Hírek & Tudásbázis

 • DIALux evo 9.0 alapozó világítástervező workshop

  VISSZANÉZHETŐ online workshop a Luminis-tól

  Legutóbbi élő ZOOM LIVE eseményünkön, egy alapozó workshop keretében a DIALux evo 9.0 tervező program három modulját mutatta be Debreceni Róbert kollégánk.

  Témák

  Egyszerű belsőtéri tervezés

  • csak téglalap alapú helyiség tervezése
  • helyiségtervezés, itt már lehet téglalap illetve sokszög alapú a helyiség geometriája

  Kültéri és épülettervezés:

  • tervrajz importálása
  • épület megrajzolása
  • helyiségek kialakítása
  • lámpatestek elhelyezése
  • alap bútorok elhelyezése
  • méretezés futtatása
  no
 • Stúdió & színház visszanézhető webinarok

  Május 15-én tartottuk ETC ARCHITEKTÚRÁLIS VEZÉRLÉSI RENDSZEREK
  ECHO RENDSZER online webinarunkat az alábbi témákban:
  Echo rendszer – mire használható – milyen alkotó elemei vannak – miért jó egy színházi környezetben…

  Az első ETC online bemutatót követően az ETHERNETES VILÁGÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK I. / 1-2. témában folytatódott a “Luminis karantén workshop” az alábbi tematika szerint:

  I. / 1.

  DMX512 alapismeretek. DMX az ethernet hálózaton. Fizikai es ethernet rendszerek összehasonlítása. Ethernet alapú DMX protokollok.
  – visszajelzések a DMX hálózaton (RDM)
  –  ethernetes hálózat komponensei
  – hálózati kábelezés

  I. / 2.
  – hálózati címzés
  – adat átviteli módok
  – gyakorlat rész (net3 koncert, gateway, aip, rdm sacn view)

  Április 24-én tartottuk meg az első online bemutatónkat home office-ban. A téma az ETC Augment3d terméke volt. Az ETC legújabb szoftverinnovációja, az Augment3d-t, mely egy 3D-s programozási környezetet teremt az Eos fényvezérlő család számára. A vizualizáción kívül az Augment3d kibővített 3D-s eszközkészletet kínál iOS és Android mobil távvezérléskor.

  Ha bármilyen kérdés felmerülne, keresse kollégáinkat bizalommal. Tovább az elérhetőségeinkhez >

  Iratkozzon fel hozzánk, hogy legközelebb ne maradjon le élő webinarjainkról!


  no
 • Mit gondoltok, mit jelent a CE jelzés?

  A CE jelölés (korábban EC jelölés volt) az Európai Gazdasági Térségben értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése. A jelölést 1993 óta használják és azt mutatja, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak és szabadon forgalmazható az EU-ban. Az előírások biztonsági, egészség- és környezetvédelmi tényezőket tartalmaznak A jelzés a CE logót és kapcsolódó négyjegyű számot tartalmazhat, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.

  Maga a CE betűk eredete a Conformité Européenne-ből származik, ami franciául az európai megfelelőséget jelenti.

  Hol és hogyan látható a CE jel?

  A jelnek láthatónak, olvashatónak, kitörölhetetlennek és legalább 5 mm magasnak kell lennie (kivéve kis méretű gépek, berendezések esetén). Ha a terméken magán nem lehet (pl. folyadékokon), akkor a csomagoláson kell elhelyezni.

  A logót nem lehet a „CE” betűkkel helyettesíteni. Ha csökkenteni vagy növelni kívánjuk a CE-jelölés méretét a terméken, a két betű arányait meg kell tartani. A CE jelzés alkalmazásának feltételeit a 93/68 1993. július 22-i Európai Bizottsági direktíva tartalmazza. Hazánkban a 79/1997. (XII.31.) IKIM rendelet és a 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet szabályozza használatát.

  Ezek után felmerül a kérdés, hogy bárki és bármilyen terméken elhelyezheti a CE jelzést?

  Nem, minden esetben a gyártó feladata, hogy elvégezze az értékelést, elkészítse a műszaki dokumentációt, kiadja a CE-megfelelőségi nyilatkozatot, és ellássa a terméket a CE-jelöléssel. A jelölés jogszerű alkalmazását a nemzeti piacfelügyeleti vagy fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzik.

  Használati utasítás

  Számos esetben fontos, hogy legyen egy kézikönyv ill. használati utasítás a termék biztonságos használatához. Vannak, amelyek speciálisan szervizek részére készülnek. A fogyasztók számára elegendő az ún. használati utasítás. Ennek tartalmazni kell a használat során felmerülő lehetséges veszélyforrásokat, a nem megfelelő használatból eredő veszélyekre is utalnia kell. A gyártónak tekintettel kell lenni a felhasználó ismereteire, tudására, és ennek megfelelően fogalmazza meg a figyelmeztetéseket. A használati utasítás mindig egyféle felhasználó számára készül.

  Visszaélések

  Sok más jelölésekhez hasonlóan a CE jelöléssel is visszaélnek. Olyan termékeken is elhelyezik, amelyek nem teljesítik a vonatkozó feltételeket és követelményeket. A piac és fogyasztóvédelmi hatóságok folyamatosan monitorozzák a termékeket, hogy kiszűrjék a jogtalan használatot

  Mi a különbség a CE logó és az állítólagos „China Export” jel között?

