Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria Balatonfüred

A Zsdrál Art kortárs műveket bemutató galériája Balatonfüreden az egyik kedvenc projektünk.

A műtárgyak professzionális megvilágítást igényelnek és ebben a feladatban a német minőséget képviselő SLV márka lámpatestjei tökéletesen helytállnak.

A kihívások mellett pedig igazi élmény ellátogatni a megvalósult galériába.

A modern és kortárs képzőművészettel foglalkozó galéria az egyetlen ilyen fókuszú vállalkozás a Balatonnál. A balatonfüredi sétány új, minimalista épületkomplexumában kapott helyet a válogatott kerámia-, szobor- és festménygyűjtemény. A Zákonyi sétányon található épület üzemeltetését nyílt pályázaton hirdette meg az önkormányzat, a tíz jelentkező közül végül a Zsdrál műkereskedő és műgyűjtő házaspár pályázatát támogatta a város.

A tágas, 400 négyzetméteres, finoman indusztriális, látszóbetonnal és cementlap burkolattal kialakított kétszintes galéria izgalmas helyszín, világítás szempontjából pedig kihívásokkal teli.

A galériában alkalmanként negyven-ötven műalkotás látható. Havonta tematikus tárlatokat mutat be, de egyéb programokat is szerveznek.

A kiállítótermek egyedi világítási koncepciókat és kiváló minőségű megoldásokat igényelnek. Ahogy a műalkotások sokfélék, úgy a megvilágításuk sem lehet ugyanolyan. Egyrészről figyelni kell arra, hogy elegendő fényt biztosítsunk egy szobor, egy festmény megtekintéséhez, de a megfelelő hangulat, tökéletes színvisszaadás és a műalkotások védelme is nagyon fontos szempont. Egy jól átgondolt világítási tervnek nem csak az épület elrendezését kell figyelme vennie, hanem rendkívül fontos a rugalmasság és átszervezhetőség, hiszen havonta akár teljesen új koncepciót kell megvalósítani.

A világításhoz az SLV német design lámpáit választották, hiszen a megbízhatóság és a minőség itt kiemelkedően fontos volt.

Kétféle világítás biztosítja a felmerült követelményeket: Az SLV egyik legnépszerűbb terméke, a New Tria spotok süllyesztett megoldást adnak, míg az átszervezhetőséget az S-track sínes világítás biztosítja Euro Spotokkal, DALI vezérléssel.

Kivitelező: Horváth István EV

Világítástechnikát szállította: LUMINIS Kft.