Hírek & Tudásbázis

 • design

  Pálinka Museum Shop Bar

  Partnerünk, a WYN.design álmodta meg a budapesti Király utcában található Pálinka Museum Shop Bar belső tereit. A tervezőkkel együttműködve segítettünk kiválasztani a megfelelő fényforrásokat, hogy a helyiség hangulatához illő fényerőt és színhőmérsékletet érhessünk el. Így lett tökéletes az összhatás!

  Világítás szempontjából a kihívást a három, eltérő funkcióval rendelkező tér jelentette (Bár, interaktív kiállítás és bolt), amelyeket az egységes stílus köt össze.

  A belső terek fő koncepciója a kontrasztra épült: a régi pince falai az idős téglákkal, melyek éles ellentétben állnak a minimalista kiállítási installációkkal, melyekre a világítás még jobban ráerősít.
  A réz felületek, melyek a SLV Light Eye réz függesztett lámpatestek is képviselnek direkt utalások a desztillálók klasszikus kinézetére és anyagára.
  A döntött installációk egyben utalnak a megdöntött pálinkáspohárra, mely a logoban is szerepel, illetve a pálinkát fogyasztó kissé spicces világ érzékelésére is 🙂

  Felhasznált lámpák: SLV 3 fázisú sínrendszer, SLV Light Eye réz függesztett lámpa, SLV DEBASTO sínes lámpa, SLV BIMA fekete lámpatest, SLV KALU TRACK és SLV AR111 LED fényforrás, SLV NEW TRIA SET fehér mennyezeti süllyesztett LED spot, SLV PLASTRA LED mennyezeti lámpa Philips GU10 LED fényforrással, SLV STIX LED fali olvasólámpa, SLV CARISO LED fali lámpa, SLV ALTRA DICE fali lámpa Philips GU10 LED fényforrással.

  https://www.behance.net/gallery/74337705/Palinka-Museum-Shop-Bar
  https://www.wyn.design

  Fotók: Antal László

  no
 • Hogy is van ez? Mit is jelent az IP védelem?

  A fenti téma a lakossági szektorban sokszor félreértésekre ad okot. Még a lakberendezők, építész ill. belsőépítész tervezők körében is bizonytalan néha a jelölés értelmezése, ezért szükségesnek érezzük a téma átbeszélését és megértését.

  Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.


  A műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) – jelen esetben a lámpatestház – környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód)”, nemzetközileg az IEC 60529 szabvány írja le. A védettség mértékét gyakorlati vizsgálatokkal minősítik.

  Az IP kód első számjegye a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. Utóbbit jelen cikkünk nem tárgyalja. A magasabb szám minden esetben magasabb védettségi szintet jelent pl. IP55 A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik.

  IP Rating Chart Penglight

  Mindazokon a helyeken, ahol magas a páratartalom, azaz nedves vagy időszakosan nedves a környezet, különösen nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra. A nedves helységek általában ipari jellegűek, bennünket inkább a lakásokban előforduló időszakosan nedves helységek pl. fürdőszobák, mosókonyhák ill. külterek, garázsok és előtetők érintenek.

  Mind közül biztonságtechnikai szempontból a fürdőszobák a leghúsbavágóbbak. Mivel itt magas a páratartalom, célszerűen ne csak a könnyű szerelhetőséget vegyük figyelembe, hanem a lámpatest és a búra anyagát, felületkezelését. Keressük inkább a jobb minőségű, sokszor magasabb árfekvésű lámpákat, hiszen a közmondás itt is igaz, „Olcsó húsnak híg a leve”.

  A fürdőszobában biztonságtechnikai szempontból, a rizikós területek zónákra vannak felosztva az alábbiak szerint

  Zóna 0 

  Magába foglalja a fürdőkád, zuhanytálca belsejét – példa: vízalatti megvilágítás. Az ilyen esetekben csak alacsony feszültségű világítótesteket alkalmazhatunk, maximálisan 12 V, amelyek felszerelhetők a kád belső részéhez. Ezeknek a típusú világítótesteknek, legalább az IP X7-es védettségi osztályba kell tartozniuk.

  Zóna 1 

  Magába foglalja a falakat, mennyezetet a kád és a zuhanykabin felett a zuhanyrózsa magasságáig, vagy minimum 225 cm talajtól számított magasságig. A világítótesteknek legalább az IP X5-ös védettségnek kell megfelelniük (fröccsenő víz ellen védett). Ezekre a helyekre megengedett a  különböző elektromos berendezések telepítése (vízmelegítők, fűtött kádak, világítótestek).