  Jól emlékszünk még a kínai piacok NKIE, MIKE, ADIOS és hasonló kreatív márkaneveire. Felmerült a gyanú, hogy a CE jelöléshez nagyon hasonló jelölést alkalmaznak egyes kínai export árukon, “China Export” fedőnéven. Ez az Európai Bizottság szerint tévhit, városi legenda, ilyen jelölésről nem volt tudomásuk. Ez a CE jelölés helytelen ábrázolásából adódhatott, ugyanakkor kezdeményezték a jelölés közösségi védjegyként való bejegyzését és tárgyalásokat folytattak a kínai hatóságokkal az európai normák biztosítása érdekében


  Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no
 • design

  New Age Interior – SaunaBau bemutatóterem

  Tervező: Máté Zsolt, New Age Intreior.

  https://newage-interior.hu/

  A SaunaBau bemutatóterme Máté Zsolt tervező munkája a New Age Interiortól. Projektjében a világítással kapcsolatban segíthettünk neki.

  Az elvárás a tér kialakításakor egy modern, letisztult enteriőr volt némi indusztriális beütéssel. Az ilyen jellegű üzletberendezés másfajta belsőépítészeti munkát kíván, mint egy lakás kialakítása. Itt bátrabban nyúlhat a tervező a formákhoz, anyagokhoz, designhoz: ebben a projektben a geometrikus formák erőteljesen meghatározzák a stílust, az anyagok és felületek játéka pedig mozgalmasságot ad a térnek.

  A világítás tervezésénél szempont volt, hogy viszonylag erős fény legyen, de ne legyen túl erős kápráztató a megvilágítás, hiszen ez egy üzlettér, de egyben munkahely is.

  A földszintre SLV Glenos LED-profilok kerültek, az alacsony belmagasság miatt 3×3 cm-es karcsú kivitelben.

  Az emeleti irodákba szögletes stílusban fényerő-szabályozható lámpák lettek kiválasztva: SLV Medo fekete szögletes LED mennyezeti lámpa, Open Grill Led függesztett lámpa, melynek két oldala forgatható kialakítású és Glenos fekete profil függeszték.

  Különlegessége a projektnek az emeleti tárgyalóasztal feletti VESOI m.t.o. függesztett lámpa, melyet kifejezetten ehhez a ferde mennyezethez és elrendezéshez terveztük meg a gyártó segítségével

  A vezetői irodában lévő FARO Inviting íróasztali lámpatest feje vízszintes és függőleges tengelyben is beállítható, szabályozható a fényerőssége és a színhőmérséklete is. 2019-ben RED DOT DESIGN díjjal jutalmazták.

  A földszinti étkezőben az asztal fölé az enyhe indusztriális jelleg hangsúlyozásához a FARO függesztett lámpák kerültek felszerelésre pantográfszerű állítható függesztővel

  Az indusztriális stílusra az árubemutató polcok előtti sínrendszer is ráerősít a kengyeles kialakítású SLV Euro Spot lámpatestekkel.

  no
 • Online kerekasztalbeszélgetés a Covid kapcsán építészeknek, belsőépítészeknek és lakberendezőknek

  Alig van olyan szakterület, amelyre ne lett volna hatással a koronavírus járvány.
  Az építész, lakberendező szakmának is szembe kell néznie a megváltozott körülményekkel.

  Online programunkon az alábbi témákról beszélgettünk:

  – Hogyan hatott a koronavírus járvány a szakmára?
  – Hogyan kezelhetők a folyamatban lévő projektek (tervezés, kivitelezés, beszerzés, munkatársak) otthonról, karanténból?
  – Mi lehet a szakma jövője, hogyan alakulhat át? Mi lesz a kilincsekkel, liftgombokkal, open-office-okkal, közös terekkel, középületekkel?

  Akik a fentiekről megosztották gondolataikat:

  Károlyi Szilvia – senior belsőépítész tervező
  Bányai Norbert – LevelUP Office Design vezető tervezője
  Tóthszabó Tamás – Pyxis Nautica Design & Build tervezője

  no
 • Ingyenes élő webinar építészeknek, lakberendezőknek

  💡💡💡 Online kerekasztal jelenről, jövőről, szakmáról a Luminis szervezésében 0️⃣5️⃣. 2️⃣1️⃣ -én, csütörtökön 16:00 órától.

  ⚠️ A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Maximum 100 fő regisztrációt tudunk fogadni, időrendi sorrendben! ⚠️

  ⬇︎ Regisztrálni az alábbi linken lehet ⬇︎
  http://event.luminis.hu/zoom-live-epiteszeknek-lakberendez…/

  Alig van olyan szakterület, amelyre ne lett volna hatással a koronavírus járvány. Az építész, lakberendező szakmának is szembe kell néznie a megváltozott körülményekkel.
  Egy ingyenes, online programra hívunk, ahol az alábbi témákról beszélgetünk:

  ✔️ Hogyan hatott a koronavírus járvány a szakmára?
  ✔️ Hogyan kezelhetők a folyamatban lévő projektek (tervezés, kivitelezés, beszerzés, munkatársak) otthonról, karanténból?
  ✔️ Mi lehet a szakma jövője, hogyan alakulhat át? Mi lesz a kilincsekkel, liftgombokkal, open-office-okkal, közös terekkel, középületekkel?

  Meghívott vendégek, akik a fenti témákról megosztják gondolataikat:

  🙎‍♀️ Károlyi Szilvia – senior belsőépítész tervező
  🙎‍♂️ Bányai Norbert – LEVEL UP Office Design vezető tervezője
  🧔 Tóthszabó Tamás – Pyxis Nautica design & build tervezője

  ⬇︎ Regisztrálni az alábbi linken lehet ⬇︎
  http://event.luminis.hu/zoom-live-epiteszeknek-lakberendezoknek

  Az ZOOM linket, amelyen keresztül csatlakozhatsz a programhoz, a regisztrációdat visszaigazoló e-mailben küldjük el. Szeretettel várunk!

