Hírek & Tudásbázis

 • Fókuszban a diffúzorok!

  A DMG Lumiére ebben a videóban bemutatja lágyító diffúzorait, melyek a MIX lámpacsalád termékeivel kompatibilisek. Ha a termékekkel kapcsolatban kérdés merülne fel, keresse kollégáinkat bizalommal!

  Tel.: +36 1 371 1983, E-mail: box@luminis.hu

  Gyártói oldal: http://www.dmglumiere.com/

  no
 • SLV – Dim to warm

  Egy dimmer kapcsoló segítségvel* egyszerűen beállíthatja a “dim to warm” funkcióval ellátott SLV lámpatestek színhőmérsékletét. Indítsa el 3000K színhőmérsékleten a világítást, ha melegebb fényt szeretne – ezáltal hangulatos atmoszférát teremtve, állítsa be 2000K-ig. Mindez fokozatmentesen változtatható és teljesen villódzásmentes – ún. “flicker free”. 

  * Kompatibilis dimmerek:

  RADIO RECESSED MULTI-DIMMER, Berker 2883, GIRA 245010, BLUETOOTH DIMMER MODUL, SLV VALETO® DIMMER, Niko 310-0190X, Jung 224 LED UDD, LK Fuga LED Dimmer 180 Touch, Busch Jäger (6523U), Merten MEG5134-0010, Eltako EUD 61 NPN-UC, Legrand PRO21 LED Dimmer 775659

  no
 • Színkeverés XY koordinátákkal

  Rosco DMG mix lámpacsalád Színkeverése xy koordinátákkal, az alábbi angol nyelvű videóban Jean de Montgrand mutatja be a különböző vezérlés típusokat. Ha kérdése merülne fel, kérjük vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal. Elérhetőségeink itt >

  A gyártó oldala: http://www.dmglumiere.com/lights

  no
 • Energiatakarékos „zöld” világítás a fenntarthatóságért

  Egyre több gyártó vállal felelősséget a fenntartható jövő érdekében, amelyet a fogyasztói kereslet növekedése is indokol. Újrahasznosított alapanyagokból készült termékek, valamint korszerű fényforrások használatával ugyanis sokat tehetünk ökológiai lábnyomunk mérséklése érdekében, utóbbi előnyeit pedig  a pénztárcánkon is hamar érezni fogjuk.

  Energiamegtakarítás LED fényforrással 

  A hagyományos és halogén izzókkal szemben a LED-es fényforrások kevesebb energiát használnak, így akár 80-90%-os energiamegtakarítás érhető el. Élettartamuk is hosszabb: egy LED lámpa akár 10.000-15.000 óráig is kitart, amely 10-15 db hagyományos izzó élettartamával ér fel. Ezáltal nem csak ritkábban kell izzót cserélni, hanem a hulladék mennyisége is csökken. 

  Gyártói fejlesztések a fenntarthatóságért 

  A német SLV gyártási stratégiájában fontos szerepet kaptak a fenntarthatóságra irányuló fejlesztések, amelyek a világítási technológiák korszerűsítésére, a felhasznált nyersanyagokra, valamint a gyártási feleslegek újrahasznosítására irányulnak. Ennek nyomán a SPIKE, a RUBA és a SIMA termékcsaládokhoz használt alapanyagok negyede újrahasznosított műanyagból áll, termékeik csomagolásához pedig újrahasznosított papírt és kartont használnak. 

  Értéknövelő öko – design 

  A barcelonai FARO 2019-ben rukkolt elő MUTE névre keresztelt függesztett lámpájával, amely ugyanebben az évben díjat nyert a German Design Award-on.  Különlegessége, hogy a lámpaernyő 8 db, levélsziromra emlékeztető részből áll, amelyek anyaga 65-70% -ban újrahasznosított palackokból, 30-35%-ban pedig PET rostokból készült. Mindemellett speciális hangelnyelő tulajdonsággal is bír, így  ideális éttermekbe és olyan helyiségekbe, ahol nagy a zajszint.  

  LED fényforrásokkal és design lámpákkal kapcsolatos ingyenes tanácsadásért keresse szakértő kollégáinkat vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol egy finom kávéra is vendégünk!

  no
 • Közvetlen és közvetett világítás

  Egy helyiség megfelelő világítása függ a fényforrás fényáram erősségétől, a világítótestek elhelyezkedésétől, valamint a helyiség adottságaitól.  