  Zóna 2 

  Magába foglalja az 1-es zóna körüli falakat a talajtól számított 3 m magasságig és 60 cm horizontális irányban. A világítótesteknek legalább az IP X4-es védettségnek kell megfelelniük, beleértve a mosdó feletti világítótesteket is. Ezekre a helyekre felszerelhetőek a különböző lámpák, ventilátorok, vízmelegítők, zuhanyszivattyúk és a fűtött kád tartozékai.  

  Zóna 3  

  Ebben a zónában megengedett a 230 V feszültségű, önkioldós biztonsági kapcsolóval ellátott konnektorok felszerelése. Minden esetben szükséges az áramvédő kapcsoló (FI relé) 30 mA-nél nem magasabb érzékenységű beiktatása. Ezekre a helyekre felszerelhetők az  IP 20-as védettségű világítótestek.

  Ha további kérdéseid vannak vagy szeretnél több szakmai anyaggal találkozni, csatlakozz Világítástechnika&Design csoportunkhoz a facebookon. Lakberendezők, belsőépítészek szakmai fóruma – minden, ami világítással kapcsolatos.

  thttps://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport

  no
 • Ethernetes világítástechnikai ismeretek

   Kedves partnerünk! Képezd magad home office-ban!


  Szeretettel meghívunk a következő online bemutatónkra, melynek témája az ethernetes világítástechnikai alapismeretek. Két napon kerül lebonyolításra, az alábbi időpontokban és tematika szerint:

  ➡️ I./1. ( 2020. május 04., 14:00 ( hétfő )
  DMX512 alapismeretek. DMX az ethernet hálózaton. Fizikai és ethernet rendszerek összehasonlítása. Ethernet alapú DMX protokollok.
  – visszajelzések a DMX hálózaton (RDM)
  – ethernetes hálózat komponensei
  – hálózati kábelezés


  ➡️ I./2. ( 2020. május 05., 14:00 ( kedd )
  – hálózati címzés
  – adat átviteli módok
  – gyakorlat rész (net3 koncert, gateway, aip, rdm sacn view)

  Hol?
  ➡️ http://event.luminis.hu


  A webinar ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

  no
 • SLV black friday

  Minden SLV termék 35% kedvezménnyel MÁJUS 07-10. között!

  💡💡💡 SLV design lámpák 35% kedvezménnyel! 💡💡💡BLACK WEEKEND akció CSAK NÉHÁNY NAPIG 🗓️ MÁJUS 07-10. között leadott rendelésekre 🗓️ A termékeket katalógusainkban találja!
  2020 fő katalógus lapozó: 🖥️ http://www.bigwhite.hu 🖥️
  2020 tavaszi magazin lapozó :
  🖥️https://www.luminis.hu/2020/04/slv-tavaszi-magazin 🖥️
  2-3 munkanapos szállítás, 98% rendelkezésre állás, 5 év garancia!

  A német SLV stílusos designlámpák gyors szállítással elérhetőek, legyen szó akár otthoni vagy irodai világításról! ℹ️ Információk, ajánlatkérés és rendelés leadás:
  👉 E-mailen: bigwhite@luminis.hu
  👉 Telefonon: +3630/3620412

  SLV design lámpák 35% kedvezménnyel! 💡💡💡 CSAK MÁJUS 07-10 között!
  A gyártó oldala: www.slv.cloud / Hivatalos magyarországi disztribútor a Luminis Kft.

  no
 • Amit a fényforrásokról tudni érdemes

  Fényforrásnak nevezünk minden olyan eszközt, amely fényt kelt. Szemünk az elektromágneses sugárzás 380 és 780 nm közötti hullámhosszúságú tartományát érzékeli látható fényként. A fényforrásokat működési mechanizmusuktól függően 3 csoportba soroljuk

  A fényforrások csoportosítása

  1. Hőmérsékleti sugárzók

  Az 1800-as évek elejétől napjainkig használatban vannak az ún. hőmérsékleti sugárzók, amelyekben működésük során egy izzószál kerül felmelegítésre, egészen addig, amíg az általa kibocsájtott sugárzás a látható tartományban is jelentkezik. Viszont ez alig néhány százaléka a teljes kibocsájtott sugárzásnak. A fennmaradó tetemes rész hőként jelentkezik. Ezért a fényhasznosítása (Fényáram/felvett teljesítmény [lm/W]) nagyon gyenge.

  Így bár spektrumuk teljes, de a leggazdaságtalanabbak. Ide sorolhatók az ívlámpák, a hagyományos izzólámpák és halogén izzók.