  Még több szakmai hír és érdekesség Facebook csoportunkban ▶️https://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport/

  ▶️ FB eseményünk itt, ha van kedved csatlakozz! https://www.facebook.com/events/2880881758666566/

  no
 • Kisokos LED szalagokhoz és profilokhoz

  A LED szalagok rendkívül népszerűek a LED-es világításban, kedvező áruknak, egyszerű és sokoldalú felhasználásuknak köszönhetően. Megjelenésükkel olyan területek megvilágítása vált elérhetővé, melyekre korábban sosem gondoltunk volna.

  Amellett, hogy nagy teljesítményüknek köszönhetően már alkalmasak általános világításra is, nagyszerű funkcionális és izgalmas design kiegészítőként szolgálnak, akár pihenésről, akár hangulatteremtésről legyen szó.

  Beépítésüknek szinte csak a képzelet szab határt, segítségükkel újíthatunk fel régi lámpákat; integrálhatunk általános világításra alkalmas vonalfényt mennyezetbe, oldalfalba, padlóba, rejtett hangulatvilágítást stukkóba; építhetünk éjszakai jelző fényt családi ház lépcsőjébe vagy a franciaágy köré; készíthetünk háttérvilágítást TV mögé, fürdőszobai tükörbe, gardrobe szekrénybe, de akár a medence hangulatvilágítását is megoldhatjuk velük.

  LED szalagok kialakítása, szerelése

  A LED szalagok flexibilis kialakításúak, hátoldalukon öntapadós felülettel rendelkeznek. A hőt, mely a működésük során keletkezik, a hátoldaluk felé tudják a legjobban leadni. Különösen igaz ez a szilikonnal borított kültéri típusokra. A hosszú élettartam feltétele, hogy ez a hőelvezetés megfelelő legyen, ezért a ledszalagokat olyan felületre kell rögzíteni, ami jó hőelvezető. Ha közvetlenül olyan anyagra ragasztjuk, mely nem vezeti el a keletkezett hőt (műanyag vagy fa) , akkor a szalagok élettartama jelentősen lecsökken.

  Ezt az élettartam csökkenést elkerülhetjük, ha alumínium profilokat használunk, amiket kifejezetten erre a célra terveztek és gyártanak különböző kialakításban, formában. Használatukkal a világítás esztétikusabbá is tehető. Az új technológiás, nagy teljesítményű szalagoknál dupla rétegű nyákra ültetik a chipeket a jó hővezetésért.

  A szalagok a jelölt részeknél vághatók, az egyes szakaszok a szalag szélességének megfelelő toldóelemekkel, illetve forrasztással kapcsolhatók össze. (A forrasztást bízzuk ebben jártas szakemberre!) A vágási egységek a szalagok típusától függően eltérőek. A 12V-os szalagokat 5cm-enként, a 24V-osokat pedig 10cm-enként lehet vágni, ezt figyelembe kell venni a világítás tervezésénél.

  A szalagok többségére jellemző minimális függőleges hajlítási sugár kb. 3,8cm, vízszintesen nem hajlíthatók. Ha mégis ennél jobban elhajlítjuk vagy szerelés közben véletlenül rálépünk, a nyákra ültetett réz szálak megtörnek, az ellenállások elpattannak és az adott vágási egység vagy nagyobb szakasz nem világít.

  A FLEXLED ROLL típusok kisebb szögben is hajlíthatók, függőleges kb. 1,3cm-es sugárban, vízszintesen pedig kis ívben. Szerelés közben történő meghibásodásra nem vállalnak garanciát a gyártók.

  LED szalagok típusai

  A LED szalagok típusok között, a működtetésükhöz szükséges tartozékok és opcionális kiegészítők tekintetében nagyon széles a választék. Csoportosításuk több szempont szerint történhet:

  1) Színhőmérséklet és szín szerint

  • Egyszínű szalagok

  Választhatunk egy színű meleg fehér (2200-2700k), semleges fehér (3000k-3500k), hideg fehér (4000-9000k), és monochróm-egy színű színes LED szalagot. Ez utóbbi elsősorban az alapszínekben érhető el, mint piros, zöld, kék vagy sárga, de találkozhatunk narancs és pink színnel is.

  • Kelvin control, multicolor (RGB, RGBW) és DMX szalagok

  A Kelvin control LED szalagok tartalmaznak meleg és hideg fehér chipet is, így 2700k-6500k közötti tartományban bármilyen színhőmérsékletű fehéret kitudnak keverni.

  Az RGB LED szalagok lényege, hogy a három alapszínből (piros, zöld, kék) álló chip bármilyen színt képes kikeverni az egymástól függetlenül történő teljesítményáram változtatásával. Viszont a színkeverésből adódóan a fehér fénye nem eléggé egyenletes, ezért fő világításra nem alkalmas, ezt a típust csak dekorációs célra ajánljuk.

  Az RGBW szalagot azért fejlesztették ki, hogy fő világításként is tudjuk használni. Itt a fehér fény már nem kevert szín, hanem a szalag fehér színű chip-et is tartalmaz. Így a fehér szín is jó fényáramot produkál. RGBW szalagok esetén a fehér meleg és hideg fehér is lehet.

  A digitális LED szalag színeit szeletenként lehet beállítani. Ehhez egy címző eszközre, azaz DMX vezérlőre van szükség, ami LED-enként címez, vagyis akár LED-enként lehet különböző színűre állítani.

  2) Feszültség szerint 12V / 24V

  A LED szalagok az alacsony feszültségnek hála biztonságosak és energiatakarékosak.