  A fényforrások kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a színhőmérsékletét és színvisszaadás-képességét, a lámpatest IP-védettségét, a kültéri alkalmazás biztonságos feltételeit, valamint, hogy a megvilágítás közvetett vagy közvetlen módon történjen-e. 

  A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) ajánlása alapján a világítási mód szerint a lámpatestek 5 fő csoportba sorolhatóak

  CIE jelMegnevezésFényáram mértéke a munkafelületreFényáram mértéke a mennyezetre
  AKözvetlen0 – 1090 – 100
  BFőleg közvetlen10 – 4060 – 90
  CSzórt40 – 6040 – 60
  DFőleg közvetett60 – 9010 – 40
  EKözvetett90 – 1000 – 10

  Közvetlen világítás

  Közvetlen vagy helyi megvilágításról beszélünk, ha a fényforrásból származó fényáram 60%-tól 90%-ig terjedő része közvetlenül a munkafelületet világítja, míg a 40%-tól 10%-ig terjedő része a mennyezet felé sugározza a fényt. 

  Közvetlen megvilágításra minden olyan tevékenység során szükségünk van, ahol fontos az irányított fény: íróasztal mellett, olvasás, főzés, szerelés stb. közben. Otthoni körülmények között a LED szalagok, az olvasó- és spotlámpák a legalkalmasabbak erre, míg a múzeumokban, galériákban és üzletekben legkönnyebben a különböző sínes rendszerek segítségével irányíthatjuk a fényt, ez által pedig a figyelmet arra, amire szeretnénk. 

  Közvetett világítás

  Közvetett világítás esetén a fényáram az adott felület legfeljebb 10%-át világítja meg közvetlenül, míg nagyobb hányada a helyiség egészére terjed. Ezáltal egyenletes fény jön létre, éles kontrasztok nélkül. Függesztett lámpatestekkel, állólámpákkal, LED szalagokkal és fali karokkkal különböző hangulatokat hozhatunk létre, amelynek fontos szerepe van a fizikai és pszichés jóllétünk, valamint a koncentráció szempontjából is.  

  Egy irodahelyiség vagy lakótér ergonómiájához és funkcionalitásához közvetlen és közvetett fényre is szükség van, ezért egy jól átgondolt világítási tervben mindez megfelelően kombinált és jól átgondolt. 

  A helyiség fényigényének legmegfelelőbb lámpatestek és fényforrások kiválasztásában keresse tapasztalt kollégáinkat!  

  no
 • Változik az energiafogyasztási címkézés 2021-től

  Az energiafogyasztási címke az Európai Unió területén belül fontos szerepet töltött be az elektromos készülékekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásban, ezzel egyidőben pedig az energiahatékonyság javításában. 

  Segítségükkel egy egységes skála-besorolás alapján dönthettük el, hogy a megvásárolni kívánt elektronikai eszköz, vagy fényforrás mely energiafogyasztási osztályba sorolható az A-G-ig terjedő skálán. 

  A tanúsítási rendszernek köszönhetően egyre több háztartás választott energiatakarékos készülékeket, csökkentve ezzel villanyszámlájukat valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemhez. Az 1994-ben bevezetett intézkedés a gyártókat is ösztönözte: egyre több A-kategóriás termékkel rukkoltak elő. Ennek nyomán 2010-ben az A- kategóriát további 3 alkategóriára bontották: A+, A++ és A+++ jelölések különböztették meg a leginkább energiatakarékos készülékeket. 

  Szakértői vélemények szerint azonban mára ezek az alkategóriák megtévesztik a fogyasztókat, és már nem nyújtanak kellő segítséget ahhoz, hogy különbséget tegyenek a termékek között.  Ezért a fényforrások és LED lámpák, valamint további termékcsoportok esetében ezt a jelölést megszüntetik 2021-től. 