  A hagyományos izzókban a vezető szál szinte mindig volfrámszál, mely semleges gázban vagy vákuumban van. Az Európai Unió energiaosztályozási rendszere a gazdaságtalan minősítése miatt fokozatosan szüntette meg teljesítménytől függően az izzólámpák gyártását.

  A döntést az indokolta, hogy az izzólámpák élettartama nagyon alacsony, üzemidejük átlagosan 800-1000 óra közé esik, a fényhasznosítása pedig kb. 15-20 Lumen / Watt.

  A használatuk új létesítményeknél nem engedélyezett, azaz tiltólistás. A régi már működő létesítményeknél nem kötelező a cseréjük.

  A halogén lámpa felépítését tekintve hasonló a hagyományos izzókhoz, a jelentős különbség a burán belüli gáz, melynek segítségével az izzószálból távozó oldott wolfram képes visszaépülni, így nem történik meg a szálszakadás olyan rövid idő alatt. Valamivel jobb a fényhasznosítása, mint a hagyományos izzónak, így a forgalomból kivont hagyományos izzóknak ez a jelenlegi legolcsóbb kiváltója. 

  2. Gázkisülő lámpák

  A hőmérsékleti sugárzók rossz hatásfokával szemben megoldást kínálnak a gázkisülő lámpák. Ezekben kis vagy nagynyomású nemesgáz-, illetve higanygőz-gerjesztéssel állítják elő a sugárzást, rendszerint ultraibolya-sugárzást, amit a búra falra felvitt fénypor segítségével alakítanak látható fénnyé.

  Jellegzetességük, hogy a kibocsátott fény spektruma nem folytonos, hanem vonalakból áll. Ide sorolhatók a fénycsövek, kompakt fénycsövek, valamint a nagynyomású nátrium, fémhalogén és xenonlámpák (utóbbiak inkább az ipari és közvilágításban használatosak)

  3. Félvezetős fényforrások, LEDek

  Napjainkban kiváló fényhasznosításuknak köszönhetően nyert teret a szilárdtest világítás, vagy köznapi nevén LED, amely félvezető anyagból készült fényforrás. A LED szó az angol Light-Emitting Diode (=fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A kisugárzott fény egy kis hullámhossz tartományra korlátozódik, s dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, adalékaitól függ. A technológia nagy előnye, a nagyon alacsony teljesítmény felvétel. Napjainkban rendkívül gyorsan fejlődő terület a LED gyártás, így folyamatosan javul a fényhasznosításuk, és implementációjuk bizonyos területekre.

  Fényforrások és energia takarékosság

  Sokan a különböző fényforrások vásárlásakor az „energiatakarékos égőt” nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják. Érdemes tudni, hogy a fényforrásoknak is van egy komplett, EU-s energiacímke rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, például a hűtőknek, vagy a mosógépeknek. Az EU-s energiacímkét kötelező feltüntetni a csomagoláson.

  A csomagolásnak tartalmaznia kell a márkanevet, a modell típusát, energiafogyasztás össze-hasonlítva az azonos kategóriába tartozó termékekkel, valamint a termék élettartamát, illetőleg a leadott fényáramot lumenben.

  Ezen kívül helyet kap a kategóriás besorolás. A kompakt fénycsövek általában „A” (legjobb) vagy „B”, a halogének „C” és „D”, a régi izzók pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak. A LED fényforrásokra még nem született egységes osztályozási stratégia.

  Láttad már a lakberendezőknek, belsőépítészeknek létrehozott szakmai csoportunkat a facebookon? Csatlakozz, oszd meg véleményedet, referenciáidat, kérdezz tervező szakemberünktől, olvass szakmai cikkeket. Várunk!

  https://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport/

  no
 • Emberközpontú világítás és a cirkadián ritmus

  A Human Centric Lighting (HCL), azaz az emberközpontú világítás koncepciója szerint a mesterséges fényforrások színhőmérsékletét a napfény szabályos napi váltakozásához, egyúttal az emberi cirkadián ritmushoz kell igazítani a fizikai és pszichés egészségünk érdekében.

  Mi az a cirkadián ritmus?

  A cirkadián ritmus, vagyis a „napi biológiai óra“ a szervezetünkben zajló fizikai, mentális és viselkedésbeli változásokat jelöli. Saját belső, időmérő rendszerünk vezérli, amely elsősorban a fényre és a sötétségre, tehát a napfény 24 óra alatt megfigyelhető változásaira reagál. 
  Ezek a ritmusok befolyásolhatják az alvás / ébrenlét ciklusokat, a hormontermelést a testhőmérsékletet, a vérnyomást és több fontos testi funkciót. A rendellenes cirkadián ritmust kapcsolatba hozták az elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval és számos fizikai és mentális betegséggel.