  Nagyon fontos kérdés, ami tervezéskor felmerül: „Milyen LED szalagot válasszak? Mikor kell 12V-os és mikor 24V-os?” Rövidebb szakaszok kialakításakor, pl. polcvilágítás esetén, mikor egységenként maximum 1-1,5m LED szalagra van szükség, elegendő a 12V-os, minden más esetben, mikor hosszabb szakaszokról beszélünk, használjunk 24V-os rendszert! Hogy miért? Mert azonos teljesítmény mellett, a 12V feszültségű szalag esetén dupla áramerősség folyik át a betáp gerincvezetékén, ami miatt dupla keresztmetszetű vezetékre van szükség, ettől drágább lesz az egész rendszer kiépítése és nehezebb vele dolgozni.

  Másrészről a feszültségesés az adott hosszúságú LED szalag teljesítményével, a betáp feszültségével és a szalagon lévő rézvezető vastagságával (keresztmetszetével) van összefüggésben. Ha itt is azonos teljesítményről beszélünk és pl. 5m LED szalagról akkor 24V esetén fele áramerősség miatt a feszültségesés is lényegesen kevesebb, mint 12V esetén.

  Ez azt jelenti, egyenletesebb lesz a fényerő a 24V-osnál, mert az utolsó LED-ek sem kapnak sokkal kisebb feszültséget, mint az elsők. 12V-os nagyobb teljesítményű szalag esetén ez a fényerősség különbség már észrevehető, tehát halványabb a végénél, mint az elején. Ennek kiküszöbölésére ajánljuk az 5m-es szalagok mindkét végéről való betáplálását. Vagy használjunk ultrahatékony szalagot, aminek rézvezetője extrém vastag és 24Voltos, tehát nincs észrevehető feszültségesés 5 méteren.

  Előnye még a 24V-os szalagnak, nagy rendszerek telepítésénél fele annyi vezérlőt kell beépíteni, amiket áramerősségtől függően kell betervezni. Illetve a tápegységek maximális terhelhetősége is gyakran eltér azonos típuson belül (12V/ 24V). Egy 12V LED Driver kimenő árama max. 10A (teljesítménye=120W), míg a 24V-osé max. 6,25A (teljesítménye=150W)

  Mint látjuk, több érv is a 24V-os rendszer mellett szól.

  3) LED chip típusa, mérete teljesítménye W, fényárama lm, fogyasztása W/m

  A szalagok típusonként más-más LED chippel készülnek (3528, 3014, 2835, 2216, 1808, 5050), ami befolyásolja a teljesítményt és fizikai méretet. Léteznek keskeny, slim szalagok (0,5-0,6cm) és egészen széles 2cm-es, úgynevezett grand szalagok, a leggyakoribbak viszont a 0,8 és 1cm-es változatok. A szélesség fontos paraméter a profil kiválasztásánál!

  Más részről fontos jellemző a szalagon méterenként elhelyezett chipek száma, így megkülönböztetünk 30LED/m, 60LED/m, 120LED/m, 180LED/m, de még 240LED/m-es szalagot is. Mivel a 30LED/m-es LED szalagon a chipek ritkábban helyezkednek el, mint pl. a 60LED/m-esen, ez utóbbi homogénebb fényt ad, ezért a ritkább változatot olyan helyeken alkalmazzuk, ahol a LED szalag közvetlenül nem látszik, mint pl. rejtett vagy indirekt világítás.

  A szalagok méterenkénti teljesítménye 4,5W és 40W között változik és a felhasználási igényeknek megfelelően döntjük el, hova mekkora teljesítmény szükséges.

  4) Felhasználási terület jellege és IP védettség szerint

  Beltéri (IP20) és Kültéri (IP54-IP68) LED szalagok is léteznek.

  Külön kiemelnénk az IP védelem fontosságát: beltérben, például konyhapultnál, vagy fürdőszobai használat esetén nedvesség érheti és ezt a chipek nem bírják, így IP védett LED szalagot kell felszerelni. Az IP védelmet a gyártók eltérő technológiával oldják meg, leggyakoribb a szilikonréteggel ellátott és a nanotechnológiás LED szalagok. A biztonság érdekében itt is lehet alu profilt alkalmaznunk, ami további védelmet nyújt a nedvesség ellen. Ilyen esetben természetesen a tápegységre is oda kell figyelnünk, annak elhelyezésére és védelmére, léteznek erre a célra kifejlesztett IP-s driverek.

  Viszont, ha semmi sem indokolja, feleslegesen ne használjunk nagy IP védettségű LED szalagot, mert nem megfelelő hűtéssel a szalag hamarabb elöregszik és meghibásodhat.

  5) Színvisszaadási index szerint CRI80, CRI90

  A magas színvisszaadási indexű (CRI) szalag az adott tér természetes színeit a legvalósághűbben adja vissza. A CRI>80 értékek jónak, a CRI>90 pedig kiválónak mondhatók.

  LED szalagok működtetése, vezérlése

  Első és legfontosabb alkatrész a tápegység vagy más néven driver, ami működteti a LED szalagot. A szalag és a driver kimeneti feszültségének egyeztetésén és a polaritáson túl figyelnünk kell a tápegység teljesítményére, ami a rákötni kívánt LED szalag összteljesítményénél kb. 20%-kal nagyobb működtetőt jelent, ez a tartalék biztosítja a folyamatos és egyenletes működést, mivel a LED tápegységeket max. 80-85%-ig ajánlott terhelni.