  Az Európai Unió hivatalos tájékoztatása az energiafogyasztási cimkékről az alábbi oldalakon található: 

  https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/eu-energy-labels-1-2020/hu/

  https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_hu.htm

  no
 • Kültéri világítás: 4 fontos alapszabály, amelyet érdemes szem előtt tartani

  A lámpatestek kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy kültéren, vagy beltéren kerülnek –e beépítésre. Az alábbiakban a biztonság és funkcionalitás 4 fontos alapszabályát gyűjtöttünk össze,  kültéri alkalmazásra vonatkozóan. 

  1. szabály: kültéren csak rozsdamentes anyagból készült lámpatesteket használjunk 

  Az eső, a nyirkos hideg és a magas páratartalom könnyen korrodálja a kültéren használt anyagokat, amely károsodáshoz, meghibásodásokhoz vezet. Emiatt különösen fontos, hogy korrózióálló, azaz rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült lámpatesteket válasszon az erkélyre, a teraszra és a kerti világításhoz. Fontos továbbá, hogy a rögzítéshez használt csavaroknak is meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek.

  Termék tipp: SLV ENOLA kültéri fali- és mennyezeti lámpák. Letisztult formájának köszönhetően tökéletesen beleolvad bármilyen design-ba. A kiváló minőségű alumínium háznak és magas  IP védelmének (IP65) köszönhetően kiállja az időjárás viszontagságait. Többféle méretben és változatban kapható. 

  2. szabály: IP védelem 

  A víz nemcsak kívülről károsíthatja a világítótestet. Ha a nedvesség behatol a lámpatest belsejébe meghibásodáshoz, vagy akár akár életveszélyes sérülésekhez is vezethet. Ezért minden kültéri telepítésű lámpának legalább IP44 védelemmel kell rendelkeznie. Egy kerti tó vagy medence közelében ez az érték IP65, vagy annál magasabb kell, hogy legyen.  

  Az IP védelemről bővebben alábbi alábbi cikkünkben olvashat:

  Termék tipp: ROCCI 125 padlóba süllyeszthető lámpatest kerek vagy négyzet alakban. A rozsdamentes acél burkolat nemcsak korrózióálló hanem IP67-es védettséggel rendelkezik. Ideális választás egy kerti tó, vagy medence közelében.


  3. szabály: biztonságos csatlakozás 

  Az áramforráshoz történő csatlakozáshoz használt áramkábelek védelméről éppúgy gondoskodni kell, mint a lámpatestek esetében. Mindig győződjön meg arról, hogy a kábelek megfelelőek –e kültéri használatra (különösen földben történő vezetés esetén).

  A kültéri lámpák  áramellátó rendszerhez történő csatlakoztatásának szintén vízállónak kell lennie a rövidzárlat és a balesetek megelőzése érdekében. nem

  A süllyesztett lámpatestek esetén különösen ügyeljen arra, hogy a mélyedés alatti vízelvezetés biztosítva legyen. 

  Sose helyezzük a süllyesztett lámpát mélyedésbe

  A süllyesztett padló világítást legjobb, ha vízszintes felületen helyezzük el. Ne felejtsük el a kavicságy készítését sem kb 45 cm mélységben. Ez segít, hogy az eső és talajvíz hamarabb elfolyjon.

  A dobra való telepítés nem jelent problémát – mindaddig, amíg a talaj vízelvezetése megoldott.

  4. szabály: funkcionalitás 

  Egy kültéri lámpatest kiválasztásánál nem csak a védelmi szempontokra hanem a funkcionalitásra is gondolnunk kell.  Más-más célt szolgál egy jelzőfényként használt süllyesztett padlófényszóró (amelyeknek adott esetben egy jármű súlyát is el kell bírniuk) vagy egy bejárat mellé, esetleg az erkélyen felszerelt fali lámpatest.

  Termék tipp: AINOS falra szerelhető lámpa érzékelővel vagy anélkül. A robosztus, fali lámpatest nemcsak magas IP65 védelemmel rendelkeznek, hanem a CCT-Switchnek köszönhetően a fényforrás színhőmérséklete is állítható. 

  +1. szabály: törekedjünk az egységes designra

  Még akkor is, ha több különböző típusú lámpatestet alkalmazunk a kertben, nem kell hogy lemondjunk az egységes design képről. Ha egy család tagjai közül választunk fali, mennyezeti és padló lámpákat, akkor az egységességgel megnyugtató hatást és kellemes hangulatot érünk el a szemlélő számára.