  Színhőmérséklet és cirkadián ritmus

  Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a napfény a kora reggeli órákban alacsonyabb kelvin értékű, azaz melegebb színhőmérsékletű. A délelőtti órákban a kelvin érték és a fény intenzitása is emelkedik, amelyre a szervezetünk magasabb éberségi szinttel reagál. Mindez a délután során folyamatosan mérséklődik, majd a délutáni órákban tapasztalható alacsonyabb fényerősség és a melegebb színhőmérséklet előkészíti az éjszakai alvást.

  A színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek. Minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál “kékebb”, minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál “vörösebb” lesz a színe. 

  HCL kontra mesterséges megvilágítás

  Az intelligens, vezérelhető világítási rendszerek és fényforrások korában szakítanunk kell az elavult gyakorlattal, amely az otthonok és munkahelyek világításakor kizárólag annak teljesítményére koncentrált. Tudományos kutatások alátámasztják, hogy ha egy adott helyiségben végzett tevékenység (munkahely, hálószoba, nappali stb.), összhangban van a fény cirkadián ritmusnak megfelelő színhőmérsékletével, úgy nagy mértékben javítható az éberség, a koncentrációs képesség, a hangulat és a közérzet.

  Fényforrások színhőmérséklete

  A színhőmérséklet mértékegysége a kelvin, jele K. 

  A gyártók a csomagoláson kelvinben jelölik az adott fényforrás színhőmérsékletét, amelyet három csoportba sorolhatunk: meleg fényű (2700-3000 K), semleges fényű (3500-4100K) és hideg fehér fényű (5000-6500 K). 

  Okos világítási rendszerekkel a napszaknak, az adott helyiségben végzett tevékenységnek, valamint a hangulatunknak megfelelően állíthatjuk a fényforrások fényerejét, színhőmérsékletét. 

  no
 • Tervezői eszközök az SLV termékekhez

  A professzionális világítástervezés már hosszú ideje életünk része. Az SLV különböző szoftver gyártókkal együttműködve mindig arra törekedett, hogy minél több platformon felhasználhatóak legyenek a lámpatestek tervezéskor.

  A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a gyártó most elérhetővé tette közel 500 termékéhez a 3D modelleket. Illetve az SLV plugin segítségével letölthetőek a DIALux-hoz és a Relux-hoz is fotometriai adatokat is tartalmazó uld és rolf file-ok.

  SLV 3D modellek

  Ezekkel fileokkal a 3D tervező programokban a fizikai valóját mutathatjuk meg a lámpatesteknek (de a fotometriai adatokat nem tartalmazzák). Használhatóak bármilyen 3D tervező programban, többek között az Autodesk 3ds Max, SketchUp, Rhino, Maya, Archicad, Revit programokban,  de ugyan úgy a világítástechnikai méretező programokban is, mint a DIALux, Relux vagy AGi32. A segítségükkel a 3D tervekben igényes, valós képet lehet velük mutatni.

  A 3ds filokat az alábbi űrlap segítségével itt ingyenesen letölthetővé tettünk.

  Kéjük adja meg adatait a letöltéshez!

  Az SLV plugin

  Az SLV Plugin egy univerzális eszköz a szakmabeliek számára, mellyel az SLV termékekkel tervezhetnek. Ez egyrészről továbbfejlesztett online katalógus, melyben átfogó keresési funkciók, termék összehasonlítás, technikai adatok, részletes leírás és még sok más funkció elérhető. Egyszerű a használata, nem kell külön program a megnyitásához és a frissítésekkel mindig elérhetőek az újdonságok is. A termékek részletes fotometriai adatait, fényeloszlási görbéit, technikai paramétereit is tartalmazza, egyszerűen kereshetőek és letölthetőek belőle az adatok. Másrészről a DIAlux-os és Relux-os világítási képek létrehozásához is nagyon jó eszköz az SLV plugin, mert a termékek adatai uld-ben és rolf-ban a DIALux-ba és a Reluxba könnyedén átemelhetőek.

  TOVÁBB az SLV plugin letöltéséhez

  Az SLV a DIALUX prémium partnere

  Tervezőktől tervezőknek: DIALux világítás tervező szoftver.

  Ha  DIALux-ot használsz, hatékony, professzionális világítási terveket hozhatsz létre, melyben a vezető gyártók aktuális adatait használhatod. E mellett az energia kalkulációk is rendelkezésre állnak, valamint világítási képeket is létrehozhatsz többek között LED vagy egyéb szín váltós fényforrásokkal is. A DIALux -hoz használható SLV plugin installálásához kattints ide, , tömörítsd ki a ZIP file-t és nyisd meg a benne lévő EXE file-t.