  Például, ha veszünk egy 9,6W/m teljesítményű LED szalagot, amit megszorzunk a hosszal (4m), ennek eredményeként megkapjuk, hogy 38,4W a szalag összteljesítménye, amihez egy 50W körüli drivert kell választanunk.

  Driverből is létezik IP védett kivitel, azokhoz a munkákhoz, ahol IP védett szalagot használunk.

  Ki/Be kapcsolásuk a beépítés jellegétől függően történhet fali kapcsolóval, mozgásérzékelővel, különféle szenzorral, ajtónyitás érzékelővel, távirányítóval vagy akár okostelefonnal vagy táblagéppel.

   A LED szalagokat dimmelhetjük (fényerőszabályozhatjuk) is.

  A vezérlő egység lehet fali egység vagy távirányítós (infra vagy rádiófrekvenciás). Ez teljesítményben egyenértékű kell legyen a tápegységével. Ha a rendszer a vezérlő teljesítményénél nagyobb teljesítményű, akkor jelerősítőre van szükség.  A jelerősítőt külön tápegységgel meg kell táplálni (akkorával, amekkora a névleges teljesítménye). A LED szalag vezérlőket a tápegység és a LED szalag közzé kötjük.

  A jelerősítők alkalmazásával bármilyen hosszú rendszereket kiépíthetünk. Nagy rendszereknél az az ideális, ha minden szalaghoz tartozik egy jelerősítő és a vezérlő csak a jelerősítőket vezérli. A jelerősítőket be kell táplálnunk külön tápegységgel.

  A jelerősítők használatával a nagy tápegységek ventilátoros hűtésének zavaró hangja is kiküszöbölhető, pl egy csendes nappaliban. Az erősítőre kötünk 10 fm szalagot és a másik felét pedig a vezérlőre. Így biztosítható a csendes működés. Ezt a rendszer felépítést bármeddig toldhatjuk egy jelerősítő és egy tápegység segítségével.

  20 fm-es vezérlőjel továbbítás esetén javasolt a 2,5 m² keresztmetszetű vezetőérrel ellátott vezeték alkalmazása.

  Az okos lámpatestek hasonló elven működnek. Itt már minden esetben telefonos vezérlést is alkalmazhatunk.

  Aluminium profilok

  A profilokra, ahogy azt már előzőekben is említettük, azért van szükség, hogy a LED szalagok által termelt hőt elvezessék, illetve megvédik a szalagot a portól és nagyrészt a párától is, ezzel növelve a szalagok élettartamát. Másrészről esztétikus kialakítást kölcsönöz a LED szalagnak. A választék hatalmas, ahány gyártó annyi féle, méretben, kialakításban, funkcióban, stb., így elég nagy a szórás minőségben is.

  Gyártótól függően 1, 2 és 3m-es szálakban kaphatók, egyedi méretre és akár gérbe is vághatók. Leggyakrabban matt alu, eloxált alu, fehér és fekete színekben érhető el, de igény szerint, külön eljárással, akár szinterezni is lehet bármilyen színre. Néhány típusból önálló lámpatestet is ki lehet alakítani. Szóval itt is elmondható, csak a képzelet (és a kivitelező) szab határt, mit és hogyan szeretnénk megvalósítani.

  A profilokat beépítésüktől függően a következő csoportokba soroljuk:

  1. felületre szerelhető profilok, oldalfalra, mennyezetre vagy akár nagyobb méretekben, önálló lámpatestként függeszthetők is és elfér bennük a driver.
  2. felületbe süllyeszthető profilokat elhelyezhetjük gipszkartonban, bútorba vagy a fal síkjába marva, belesimul a környezetébe, ugyanakkor a perem nélküli eleganciát kölcsönöz, amit akár fugaközbe is építhetünk. Az aszimmetrikus változatokat oldalfalba építik és a járófelületet világítja meg. Lépésálló, járófelületbe építhető típus is létezik.
  3. a sarok profilok például konyhaszekrény felső eleme alá, pultvilágító jelleggel igen közkedveltek, mivel a konyhában mindig jól jön a nagy fényerő. A konyhapultba, bárpultba szerelt vonalfény szép és hangulatos és kitűnő választás a magas fény eléréséhez.
  4. speciális profilok, mint pl. a henger forma, önálló függesztett lámpaként vagy gardrobe-ba fogas tartóként is funkcionálhat, élvilágító profilokkal megvilágíthatunk üvegpolcot, térelválasztót, üvegasztalt, amelyek nemcsak feldobják a környezetet megjelenésükkel, de kiemelik a rajta lévő tárgyakat is, vagy egy az üvegfelületbe mart motívumot. Egyre több épületben kap világítást a lépcső, mely sötétben is jól mutat. A lépcsőbe szerelt vonalfény lépésálló, de lehet a lépcső vagy a korlát élébe is építeni.

  Kiegészítők

  Ejtsünk pár szót a profilok kiegészítőiről, mint pl. a fedelek vagy más néven diffúzorok, amiből kapunk víztisztát, matt átlátszót, illetve opált, vagy prizmásat, ami meghatározott szögben szórja a fényt, gyártóktól függően ezeknek több változatát, is. Ezen túl bizonyos profilokhoz tudunk vásárolni sarok elemet, ami esztétikusabbá  teszi a LED szalag 90°-os elfordítását, aztán tudjuk a profilokat toldani, klipszekkel rögzíteni és profil kapcsolóval, a benne elhelyezett LED szalagot kapcsolni is.

