktanácsért keresse tapasztalt kollégáinkat! 

  no
 • Okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszerei ZOOM LIVE kerekasztal beszélgetés VISSZANÉZHETŐ!

  Harmadik élő online eseményünkön az okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszereit jártuk körbe három kiváló szakemberrel. Górcső alá vettük az igényfelmérés, a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés legfontosabb szempontjait és buktatóit a világításvezérlés és fényszabályozás terén.

  Vendégeink voltak:
  Kálló György – épületautomatika, okosház, rendszerprogramozásKapitor György – épületvillamossági tervezés, okos világítási rendszerekTenio Drencsev – intelligens világításvezérlés építészeti, ipari és kereskedelmi területeken

  no
 • Okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszerei

  ZOOM LIVE kerekasztal beszélgetés június 16-án, JÖVŐ KEDDEN!

  ⚠️ A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! ⚠️
  ⬇︎ Regisztrációs link ⬇︎
  http://event.luminis.hu/

  Soron következő, harmadik élő online eseményünkön az okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszereit járjuk körbe három kiváló szakemberrel. Górcső alá vesszük az igényfelmérés, a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés legfontosabb szempontjait és buktatóit a világításvezérlés és fényszabályozás terén.

  Vendégeink:

  Kálló György – épületautomatika, okosház, rendszerprogramozás
  Kapitor György – épületvillamossági tervezés, okos világítási rendszerek
  Tenio Drencsev – intelligens világításvezérlés építészeti, ipari és kereskedelmi területeken

  ⚠️ A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! ⚠️
  ⬇︎ Regisztrációs link ⬇︎
  http://event.luminis.hu

  Az esemény Facebook linkje:
  https://www.facebook.com/events/183190399786192/

  Időpont: 2020.06.16. 15:00 – 16:00

  A ZOOM linket a regisztrációt követő visszaigazoló e-mailben küldjük el.

  Szeretettel várunk!

  no
 • Színvisszaadás, mint vásárlói élmény 

  A vásárlói döntés nagyban függ a környezettől, amelyben születik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minél kellemesebb és élményszerűbb a vásárlás, annál szívesebben és magabiztosabban választja az adott terméket a vásárló.

  A megfelelő hangulat megteremtésében a világítástechnikának fontos szerepe van.

  Egy fényforrás kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például a színhőmérséklet, -melyet Kelvinben mérünk- ugyanis az egyes árucikkek eltérő értéken mutatnak jól. A hús vagy pékárú meleg fényű megvilágítással sokkal ínycsiklandóbb, míg a hűvösebb fényekkel nagyobb tér-érzetet érhetünk el. Az élelmiszerek, divatcikkek, dekorkozmetikumok és lakberendezési tárgyak eladáshelyi megvilágítása szempontjából a fényforrás színvisszaadási képességének van a legjelentősebb szerepe. 

  A színvisszaadási képességet a CRI, azaz Színvisszaadási Index (Color Rendering Index) mutatja meg. Mértéke 0-100-ig terjed. Minél nagyobb az CRI érték, annál élethűbbek és természetesebbek a színek. Ennek megfelelően egy 100 CRI értékű fényforrás a leginkább színhelyes, de már egy 80-90 CRI fényforrás is viszonylag élethűen adja vissza azt a színt, amelyet természetes fény mellett látnánk.

  80 CRI alatt a ruhák fakónak, az élelmiszerek állottnak, és minden sokkal színtelenebbnek, szürkébbnek tűnik.   

  Az árubemutatásnál és az üzletek megvilágításánál érdemes a világítástechnikában rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználni. Világítástervezéssel és fényforrásokkal  kapcsolatos szaktanácsért forduljon tapasztalt munkatársainkhoz. 

  no
 • DIALux evo 9.0 alapozó világítástervező workshop

  VISSZANÉZHETŐ online workshop a Luminis-tól

  Legutóbbi élő ZOOM LIVE eseményünkön, egy alapozó workshop keretében a DIALux evo 9.0 tervező program három modulját mutatta be Debreceni Róbert kollégánk.

  Témák

  Egyszerű belsőtéri tervezés

  • csak téglalap alapú helyiség tervezése
  • helyiségtervezés, itt már lehet téglalap illetve sokszög alapú a helyiség geometriája

  Kültéri és épülettervezés:

  • tervrajz importálása
  • épület megrajzolása
  • helyiségek kialakítása
  • lámpatestek elhelyezése
  • alap bútorok elhelyezése
  • méretezés futtatása
  no
 • Stúdió & színház visszanézhető webinarok

  Május 15-én tartottuk ETC ARCHITEKTÚRÁLIS VEZÉRLÉSI RENDSZEREK
  ECHO RENDSZER online webinarunkat az alábbi témákban:
  Echo rendszer – mire használható – milyen alkotó elemei vannak – miért jó egy színházi környezetben…

  Az első ETC online bemutatót követően az ETHERNETES VILÁGÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK I. / 1-2. témában folytatódott a “Luminis karantén workshop” az alábbi tematika szerint:

  I. / 1.

  DMX512 alapismeretek. DMX az ethernet hálózaton. Fizikai es ethernet rendszerek összehasonlítása. Ethernet alapú DMX protokollok.
  – visszajelzések a DMX hálózaton (RDM)
  –  ethernetes hálózat komponensei
  – hálózati kábelezés

  I. / 2.
  – hálózati címzés
  – adat átviteli módok
  – gyakorlat rész (net3 koncert, gateway, aip, rdm sacn view)

  Április 24-én tartottuk meg az első online bemutatónkat home office-ban. A téma az ETC Augment3d terméke volt. Az ETC legújabb szoftverinnovációja, az Augment3d-t, mely egy 3D-s programozási környezetet teremt az Eos fényvezérlő család számára. A vizualizáción kívül az Augment3d kibővített 3D-s eszközkészletet kínál iOS és Android mobil távvezérléskor.

  Ha bármilyen kérdés felmerülne, keresse kollégáinkat bizalommal. Tovább az elérhetőségeinkhez >

  Iratkozzon fel hozzánk, hogy legközelebb ne maradjon le élő webinarjainkról!


  no
 • Mit gondoltok, mit jelent a CE jelzés?

  A CE jelölés (korábban EC jelölés volt) az Európai Gazdasági Térségben értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése. A jelölést 1993 óta használják és azt mutatja, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak és szabadon forgalmazható az EU-ban. Az előírások biztonsági, egészség- és környezetvédelmi tényezőket tartalmaznak A jelzés a CE logót és kapcsolódó négyjegyű számot tartalmazhat, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.

  Maga a CE betűk eredete a Conformité Européenne-ből származik, ami franciául az európai megfelelőséget jelenti.

  Hol és hogyan látható a CE jel?

  A jelnek láthatónak, olvashatónak, kitörölhetetlennek és legalább 5 mm magasnak kell lennie (kivéve kis méretű gépek, berendezések esetén). Ha a terméken magán nem lehet (pl. folyadékokon), akkor a csomagoláson kell elhelyezni.

  A logót nem lehet a „CE” betűkkel helyettesíteni. Ha csökkenteni vagy növelni kívánjuk a CE-jelölés méretét a terméken, a két betű arányait meg kell tartani. A CE jelzés alkalmazásának feltételeit a 93/68 1993. július 22-i Európai Bizottsági direktíva tartalmazza. Hazánkban a 79/1997. (XII.31.) IKIM rendelet és a 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet szabályozza használatát.

  Ezek után felmerül a kérdés, hogy bárki és bármilyen terméken elhelyezheti a CE jelzést?

  Nem, minden esetben a gyártó feladata, hogy elvégezze az értékelést, elkészítse a műszaki dokumentációt, kiadja a CE-megfelelőségi nyilatkozatot, és ellássa a terméket a CE-jelöléssel. A jelölés jogszerű alkalmazását a nemzeti piacfelügyeleti vagy fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzik.

  Használati utasítás

  Számos esetben fontos, hogy legyen egy kézikönyv ill. használati utasítás a termék biztonságos használatához. Vannak, amelyek speciálisan szervizek részére készülnek. A fogyasztók számára elegendő az ún. használati utasítás. Ennek tartalmazni kell a használat során felmerülő lehetséges veszélyforrásokat, a nem megfelelő használatból eredő veszélyekre is utalnia kell. A gyártónak tekintettel kell lenni a felhasználó ismereteire, tudására, és ennek megfelelően fogalmazza meg a figyelmeztetéseket. A használati utasítás mindig egyféle felhasználó számára készül.

  Visszaélések

  Sok más jelölésekhez hasonlóan a CE jelöléssel is visszaélnek. Olyan termékeken is elhelyezik, amelyek nem teljesítik a vonatkozó feltételeket és követelményeket. A piac és fogyasztóvédelmi hatóságok folyamatosan monitorozzák a termékeket, hogy kiszűrjék a jogtalan használatot

  Mi a különbség a CE logó és az állítólagos „China Export” jel között?

  Jól emlékszünk még a kínai piacok NKIE, MIKE, ADIOS és hasonló kreatív márkaneveire. Felmerült a gyanú, hogy a CE jelöléshez nagyon hasonló jelölést alkalmaznak egyes kínai export árukon, “China Export” fedőnéven. Ez az Európai Bizottság szerint tévhit, városi legenda, ilyen jelölésről nem volt tudomásuk. Ez a CE jelölés helytelen ábrázolásából adódhatott, ugyanakkor kezdeményezték a jelölés közösségi védjegyként való bejegyzését és tárgyalásokat folytattak a kínai hatóságokkal az európai normák biztosítása érdekében


  Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no
 • design

  New Age Interior – SaunaBau bemutatóterem

  Tervező: Máté Zsolt, New Age Intreior.

  https://newage-interior.hu/

  A SaunaBau bemutatóterme Máté Zsolt tervező munkája a New Age Interiortól. Projektjében a világítással kapcsolatban segíthettünk neki.