  Az SLV kínálatában számos olyan termékcsalád található, amelynek tagjai megfelelnek az eltérő telepítési helynek és a kívánt funkciónak. Az német SLV termékeket kiváló ár-érték arány és magas minőség jellemzi, amelyeket gyors átfutási idővel és 5 év garanciával szállítjuk.

  Ingyenes szaktanácsért keresse tapasztalt kollégáinkat! 

  no
 • Okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszerei ZOOM LIVE kerekasztal beszélgetés VISSZANÉZHETŐ!

  Harmadik élő online eseményünkön az okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszereit jártuk körbe három kiváló szakemberrel. Górcső alá vettük az igényfelmérés, a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés legfontosabb szempontjait és buktatóit a világításvezérlés és fényszabályozás terén.

  Vendégeink voltak:
  Kálló György – épületautomatika, okosház, rendszerprogramozásKapitor György – épületvillamossági tervezés, okos világítási rendszerekTenio Drencsev – intelligens világításvezérlés építészeti, ipari és kereskedelmi területeken

  no
 • Okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszerei

  ZOOM LIVE kerekasztal beszélgetés június 16-án, JÖVŐ KEDDEN!

  ⚠️ A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! ⚠️
  ⬇︎ Regisztrációs link ⬇︎
  http://event.luminis.hu/

  Soron következő, harmadik élő online eseményünkön az okosotthonok és intelligens épületek világítási rendszereit járjuk körbe három kiváló szakemberrel. Górcső alá vesszük az igényfelmérés, a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés legfontosabb szempontjait és buktatóit a világításvezérlés és fényszabályozás terén.

  Vendégeink:

  Kálló György – épületautomatika, okosház, rendszerprogramozás
  Kapitor György – épületvillamossági tervezés, okos világítási rendszerek
  Tenio Drencsev – intelligens világításvezérlés építészeti, ipari és kereskedelmi területeken

  ⚠️ A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! ⚠️
  ⬇︎ Regisztrációs link ⬇︎
  http://event.luminis.hu

  Az esemény Facebook linkje:
  https://www.facebook.com/events/183190399786192/

  Időpont: 2020.06.16. 15:00 – 16:00

  A ZOOM linket a regisztrációt követő visszaigazoló e-mailben küldjük el.

  Szeretettel várunk!

  no
 • Színvisszaadás, mint vásárlói élmény 

  A vásárlói döntés nagyban függ a környezettől, amelyben születik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minél kellemesebb és élményszerűbb a vásárlás, annál szívesebben és magabiztosabban választja az adott terméket a vásárló.

  A megfelelő hangulat megteremtésében a világítástechnikának fontos szerepe van.

  Egy fényforrás kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen például a színhőmérséklet, -melyet Kelvinben mérünk- ugyanis az egyes árucikkek eltérő értéken mutatnak jól. A hús vagy pékárú meleg fényű megvilágítással sokkal ínycsiklandóbb, míg a hűvösebb fényekkel nagyobb tér-érzetet érhetünk el. Az élelmiszerek, divatcikkek, dekorkozmetikumok és lakberendezési tárgyak eladáshelyi megvilágítása szempontjából a fényforrás színvisszaadási képességének van a legjelentősebb szerepe. 

  A színvisszaadási képességet a CRI, azaz Színvisszaadási Index (Color Rendering Index) mutatja meg. Mértéke 0-100-ig terjed. Minél nagyobb az CRI érték, annál élethűbbek és természetesebbek a színek. Ennek megfelelően egy 100 CRI értékű fényforrás a leginkább színhelyes, de már egy 80-90 CRI fényforrás is viszonylag élethűen adja vissza azt a színt, amelyet természetes fény mellett látnánk.

  80 CRI alatt a ruhák fakónak, az élelmiszerek állottnak, és minden sokkal színtelenebbnek, szürkébbnek tűnik.   

  Az árubemutatásnál és az üzletek megvilágításánál érdemes a világítástechnikában rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználni. Világítástervezéssel és fényforrásokkal  kapcsolatos szaktanácsért forduljon tapasztalt munkatársainkhoz. 

  no