  Mint látjuk rengeteg lehetőséget rejt számunkra a LED szalagok és profilok hatalmas választéka. Ezeket a lehetőségeket a lámpa gyártók is kihasználják és integrált LED-es lámpatesteket gyártanak, ami azt jelenti a fényforrásuk nem cserélhető, vagy csak a gyártó által. Az ilyen típusú lámpatestekbe a LED szalagokhoz hasonlító LED pálcákat, vagy  modulokat építenek, ami a LED szalagok továbbfejlesztett változatai, de ezekről majd egy következő alkalommal beszélünk.

  Felmerülő kérdésekkel keressetek minket bizalommal!

  Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no
 • Mit kell tudni a sínes rendszerekről?

  Sínes rendszerek esetén egy tetszőleges hosszúságú és alakú sínt helyezünk el a mennyezeten, mely egyetlen ponton csatlakozik csak a mennyezeten elhelyezett elektromos kiálláshoz.

  Az áramot a sín belsejében elhelyezett réz érpár vezeti. Belül szigeteletlen réz szálak futnak, erre csatlakozik a lámpák adaptere, így tud áramot átvenni. Magán a sínen bárhol elhelyezhetjük a sínrendszerhez illeszkedő lámpatestet.

  A sínes világítási rendszerek előnyei

  A sínes világítási rendszerek két legnagyobb előnye abban rejlik, hogy könnyen variálhatóak, illetve hogy egyetlen bekötési ponttal egy egész rendszert irányíthatunk.

  1. Variálhatóság

  Egyes helyiségek évente akár többször is átrendezésre kerülhetnek: fokozottan igaz ez egy irodában vagy kiállító térben, de ugyan így előfordulhat egy nappali vagy étkező esetén is. Ilyenkor jól jön, ha egy lámpatest nem fix helyen van, hanem egy mozdulattal áthelyezhető.

  A lámpatestek elhelyezkedése tetszés szerint változtatható a sínen, igény szerint forgathatjuk, billenthetjük, de akár bővíthetjük vagy csökkenthetjük számukat a későbbiekben, igazodva a megváltozott enteriőrhöz. Függesztett lámpatestek is elhelyezhetők a sínre, asztalok, pultok megvilágításához

  2. Egypontos csatlakozás

  Az egy bekötési pont előnye akkor mutatkozik meg, amikor nem akarjuk vagy tudjuk a teljes elektromos rendszert átalakítani, a mennyezetet megvésni. Ilyenkor a meglévő elektromos kiállással kell megoldani az esetleg teljesen új világítási kiosztást, ezt a problémát pedig könnyen áthidalhatjuk egy sínrendszerrel.

  Felhasználási területei az üzletek, bemutatótermek, irodák, galériák, múzeumok világításától a lakások kiemelő és általános világításáig terjed.

  A sínes rendszerek fajtái

  A sokféle sínes megoldást több módon is katerorizálhatjuk, így könnyebb leszűkíteni a választási lehetőségeket:

  1. beépíthetőségük alapján
  2. feszültség alapján
  3. fázisok száma szerint

  1. Beépíthetőségük alapján választhatunk felületre szerelt, mennyezetbe süllyesztett, függesztett vagy sodronyos verziót is.

  • A sínes lámpa rendszerek többsége felületre szerelhető. Bármilyen sík felületre felrakhatók a megfelelő rögzítéstechnika alkalmazásával.
  • Gipszkarton álmennyezetek esetében választhatunk besüllyesztett sínt is. Ekkor látványra csak egy vékony hornyot látunk, azonban a variálhatóságot továbbra is élvezhetjük. (azonban később a sín eltávolítása, bővítése csak a mennyezet bontásával lehetséges)
  • Bizonyos sínes rendszereket merev függesztő pálcával vagy sodronyos függesztékkel mennyezetről be is tudjuk függeszteni.
  • A sodronyos rendszer alapja egy speciális, kifeszített szigetelt sodrony melyben 12V-os egyenáramú feszültség van. A sodronyos rendszer előnye, hogy nem szükséges mennyezethez rögzíteni, így bonyolultabb tetőformák vagy nagy belmagasság esetén is jól alkalmazhatók.

  2. ERŐS- ÉS GYENGEÁRAMÚ LÁMPA SÍNEK

  A használat feszültség szempontjából erősáramú (230V-os feszültségű) és törpefeszültségű (transzformátorral a hálózati feszültséget 12V vagy 24V-os feszültséggé alakító) síneket különböztetünk meg.

  3. EGY-, KETTŐ ÉS HÁROMFÁZISÚ SÍNES VILÁGÍTÁSI RENDSZEREK

  A fázisok száma a kapcsolható áramkörök számát határozza meg. 1, 2 illetve 3 fázisú sínek elérhetőek.

  Az egyfázisú sínek egy áramkörrel rendelkeznek, azaz minden lámpatest egyszerre kapcsolódik fel és le. A többfázisú síneknél lehetőség van 2 illetve 3 kapcsolt áramkört külön kapcsolni. Ilyenkor egy sínhez több villanykapcsoló tartozik.

  Egy három fázisú sínnel például meg lehet oldani, hogy a mennyezet egy pontján betáplálva a sínt a nappali-étkezőn körbevezetjük, és az egyik kapcsoló pl egy fali spotot, a másik az étkező feletti lámpát, a harmadik a kanapé feletti világítást kapcsolja.

  És most lássuk az egyes sín típusokat

  1 áramkörös (1fázisú) sínes rendszer

  230V-os egyfázisú sínrendszer, mely létezik falon kívül szerelhető vagy mennyezetről függeszthető és süllyesztett verzióban is. A sínes rendszeren elhelyezett lámpatestek egy áramkörre vannak kötve, egyszerre kapcsolhatók, szabályozhatók. Formavilágában hasonló, csak vékonyabb megjelenésű mint a 3 fázisú sínrendszer. Kínálatunkban megtalálható 2m-es sínes szett 3db lámpatesttel, kifejezetten lakóssági felhasználásra.