  Az elvárás a tér kialakításakor egy modern, letisztult enteriőr volt némi indusztriális beütéssel. Az ilyen jellegű üzletberendezés másfajta belsőépítészeti munkát kíván, mint egy lakás kialakítása. Itt bátrabban nyúlhat a tervező a formákhoz, anyagokhoz, designhoz: ebben a projektben a geometrikus formák erőteljesen meghatározzák a stílust, az anyagok és felületek játéka pedig mozgalmasságot ad a térnek.

  A világítás tervezésénél szempont volt, hogy viszonylag erős fény legyen, de ne legyen túl erős kápráztató a megvilágítás, hiszen ez egy üzlettér, de egyben munkahely is.

  A földszintre SLV Glenos LED-profilok kerültek, az alacsony belmagasság miatt 3×3 cm-es karcsú kivitelben.

  Az emeleti irodákba szögletes stílusban fényerő-szabályozható lámpák lettek kiválasztva: SLV Medo fekete szögletes LED mennyezeti lámpa, Open Grill Led függesztett lámpa, melynek két oldala forgatható kialakítású és Glenos fekete profil függeszték.

  Különlegessége a projektnek az emeleti tárgyalóasztal feletti VESOI m.t.o. függesztett lámpa, melyet kifejezetten ehhez a ferde mennyezethez és elrendezéshez terveztük meg a gyártó segítségével

  A vezetői irodában lévő FARO Inviting íróasztali lámpatest feje vízszintes és függőleges tengelyben is beállítható, szabályozható a fényerőssége és a színhőmérséklete is. 2019-ben RED DOT DESIGN díjjal jutalmazták.

  A földszinti étkezőben az asztal fölé az enyhe indusztriális jelleg hangsúlyozásához a FARO függesztett lámpák kerültek felszerelésre pantográfszerű állítható függesztővel

  Az indusztriális stílusra az árubemutató polcok előtti sínrendszer is ráerősít a kengyeles kialakítású SLV Euro Spot lámpatestekkel.

  no
 • Online kerekasztalbeszélgetés a Covid kapcsán építészeknek, belsőépítészeknek és lakberendezőknek

  Alig van olyan szakterület, amelyre ne lett volna hatással a koronavírus járvány.
  Az építész, lakberendező szakmának is szembe kell néznie a megváltozott körülményekkel.

  Online programunkon az alábbi témákról beszélgettünk:

  – Hogyan hatott a koronavírus járvány a szakmára?
  – Hogyan kezelhetők a folyamatban lévő projektek (tervezés, kivitelezés, beszerzés, munkatársak) otthonról, karanténból?
  – Mi lehet a szakma jövője, hogyan alakulhat át? Mi lesz a kilincsekkel, liftgombokkal, open-office-okkal, közös terekkel, középületekkel?

  Akik a fentiekről megosztották gondolataikat:

  Károlyi Szilvia – senior belsőépítész tervező
  Bányai Norbert – LevelUP Office Design vezető tervezője
  Tóthszabó Tamás – Pyxis Nautica Design & Build tervezője

  no
 • Ingyenes élő webinar építészeknek, lakberendezőknek

  💡💡💡 Online kerekasztal jelenről, jövőről, szakmáról a Luminis szervezésében 0️⃣5️⃣. 2️⃣1️⃣ -én, csütörtökön 16:00 órától.

  ⚠️ A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Maximum 100 fő regisztrációt tudunk fogadni, időrendi sorrendben! ⚠️

  ⬇︎ Regisztrálni az alábbi linken lehet ⬇︎
  http://event.luminis.hu/zoom-live-epiteszeknek-lakberendez…/

  Alig van olyan szakterület, amelyre ne lett volna hatással a koronavírus járvány. Az építész, lakberendező szakmának is szembe kell néznie a megváltozott körülményekkel.
  Egy ingyenes, online programra hívunk, ahol az alábbi témákról beszélgetünk:

  ✔️ Hogyan hatott a koronavírus járvány a szakmára?
  ✔️ Hogyan kezelhetők a folyamatban lévő projektek (tervezés, kivitelezés, beszerzés, munkatársak) otthonról, karanténból?
  ✔️ Mi lehet a szakma jövője, hogyan alakulhat át? Mi lesz a kilincsekkel, liftgombokkal, open-office-okkal, közös terekkel, középületekkel?

  Meghívott vendégek, akik a fenti témákról megosztják gondolataikat:

  🙎‍♀️ Károlyi Szilvia – senior belsőépítész tervező
  🙎‍♂️ Bányai Norbert – LEVEL UP Office Design vezető tervezője
  🧔 Tóthszabó Tamás – Pyxis Nautica design & build tervezője

  ⬇︎ Regisztrálni az alábbi linken lehet ⬇︎
  http://event.luminis.hu/zoom-live-epiteszeknek-lakberendezoknek

  Az ZOOM linket, amelyen keresztül csatlakozhatsz a programhoz, a regisztrációdat visszaigazoló e-mailben küldjük el. Szeretettel várunk!

  Még több szakmai hír és érdekesség Facebook csoportunkban ▶️https://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport/

  ▶️ FB eseményünk itt, ha van kedved csatlakozz! https://www.facebook.com/events/2880881758666566/

  no