  Tovább a DIALux oldalára >
  Tovább az SLV plugin letöltéséhez >

  RELUX

  A Relux világítás tervező szoftver ideális a kalkulációkhoz és a 3D-vizualizációhoz természetes és mesterséges fényforrások esetén is. Ezzel a tervező szoftverrel fényforrásokat adhatsz egy szobához, meghatározhatod a fényforrások és egyéb tárgyak helyét a virtuális térben. Ezzel beállíthatod és tesztelheted a fényhatásokat, még mielőtt fizikailag felszerelnéd őket, és kapsz egy képet arról, milyen lesz a végleges megvilágítás. Minden szükséges ROLF file, mellyel a Relux-ban használhatod az SLV termékeket megtalálható az SLV pluginban vagy a termék mellett az www.SLV.com oldalon.

  Tovább a Relux oldalára >
  Tovább az SLV plugin letöltéséhez >

  no
 • SLV tavaszi magazin 2020

  Megérkezett az SLV tavaszi rövid katalógusa, mely a gyártó történetének első magazinja. 60 oldalas terjedelemben, 50 új termékkel sok új izgalmas technológiai újdonsággal, valamint inspiráló enteriőrfotókkal került kiadásra tavasszal. Fedezze fel az SLV Expreience Light applikációt – használatával a megjelölt lámpatesteket virtuális térben elhelyezheti saját otthonában, irodájában, de akár szabad téren is.

  Fő témák

  ÚJ TERMÉKEK & BEJELENTÉSEK
  – Kültéri világítás
  – Sodronyos és sínes rendszerek
  – HORECA megoldások
  – Mélysugárzók


  TECHNOLÓGIÁK
  – Egyszerű telepítés
  – CCT kapcsolók (Color correlated temperature – színhőmérséklet választó kapcsoló)
  – Világítási koncepciók a kereskedelmi szektroba, színvisszaadás (CRI)
  – Válogatott projektek
  – Fenntarthatóság az SLV-nél

  Online katalógus lapozó

  A magazin letöltése PDF-ben >>

  Fotózza le okostelefonjával a QR kódot vagy keresse fel az App Store / Google Play áruházat és a telepítéshez írja be a keresőbe: SLV Experience Light.

  no
 • ETC Augment3D online bemutató

  💡💡💡 Képezd magad home office-ban! 💡💡💡

  Szeretettel meghívunk az ETC Augment3d online bemutatóra! Az ETC legújabb szoftverinnovációja, az Augment3d-t, mely egy 3D-s programozási környezetet teremt az Eos fényvezérlő család számára. A vizualizáción kívül az Augment3d kibővített 3D-s eszközkészletet kínál iOS és Android mobil távvezérléskor.

  A bemutató ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

  Mikor?
  ➡️ Április 24-én pénteken 14:00 – 15:00 óra között

  Hol?
  ➡️ http://event.luminis.hu

  ( Regisztráció a bemutatóra a fenti oldalon, a linket majd később az itt megadtott e-mail címre küldik ki kollégáink. )

  Facebook eseményünk itt:

  ➡️ https://www.facebook.com/events/520033015345398/

  no
 • Várunk közösségünkbe!

  Home officeban a szakmával?

  A jelenlegi helyzet mindannyiuk életére, munkájára hatással van. Az építészettel, lakberendezéssel, világítástervezéssel foglalkozó szakmák különösen sok személyes találkozót, egyeztetést, együtt ötletelést igényelnek, amelyet egy időre fel kell függesztenünk mindannyiunk érdekében. 

  Maradjunk kapcsolatban, csatlakozz online közösségünkhöz! 

  Létrehoztunk egy online szakmai csoportot, amely kifejezetten világítástechnikával és tervezéssel, okos otthonokkal, és design lámpákkal foglalkozik

  Az építészek, lakberendezők itt megoszthatják egymással kérdéseiket, válaszaikat, referenciáikat.

  Csatlakozz te is ha
  💡 foglalkozol design világítástechnikai megoldásokkal;
  💡 naprakész tudást szeretnél az aktuális trendekről, újdonságokról, szakmai rendezvényekről;
  💡 szívesen megbeszélnéd tapasztalataidat, kihívásaidat, referenciáidat más szakmabeliekkel.  

  Csatlakozz te is: Világítástechnika & Design – tervezés, trendek, újdonságok 

  Találkozzunk online!

  no