  3 áramkörös (3 fázisú) sínes rendszer

  230V-os feszültésű háromfázisú sínrendszer. Ugyanazon a sínes rendszeren elhelyezett lámpatestekből 3 világítási kör alakítható ki és körönként külön-külön kapcsolhatók, szabályozhatók.

  Kínálatunkban megtalálható két formavilágú 3fázisú sínes rendszer tartozékai (a népszerű EUTRAC és a keskenyebb formavilágú S TRACK), amik egymással nem kompatibilisek, de az EUSTANDARD kialakításuk miatt minden kínálatunkban megtalálható 3fázisú lámpatest mindkét rendszerre felszerelhető.


  D-Track – 2 áramkörös (2fázisú) sínes rendszer

  230V-os 2 fázisú rendszer. Nagyon dekoratív megjelenésű, vékony profilú, a sín nyílása alumínium borítással fedhető le, ettől kap igazán kompakt és modern megjelenést az egész rendszer. Felületre szerelhető vagy felületről függeszthető.


  Easytec design sínes rendszer

  Egyfázisú, 230V-os, falon kívül szerelhető sínrendszer.
  Az egyik legelegánsabb megjelenésű sínrendszer a piacon. Dekoratív, modern, aprólékos kidolgozással. Különlegessége, hogy a sínek speciális szerszámmal ívre hajlíthatók


  Sodronyos rendszer

  Törpefeszültségű, 12V-os rendszer. Az SLV TENSEO egy prémium kategóriás, rendkívül esztétikus megjelenésű sodronyos lámparendszer Két szemközti fal között kifeszíthető a sodrony, ezáltal megoldható a világítás pl. olyan nagy belmagasságú helyiségeknél, ahol nem tudnak, vagy kevés helyen lehet a mennyezetre rögzíteni.


  Vitrin sín

  Egyfázisú, törpefeszültségű 12V-os sínres lámparendszer. Kompakt megoldás vitrinek megvilágítására, ahol a kis méret jelentős fénnyel párosul

  Az SLV GLU-TRAX és M-TRACK speciálisan vitrinek világítására kifejlesztett sínrendszerek. Az M-TRACK esetén a lámpatestek nem mechanikusan, hanem mágnesesen csatlakoznak.


  Mágneses sínrendszer

  230V-os rendszer. A lámpatestek egy mozdulattal felhelyezhetők és eltávolíthatók a rendszerről. A 30°-os lencsés, a káprázásmentes és prizmás egységek a sín síkjába -, álmennyezeti kivitelezésnél a mennyezet síkjába simulnak, ezáltal nagyon dekoratív és igényes megjelenést eredményeznek.

  
  
  
  
  

  Kompatibilitás

  Fontos kiemelni, a sínes lámpatestek csatlakozói többféle szabványban léteznek. Az egyes rendszerek elemei csak akkor kompatibilisek más gyártók termékeivel (vagy azonos gyártó másik típusú sínrendszerével), ha azonos szabványú csatlakozóval rendelkeznek.

  Csatlakozz szakmai csoportunkhoz a facebookon!

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no
 • ETC fénypultok Magyarországon

  Az ETC az 1975-ös alapítása óta eltelt 45 évben nemzetközileg vezetővé nőtte ki magát a rendezvény világításban. A fényvezérlő pultoktól és modern világítási rendszerektől a fényvetőkig az ETC innovatív termékeket kínál a színházak, TV stúdiók és építészet számára. Fényvezérlő pultjaival (a Luminis Kft közvetítésével) számos helyen találkozhatunk már Magyarországon is.

  Békésszentandrás

  Békésszentrandrási Körös Művelődési Ház és Könyvtár (Békésszentandrás, István király u 16, 5561): ColorSource 20

  Budapest

  AMC Central Europe (Budapest, Lomb u. 23-27, 1139): Congo Jr.
  Artus (Budapest, Sztregova u. 7, 1116): Element
  Átrium Színház (Budapest, Margit körút 55, 1024): Congo Kid
  ATV (Budapest, Kőrösi Csoma Sándor út 31, 1102): Ion Xe, SmartFade
  Centrál Színház (Budapest, Révay u. 18, 1065): Eos, Ion Xe, Nomad Puck
  Déryné (Budapest, Reitter Ferenc utca, 1135): Ion Xe 20, Element 2
  Fény-Design (Budapest, Hegyes u., 1118): Ion, Element, SmartFade
  Fortuna Stúdió (Budapest, Szentmihályi út 131, 1152): Ion Xe, Nomad Puck
  HírTV (Budapest, Angol u. 65-69, 1149): Congo Jr.
  Jóban-Rosszban (Budapest, Csillagvirág u., 1106): Element 2
  KOMA Bázis (Budapest, Molnár Viktor u. 21, 1158): Congo Kid
  LifeTV (Budapest, Lajos u., 1036): Ion Xe
  Lux-Mix (Budapest, Róna u. 174, 1145): Ion Xe 20, ColorSource 40, SmartFade
  Magyarországi Szerb Színház (Budapest, Nagymező u. 49, 1065): ColorSource 40
  MKUK (1147 Budapest, Telepes utca 72-74.): Ion Xe
  MOME (Budapest, Zugligeti út 9, 1121): Element, ColorSource 40
  M-RTL (Budapest, Nagytétényi út 29, 1222): Ion Xe, SmartFade
  MTVA (Budapest, Kunigunda útja 64, 1037): Ion Xe, SmartFade
  Nemzeti Színház (Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095): Eos Titanium, Gio, Ion Xe, Element
  Örkény Színház (Budapest, Madách Imre tér 6, 1075): Congo Jr., Congo Kid
  Pesti Srácok Stúdió (Budapest, Márvány utca 17, 1012): ColorSource 20
  Pesti Színház (Budapest, Váci u. 9, 1052) Ion, Nomad
  Trafó (Budapest, Liliom u. 41, 1094): Congo Kid
  Turay Ida Színház (Budapest, Kálvária tér 6, 1089): Congo Kid
  TV2 (Budapest, Róna u. 174, 1145): Congo Jr.
  Two M en’s Show (Budapest, Róna u. 174, 1145): ColorSource 40, SmartFade
  Újpest Színház (Budapest, István út 17-19, 1042): Congo Kid
  Újszínház (Budapest, Paulay Ede u. 35, 1061): Gio
  Várkert Bazár (Budapest, Ybl Miklós tér 2-6, 1013): Gio
  Vígszínház (Budapest, Szent István krt. 14, 1137): Eos Titanium, Gio @5, Ion Xe


