Vezérlések és okos otthonok

Mitől lesz okos az otthon?

Ha mostanában valaki kicsit is álmodozott lakása/háza új világításáról, valószínűleg nem tudta elkerülni az okos otthon, smarthome és hasonló kifejezéseket 😊.

Az, hogy tegyük „okossá” lakásunkat, a mai kütyük birtokában elsőre nem hangzik bonyolultnak, de a neheze, mint mindig, itt is a részletekben rejlik.

Az alábbiakban közérthető módon szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos kérdésre.

Lényeges, hogy milyen szinten akarjuk megvalósítani a ház/lakás „okosítását”.

Léteznek színvonalas vezeték nélküli megoldások, melyek rendkívül egyszerűvé teszik az utólagos vezérléseket, mivel nem szükséges új kábelek kiépítése a már meglévő rendszerhez (megússzuk a vésést, festést stb.).

Természetesen, ha van rá lehetőség, főleg ha új épületről beszélünk és még csak a tervező asztalon tart az építkezés, mindenképpen a vezetékes megoldásokban érdemes gondolkodni.

Fontos eldönteni már a legelején, mennyire szeretnénk, hogy „okos” legyen az otthonunk, mit vezérelnénk ezzel a rendszerrel. Lehetőség van a világítás és a lámpatestek szabályzásán túlmenően a gépészeti rendszer (hűtés, fűtés), biztonságtechnika (riasztó, kamera rendszer), az árnyékolók vezérlésére, vagy akár multimédiás berendezéseink kezelésére is. Ha eldöntöttük, mit is szeretnénk, akkor ennek megfelelően kell kiválasztani, mely vezérlési rendszer mellett tesszük le voksunkat. Ezután már „csak” annyi a feladat, hogy minden egyes vezérelni kívánt elem kommunikáljon a vezérlő egységünkkel. Ez talán a legnagyobb kihívás ahhoz, hogy ez valóban egy harmonikusan működő rendszer legyen.

És hogy mennyire leszünk elégedettek a végeredménnyel? Ez elsősorban attól függ, hogy mennyire tudjuk pontosan megfogalmazni az elvárásainkat. Ebben érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki kiválasztja a megfelelő rendszert és pontosítja, mire és hogyan szeretnénk használni az okos otthonunkat.

Amennyiben okos otthonnal vagy világítás vezérléssel kapcsolatban szeretnél tanácsot kérni, keress bennünket, segítünk!

Ha szívesen olvasnál még a témáról csatlakozz facebook csoportunkhoz. Oszd meg velünk a véleményedet a lakberendezőknek, tervezőknek, belsőépítészeknek szóló szakmai csoportunkban: https://www.facebook.com/groups/vilagitastechnikai.szakmai.csoport/

 

Tekintse meg további szakterületeinket is!
Manfrotto disztribúció Stúdió és színház világítás