  Budaörs

  Budaörsi Latinovits Színház (Budaörs, Szabadság út 26, 2040): ColorSource 20


  Békéscsaba

  Békéscsabai Napsugár Bábszínház (Békéscsaba, Andrássy út 1-3, 5600): ColorSource 20


  Cegléd

  Kossuth Művelődési Központ (Cegléd, Kossuth tér 5/a, 2700): Congo Kid

  Dombóvár


  Dombóvári Művelődési Ház (Dombóvár, Hunyadi tér 25, 7200): ColorSource 20 AV

  Dunaújváros


  Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros, Bartók Béla tér 1, 2400): Congo Kid

  Eger


  Gárdonyi Géza Színház (Eger, Hatvani kapu tér 4, 3300): Congo Jr., Nomad
  Harlekin Bábszínház (Eger, Bartók Béla tér 6, 3300): Congo Kid

  Fertőd


  Fertődi Kastély (Fertőd, Joseph Haydn u. 2, 9431): Congo Jr.

  Gödöllő


  Hit Gyülekezete (Gödöllő, Horgásztó u. 10, 2100) Element 2

  Gyula


  Erkel Ferenc Művelődési Központ (Gyula, Béke sgrt. 35, 5700): Congo Kid

  Kápolnásnyék


  Vörösmarty Mihály Szabadtéri (Kápolnásnyék, Vörösmarty u. 31, 2475) ColorSource 40 AV

  Kaposvár


  Kaposvári Egyetem (Kaposvár, Guba Sándor u. 40, 7400): Element
  BábSzínTér (Kaposvár, Fő u. 67, 7400): ColorSource 40 AV

  Kecskemét


  Hírös Agóra (Kecskemét, Deák Ferenc tér 1, 6000): Congo Jr.

  Keszthely


  Goldmark Károly Művelődési Központ (Keszthely, Kossuth Lajos u. 28, 8360): Ion Xe

  Miskolc


  Miskolc Nemzeti Színház (Miskolc, Déryné u. 1, 3525): Ion XE
  Csodamalom bábszínház (Miskolc, Kossuth Lajos utca 11, 3525): Congo Jr.

  Nagykovácsi


  American International School of Budapest (Nagykovácsi, Nagykovácsi utca 12, 2094): Element

  Pécs


  Pécsi Harmadik Színház (Pécs, Hajnóczy út 41, 7633): Congo Jr.
  Zsolnay Negyed E78 (Pécs, Felsővámház u. 52, 7626): Congo Kid
  Pécsi Balett (Pécs, Major u. 21, 7626): Congo Jr.
  Bóbita Bábszínház (Pécs, Felsővámház u. 50, 7626): Ion Xe
  Pécsi Horvát Színház (Pécs, Anna u. 17, 7621): ColorSource 40

  Székesfehérvár


  Vörösmarty Színház (Székesfehérvár, Fő u. 8, 8000): Gio, Ion Xe
  Fehérvár TV (Székesfehérvár, Szent Vendel u. 17/A, 8000): Nomad

  Salgótarján


  József Attila Művelődési Központ (Salgótarján, Főtér 5, 3100): Congo Jr.

  Szombathely


  Bartók Terem (Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 3, 9700): ColorSource 20

  Szolnok


  Szigligeti Színház (Szolnok, Táncsics Mihály u. 20, 5000): Congo Jr.

  Taksony


  ÚJ! Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár (Taksony, Fő út 89, 2335): ColorSource 20

  Vác


  Váci Dunakanyar Színház (Vác, Dr. Csányi László krt. 58, 2600): Element

  Veszprém


  Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér (Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2, 8200): Congo Kid
  Agóra Veszprém Városi Központ (Veszprém, Táborállás tér 1, 8200): Ion

  no
 • design

  Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay terem

  Kivitelező és tervező: VECO Kft.

  A Zsolnay terem a Radisson Blu Béke Hotel Budapest 100 fős rendezvényterme, mely céges rendezvényeknek, konferenciáknak, családi eseményeknek ad helyet.A terem mennyezeti világításához a klasszikus csillárok kiegészítésekként SLV lámpákat, valamint megfelelő megjelenéssel és fényerővel rendelkező egyes és kettes süllyesztett LED spotokat ajánlottunk. Így a terem fő látványelemét, a hangsúlyos csillárokat kiegészítve de a terem többféle funkciójának megfelelő világítás hozható létre.

  https://www.danubiushotels.com/hu/szallodak-budapest/radisson-blu-beke-hotel

  no